Thursday, January 26, 2012

Rijsttafel deel 10: Indische Rendang!

In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat bij deze rijsttafel past. Indisch stoofvlees met typisch oosterse ingredienten. Vaak hoor ik dat in mijn recepten 'makkelijk te vinden ingredienten' zitten, maar voor dit recept zul je toch echt wat verder moeten zoeken :-)
Toch is het de moeite waard, Teus (mijn man:-)) is een paar keer in India geweest, en als ik dit klaarmaak dan geniet hij van de kruidige geuren uit India!


Indische Rendang:


Ingredienten:
500 gr. runderlappen, 2 uien, 4 tenen knoflook, 1 rode peper (of meer naar smaak), 1/2 tl koenjit (kurkuma), 1 tl laos, 1 tl djahe (gemberpoeder), citroensap, 1/2 tl serehpoeder, 6 kemiri-noten*, 2 blaadjes djeroek poeroet** (limoenblad), 2 blaadjes salam***, santen**** (kokosmelk), 3 tl. sambal (Yakso), 300 ml water, 5 e.l. ketjap manis (Yakso)


Bereiden:
Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui, en snijd de peper zonder zaad in ringetjes. Maal de kemirinoten fijn en meng dit met de kurkuma, laos, gember en sereh.
Fruit de ui met de knoflook in een stoofpan. Voeg de pepers toe. Bak het vlees mee tot deze bruin kleurt en voeg de kruiden toe, de kokosmelk, kneepje citroensap en het water. Breng dit aan de kook, voeg de djeroek poeroet, de salam, de ketjap en sambal toe en laat het een paar uur stoven tot het vlees zacht is en uit elkaar valt. Blijf opletten en voeg steeds water toe als het te droog wordt.


* Deze noten zijn alleen verkrijgbaar bij de toko. Let op!! Deze noten zijn onverwarmd giftig. Bewaar ze dus buiten het bereik van kinderen. Als je ze niet kunt vinden kun je macadamianoten gebruiken.
** Djeroek poeroet kun je vinden in de toko. Goed te bewaren in de vriezer.
*** Voor Salamblaadjes moet je ook naar de toko, hebben ze deze niet dan kun je ze vervangen door laurierblaadjes.
**** In Santen (kokosmelk) zitten een aantal rode E-nummers. In sommige supermarkten kun je een blok santen kopen, deze zijn vaak E-nummervrij. Anders kun je het in de natuurwinkel vinden.



Rendang kun je serveren bij je rijsttafel, maar je kunt het ook 'los' eten met chinese nasi of bami. Serveer er dan wel bijv. een frisse komkommersalade bij.

0 comments:

Post a Comment