Saturday, December 31, 2011

Ontbijtkoek!

Er is zoveel kant en klaar te koop dat je er soms niet bij stil staat hoe je iets zelf kunt maken. Toch is het vaak zo eenvoudig en vraag je je af waarom je het altijd klakkeloos in je mandje hebt gelegd. Neem bijv. ontbijtkoek. Nooit in me opgekomen om op zoek te gaan naar een lekker recept hiervoor. Totdat ik het boek 'Homemade Winter' van Yvette van Boven van mijn man kreeg. Ik kreeg gelijk zin om deze ontbijtkoek uit te proberen. Hij is heerlijk, al vind ik het meer een kruidkoek, maar hij heeft wel dat kleverige van een ontbijtkoek. Probeer het uit, en laat me weten wat je ervan vond!

Ontbijt/kruidkoek:

Ingredienten:
400 gram zelfrijzend bakmeel (natuurwinkel), snufje zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel korianderpoeder, snuf pimentpoeder, 100 gram bruine basterdsuiker, 150 gram vloeibare honing (ik gebruik biologische van de AH), 200 ml melk, 1 theelepel baksoda.

Vet een cakeblik van 1 liter inhoud in met zachte boter. Verwarm de oven op 150 graden.
Mix alle ingredienten goed door elkaar ong. 5 tot 8 minuten en giet het beslag in de vorm. Bak de koek in de oven in ong. een uur gaar. Laat hem afkoelen en pak hem daarna goed in om te bewaren.
Succes!

Anderhalf jaar na het bloggen van dit recept kwam ik tot een helder inzicht dat door toevoeging van baksoda de ontbijtkoek beter zou worden. Baksoda zorgt voor een zachte structuur en geeft extra rijskracht! Een lezer heeft dit uitgeprobeerd en het werkt echt!!

Friday, December 30, 2011

Champignons in bierbeslag met knoflooksaus!


Als je op zoek bent naar een lekker hapje voor bij de borrel, of voor een snack bij bijv. patat, probeer dan eens deze gebakken champignons. Lekker met de knoflooksaus!
Champignons in bierbeslag:
Ingredienten:
250 gr. (kastanje)champignons, 200 gram bloem, ong. een half flesje bier, 1 ei, snuf zout.
Kluts het ei, voeg hier een scheutje bier aan toe, voeg de bloem en een snuf zout toe en roer tot een glad beslag. Voeg zoveel bier toe tot je een mooi beslag hebt, iets dikker dan pannekoekenbeslag.
Borstel de champignons schoon (niet met water) en snijdt de steeltjes eraf. Verhit de frituurpan tot 180 graden, doop de champignons in het beslag tot ze rondom bedekt zijn en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bak de champignons ongeveer 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Serveer met de knoflooksaus.
Knoflooksaus:
Ingredienten:
2 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt of natuurwinkel), 1 eetlepel yoghurt, 1 kleine teen knoflook uitgeperst, zout en peper, evt. een eetlepel heel fijngesneden peterselie.
Meng alle ingredienten door elkaar en je hebt een lekkere knoflooksaus. Ik eet deze ook bij bijv. een bbq, gourmet, etc.

Thursday, December 29, 2011

Champagnetaart met witte chocolade en frambozen!



In plaats van oliebollen en appelbeignets kun je deze oudjaarsavond ook eens een champagnetaart serveren. Deze feestelijke taart is niet alleen een plaatje om te zien, hij is ook nog eens erg lekker!

Voor ong. 10 personen
Ingrediƫnten:
375 ml champagne of mousserende witte wijn, 125 gr suiker, 30 g custardpoeder (dr. oetker, 2 oranje E-nummers), 4 eidooiers, 6 blaadjes gelatine, 500 ml slagroom lobbig geklopt, 1 pak lange vingers (AH), 100 g witte chocolade, in stukjes gebroken, 1 bakje frambozen, poedersuiker
Taartvorm van 20 cm.
Bereiding:
Voorbereiden (minimaal 5 uur van tevoren, kan 1 dag van tevoren).
Breng 300 ml champagne met 62 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan, want de champagne gaat bruisen).
Roer de custard los met 12 gr suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt.
Klop de eierdooiers los met de rest van de suiker. Roer het door het champagnemengsel en laat afkoelen.
Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water.
Klop de slagroom lobbig.
Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken!
Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel.
Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door.
Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie of bakpapier, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen.
Bedek de bodem van de taartvorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.
Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk het uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min. in de vriezer.
Bereiden: neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een mooi lint omheen. Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.
 
Recept van Rudolph Van Veen

Wednesday, December 28, 2011

Appelbeignets!

