Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had.
Tot nu toe kocht ik mijn mayonaise in de winkel. Bij bijv. Plus supermarkt verkopen ze Belze Majoneis. Belgische mayonaise zonder toevoegingen. Ook heb ik ze weleens van de natuurwinkel.
Het is erg wennen aan de smaak, omdat deze mayonaises nogal zuur smaken. De sauzen van Calve en Remia worden flink gezoet met suiker, vandaar dat echte mayonaise wel even wennen is.
Al een hele tijd wilde ik het zelf proberen. Had al een aantal recepten verzameld, maar vanwege het 'rauwe' eieren verhaal schoof ik het altijd maar voor me uit. Toch heb ik me daar maar over heen gezet, en zie hier overheerlijke zelfgemaakte mayonaise. En in een mum van tijd heb je 'm klaar, met hulp van de Kitchen Aid :-)
Ingredienten:
2 eidooiers, 1 a 2 tl mosterd, paar druppels honing*, 2,5 dl olie (ik gebruik half zonnebloem, half olijfolie) witte peper, zout, scheutje water, kneepje citroensap.
Doe de eidooiers, mosterd, honing, peper en zout in een kom. Klop deze even door. Voeg in een heel dun straaltje de olie toe en blijf kloppen. Dit kan prima in een keukenmachine en het schijnt ook te werken met een staafmixer. Als alle olie is toegevoegd en je mayonaise mooi wit kleurt voeg je citroensap toe en een scheutje water. Mooi romig kloppen en klaar is je HomeMade Mayonaise!
*De honing is niet perse nodig. Maar het maakt je mayonaise minder zuur. Je kunt dit dus gerust weglaten.
De mayonaise kun je bewaren in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijft hij een paar dagen tot een week houdbaar.
0 comments:
Post a Comment