Wednesday, January 11, 2012

Kroketten!

Bij patat is het vaak wel lekker om er wat 'bij' te hebben. Maar als je E-nummervrij gaat eten is dat best erg lastig. Het hele assortiment op de diepvriesafdeling van de supermarkt zit bomvol E-nummers. Helaas.
Nu verkopen ook de biologische slager en de natuurwinkel het een en ander. Maar daar betaal je een behoorlijke prijs voor in vergelijking met wat het in de supermarkt kost. De Albert Heijn heeft nu ook biologische kroketten en kaassoufle's. Of ze helemaal E-nummer vrij zijn weet ik niet zeker, dat moet ik nog gaan onderzoeken, en de kroketten zijn helaas niet overal te koop.
Maar wat 'Mora' en 'van Dobben' kunnen dat kun je zelf ook. Het is best een werkje, vooral veel geklieder, maar het resultaat is lekker! Ik raad je dan ook aan, als je toch aan de slag gaat om een goede voorraad te maken, want ze zijn gewoon in te vriezen.
Kroketten, voor 10 t0t 15 stuks of 25 a 30 bitterballen:
Bouillon:
300 gram runderpoulet, 1 prei, 2 winterwortels, kwart stukje knolselderij, 1 ui, paar takjes tijm, 2 blaadjes laurier, ong. 15 peperkorrels, 1 a 2 tl zout.
Maak de groenten schoon, snijd het in hele grove stukken.
Doe het poulet in een ruime pan, voeg 3 liter koud water toe en alle groenten en breng het aan de kook. Laat het op laag vuur 2 a 3 uur pruttelen.
Zeef de bouillon, gooi de groenten weg, haal het vlees eruit en snijd dit heel fijn en zet het opzij. Bewaar de bouillon.
Roux:
1 ui, 50 gram boter, 50 gram bloem, flinke scheut sherry, ong. halve liter bouillon*, handje fijngehakte peterselie, snuf kerriepoeder, peper en zout.
Snipper de ui, smelt de roomboter en fruit de ui hierin. Voeg de bloem toe en bak dit ong. 1 minuut mee tot het gaar is. Blus het af met een scheut sherry (hoeft niet perse, is wel lekker). Giet al roerende de bouillon er scheut voor scheut bij tot je een mooie roux hebt. Voeg het fijngehakte vlees en de peterselie toe, breng de roux op smaak met kerriepoeder, zout en peper.
Laat de roux een nacht afkoelen en opstijven in de koelkast.
Paneren
Bloem, 5 eiwitten, ruim paneermeel
Rol de volgende dag staven (of balletjes voor bitterballen) van de roux, maak ze niet te dik, gewoon normale krokettendikte. Bloem kan hierbij helpen om wat op je handen en aanrecht te strooien zodat niet alles aan je handen blijft plakken.
Zet 2 diepe borden klaar, een met de losgeklopte eiwitten en een met de paneermeel. Haal de kroketten nu eerst door de paneermeel, dan door het eiwit en dan nog een keer door het paneermeel. Let goed op dat de kroketten rondom bedekt zijn met paneermeel.

Verhit frituurolie tot 180 graden en frituur de kroketten hierin tot ze mooi goudbruin zijn (ong. 4 min.).
Vries de overige kroketten goed verpakt in.
Succes!
*Let op: voor de kroketten roux heb je maar een halve liter bouillon nodig. Met het bouillonrecept maak je ongeveer 2 liter bouillon. Je houdt dus bouillon over. Dit kun je gebruiken voor een soep of saus. Je kunt bouillon ook goed invriezen.

0 comments:

Post a Comment