Wij zijn dol op de echte ouderwetse appelbeignets. Niet de appelflappen die je kunt kopen met een dikke laag bladerdeeg, maar de flappen met een gat in het midden met dun beslag. Mmm! Oliebollen laat ik aan me voorbij gaan, maar deze appelflappen zijn niet te weerstaan!

Voor ongeveer 20 stuks heb je nodig:
2 eieren, 150 ml. melk en 150 ml bier, 250 gr. zelfrijzend bakmeel (natuurwinkel), 5 grote goudreinetappels, suiker, kaneel, zonnebloemolie om in te frituren.

Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snijd ze in plakken van 1cm dik. Strooi over de plakken wat suiker en kaneel.

Klop de eieren los met 50 ml melk, voeg het meel toe en voeg al kloppend de rest van de bier en de melk toe.

Verhit de olie (in een pan of frituurpan) tot 180 graden. Prik de appelschijven aan een vork, haal ze door het beslag en laat ze in het vet glijden. Bak ze in ong. 3 minuten goudbruin en keer ze in tussentijd 1x om.

Laat de beignets uitlekken op keukenpapier en serveer ze met poedersuiker.

*In plaats van appels zijn schijven ananas ook erg lekker. Wel goed uit laten lekken en de suiker en kaneel kun je weglaten.
*Snijd een banaan in 4-en en haal deze stukjes door het beslag en frituur ze. Op deze manier heb je gebakken banaan! Met poedersuiker ook een lekkere traktatie!

Tuesday, December 27, 2011

2 Recepten met Ansjovis!

Zoals beloofd zou ik wat recepten bloggen om wat te doen met de restjes ansjovis en kappertjes van de amuse van het 4-gangendiner. En ook al heb je die niet gemaakt, dan toch zijn dit lekkere recepten!

Spagetti met kerstomaatjessaus

Ingredienten:
Pond kerstomaatjes, olijfolie, 6 tenen knoflook fijngesneden, 6 ansjovisfilets (in stukjes gehakt), 1 el kappertjes, 2-3 eetlepels witte wijn, sap van een halve citroen, 1 rode peper of wat chilivlokken, 3 el fijngehakte bladpeterselie, geraspte parmezaan, spagetti

Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Rooster deze 20 minuten in de oven tot de tomaat lekker zacht is.

Kook de spagetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit wat olie in een pan, en roerbak de rode peper, de knoflook en de ansjovis 1 tot 2 minuten.
Voeg de kappertjes, witte wijn en de kerstomaatjes met het bakvocht en breng dit rustig aan de kook. Laat het ong. 3 a 5 minuutjes pruttelen en breng op smaak met zout en peper.

Schep de spagetti door de saus, voeg de citroensap en de peterselie toe en bestrooi het geheel met parmezaanse kaas.

Bron: Delicious magazine


Je kunt ook een lekkere Salsa Verde maken met ansjovis. Salsa verde is een soort kruidenpesto.

Salsa Verde:
Handje verse munt, handje verse peterselie, 1 theelepel kappertjes, 1 theelepel mosterd, 2 augurken, 1 teen knoflook, 4 ansjovisjes met wat olie.

Maal dit geheel fijn in de keukenmachine en schenk er zoveel olijfolie bij tot je een smeuige saus hebt. Breng op smaak met een scheutje rode wijn azijn.

Salsa verder is heerlijk bij (wit) vis, vlees of door de aardappels:

Kook hiervoor (kleine) aardappelen in z'n geheel met schil en duw ze iets plat als ze gaar zijn zodat de schil iets barst. Schep hierop een paar lepels salsa verde en schud dit goed over de aardappels zodat ze helemaal bedekt zijn met de salsa.

Deze aardappels zijn heerlijk bij de volgende visschotel:

Visschotel:
1 stuk zalm p.p., 1(hele) gamba's p.p., blaadjes basilicum, groene aspergetips, wat tomaten, uitgeperste knoflook, snuf chilivlokken, 4 ansjovisjes met wat olie, 1 plak spek p.p., 1 citroen

Leg de zalm, gamba's en groene asperges in een ovenschaal. Scheur de basilicum en leg deze op de vis, snijd de citroen in vieren en leg de stukken in de schaal. Verspreid ook de tomaten, de knoflook, de chilivlokken en de ansjovisjes met de olie over de vis.
Besprenkel het geheel met wat olijfolie, en zet voor ong. 15 minuten onder de grill in het midden van de oven. Controleer of de zalm gaar is, leg de plakken spek op de zalm en zet nog even terug in de oven tot de spek bruin en knapperig is.

Eet dit met een frisse salade.

Bewerkt recept van Jamie Oliver.

Friday, December 23, 2011

Fijne Feestdagen!

