Wednesday, January 25, 2012

Indische Nasi!

Het heeft even geduurd voordat ik echt lekkere nasi had gevonden zonder een pakje. Ontelbare keren hebben we nasi gegeten, manlief zei bij elke nasi: 'Ja, dit is 'm', maar ik miste altijd wel iets. Het begon met enkel de kruiden als gember, koriander, laos en komijn, evt. met kurkuma. Maar het was het allemaal net niet. Tot ik achter het geheime ingredient kwam. Trassi. Onmisbaar in een echte nasi. Onderaan het recept kun je vinden waar je het kunt kopen en wat het is. Ik kan me voorstellen dat velen het graag aan zich voorbij laten gaan, maar het is wel nodig voor de typische smaak van nasi. Ook de Kerrie djawa is een lekkere smaakmaker in deze nasi.


Als je mijn blog al een tijdje volgt zul je wel merken dat je een behoorlijke kruidenvoorraad opbouwt. Maar als je kookt zonder pakjes en zakjes heb je deze kruiden wel nodig om de smaak in je gerechten te brengen. En je doet erg lang met de potjes, dus in verhouding is het veel goedkoper als het koken met een pakje. Heb je een toko in de buurt, ga daar dan eens kijken voor kruiden, daar zijn ze namelijk veel goedkoper dan in de supermarkt.


Nasi voor 4 personen:


Ingredienten:
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 preien in ringetjes, bakje tauge, 2 eieren, 1/2 tl djahe (gemberpoeder), 1/2 tl djinten (komijnpoeder), 1/2 tl ketoembar (korianderpoeder), 1/2 tl laos, 1 tl kerrie djawa*, 1/2 tl trassi**, 1 el ketjap manis (yakso), 1 a 2 tl sambal (yakso), gekookte rijst voor 4 personen


Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in wat olie glazig, voeg de preiringen toe en bak deze 2 tot 3 min. mee. Voeg de tauge toe.
Duw het groentemengsel aan de kant, kluts de 2 eieren en doe deze aan de 'schone' kant in de pan. Roer het eimengsel door terwijl het stolt en voeg dan beetje bij beetje de groenten erbij zodat je eistukjes krijgt.
Voeg alle kruiden, de sambal, de trassi en de ketjap toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met zout (de kruidenzout van dr. vogel is erg lekker door nasi).
Voeg nu de gekookte rijst toe, en roerbak dit nog even mee tot alles goed verwarmt is.


Lekker met satesaus en een gebakken ei!
http://smakelijck.blogspot.com/2011/10/de-lekkerste-sate-saus.html


*Kerrie djawa is te koop in de supermarkt, van het merk Conimex, dit is een kruidenmengsel met o.a. kurkuma, koriander, karwij, peper etc. http://www.conimex.nl/frameset.php?source=/producten/product.php%3Fobjid%3D187785
**Trassi is te koop bij de toko of in de supermarkt. Let goed op E-nummers. Trassi zijn fijngeperste garnalen. Het stinkt vreselijk, maar bij het bakken verdwijnt dit. http://www.flickr.com/photos/asianingredients/5710126196/ Deze heb ik gekocht bij de Plus, supermarkt. Klein paars doosje, te vinden bij de oosterse producten, van het merk flower brand. Dit geeft echt de specifieke smaak aan indische gerechten.


Tips:
*Wil je vlees bij deze nasi, voeg dan bij het fruiten van de ui stukjes vlees (bijv. hamlappen of kipfilet) toe. Je kunt ook satestokjes maken en deze bij de satesaus serveren.
*Voeg een rode peper (zonder zaad), in ringetjes gesneden, toe aan de nasi.
*Gebruik evt. een nasi-groentepakket in plaats van de prei en tauge.
*Als wij rijst eten kook ik vrijwel altijd teveel. Als er een restje over is doe ik dit in een bakje in de vriezer. Zo spaar ik alle restjes op tot ik genoeg heb voor bijv. nasi. De gekookte rijst haal ik uit de vriezer, laat deze ontdooien en voeg ze toe aan de nasi. Zo hoef je niets weg te gooien!

0 comments:

Post a Comment