Op aanvraag van een lezer hier een recept voor kippensoep. Soepen zijn bij veel mensen favoriet, maar de ene soep is veel meer werk dan de andere soep. Deze soep heeft veel tijd nodig voor de bouillon, maar dat kun je ook ver van tevoren klaarmaken en in (liter)porties invriezen. Als je dan een paar liter op voorraad hebt is de soep zo gemaakt. Aan dit bouillon recept hou je ong. 3 a 4 liter bouillon over, dus daar kun je ongeveer 3 of 4 keer soep van eten! Of je vriest het in kleinere porties in en je gebruikt het voor een saus of een ander gerecht. Op deze manier heb je altijd lekkere bouillon zonder E-nummers in je voorraad!
Ik bewaar altijd alle (stevige plastic) verpakkingen zoals emmertjes, bakjes etc. zodat ik altijd voldoende bakjes heb om dingen in te vriezen.
Kippenbouillon:
Ingredienten:
1 halve biologische soepkip, of delen met bot zoals poten, karkassen etc. (misschien een heel vies idee, maar sommigen eten een gebraden hele kip, bewaren de afgekloven en afgesneden botten en trekken daar hun bouillon van, ik heb het zelf nog nooit gedaan maar het is maar een tip :-) )
Paar stengels bleekselderij, 1 prei, 2 winterwortels, 15 a 20 peperkorrels, 3 stukjes foelie, 2 uien, 3 tenen knoflook, bosje peterselie, 3 takjes verse tijm, 3 takjes verse rozemarijn, 1 a 2 eetlepels grof zeezout (proeven!!). En als je aan maggiplant kunt komen is dat ook erg lekker om een paar takjes mee te laten koken in je bouillon!
Leg de soepkip of botten in de pan met 4 a 5 liter koud water. Zet hem op het vuur en snijd de groenten grof. Doe de groenten, de kruiden, pepers en zout bij de soepkip en breng het aan de kook. Zet het vuur zacht en laat het ongeveer 3 a 4 uur pruttelen. Zeef de bouillon haal het vlees eruit en houd apart.
Wil je heldere bouillon, zeef dan eerst grof door een zeef en laat de bouillon dan door een theedoek druppelen.
De basis is klaar. Je hebt nu een lekkere kippenbouillon. Deze kun je in delen invriezen en weer voor allerhande gerechten gebruiken.
Maar vandaag maken we er kippensoep van!
Kippensoep:
Ingredienten voor ong 4 personen:
1 liter kippenbouillon, handje vermicelli, halve (of meer naar smaak) prei in dunne ringetjes, 1 wortel in kleine blokjes of plakjes, wat gesneden selderij, geplukt kippenvlees (wat over is gebleven van de bouillon), evt. naar smaak soepballetjes, zout en peper naar smaak.
Breng de liter kippenbouillon weer aan de kook, en voeg de vermicelli, de prei, wortel, het kippenvlees en evt. de balletjes toe. Laat dit ong. 15 tot 20 minuten pruttelen, voeg de vers gesneden selderij toe en proef de soep of hij genoeg op smaak is. Evt. zout en peper toevoegen.
Eet smakelijk!
0 comments:
Post a Comment