Ik wil jullie allemaal hele fijne en goede Kerstdagen toewensen. Na de Kerst hoop ik weer voor Smakelijcke recepten te zorgen!

Er staan al wat recepten in de planning! O.a. een lekkere taart voor de Jaarwisseling, chocoladekoekjes en een recept voor de restjes van bijv. de ansjovis van het kerstmenu/4-gangendiner!


En dan nog even dit:
Gisteren was het zover! De teller stond precies op 10.000 pageviews!! Super, zonder jullie enthousiasme had ik dit nooit bereikt! We gaan op naar de 100.000! Bedankt allemaal!




Liefs, Williene

Thursday, December 22, 2011

Stoofpeertjes!


Zo een paar dagen voor Kerst wil ik nog mijn recept bloggen voor stoofpeertjes. De Gieser Wildermannen zijn nu vaak voor een prikje te koop, en je kunt er heerlijke stoofperen mee maken. In (weck)potten kun je ze nog zeker een paar maanden bewaren.

Ingredienten:
10 tot 12 Gieser Wilderman stoofpeertjes, 1 kaneelstokje, schil van 1 biologische citroen, 3 kruidnagels, 1 fles rode port, 6 tot 8 e.l.palmsuiker.

Bereiding:
Schil de peertjes, laat ze bij voorkeur heel met het steeltje eraan. Zet de peertjes in een pan, giet de hele fles port erbij en doe er evt. water bij tot de stoofpeertjes bijna onder staan. Doe de schil van 1 citroen erbij, het kaneelstokje, de kruidnagels en de palmsuiker en breng het aan de kook. Laat het daarna op een klein pitje nog zo'n 2 a 3 uur stoven met het deksel op de pan. Suiker kun je toevoegen naar smaak. Je kunt het ook weglaten, meer of minder toevoegen.

Ik heb de peertjes kokend heet in goed afgewassen en schoongemaakte jampotjes gedaan, het vocht er kokend heet opgegoten en de deksel vastgedraaid. Daarna nog 10 minuutjes op de kop om vacuum te trekken. Helaas passen er maar 2 hele peertjes in 1 jampot :-) Maar ik vind het zonde om ze in stukjes te snijden. Het kan natuurlijk wel, dat verkort wel de stooftijd!

Let op dat je voor recepten waarin je citroen- of sinaasappelschil gebruikt je altijd biologische neemt. Hierop zit geen waslaag en kun je dus goed voor consumptie gebruiken.

'Salade' 5: Kruidenboter

De laatste in de serie salades blog ik ook maar even. Het is geen salade, maar hoort wel bij de lekkere smeersels voor op stokbrood en toast.

Kruidenboter

Ingredienten:
125 gr. roomboter, 1 eetlepel fijngesneden bieslook, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, teen knoflook uitgeperst, zout en peper.

Bereiding: Roomboter op kamertemperatuur laten komen en alle ingredienten goed mengen. Evt. met een spuitzak mooie toeven spuiten.

Als je geen verse kruiden bij de hand hebt kun je het ook prima maken met gedroogde peterselie en bieslook. De smaak is dan wel minder intens.

Salade 4: Tonijnsalade

De vierde salade voor op een lekker broodje of toastje.

Tonijnsalade

Ingredienten:
1 blikje tonijn op olijfolie, 1 tomaat, halve appel, halve ui, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel tomatenketchup (Heinz bio).

Bereiding:
Tomaat (zonder zaadjes), appel en ui in hele kleine blokjes snijden, tonijn uit laten lekken, mayonaise en ketchup mengen en door het tonijnmengsel roeren. Evt. zout en peper toevoegen.

Wednesday, December 21, 2011

Salade 3: Kip kerriesalade

Als eerste wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de leuke reacties die ik krijg, al is het via mail, telefoon, persoonlijk of hier op mijn blog!! Het geeft me heel veel energie om hiermee door te gaan en het laat zien dat er veel vraag naar is!

Vandaag deel 3 in de serie salades!

Kip-kerriesalade

Ingredienten:
1 (biologische) kipfilet, 2 schijven ananas, 1 eetlepel mandarijnpartjes, halve appel, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel (of meer naar smaak) kerriepoeder.

Bereiding:
Kipfilet bestrooien met zout, peper en wat kerriepoeder. Braden tot hij gaar is en af laten koelen. Kipfilet, ananas, mandarijn en appel heel fijnsnijden. Alles met elkaar mengen en aanmaken met mayonaise en de kerriepoeder.

Let op dat je het fruit goed laat uitlekken of droog dept. Je hebt anders de kans dat je salade te nat wordt.

Tuesday, December 20, 2011

Salade 2: Ei-salade

Zoals sommigen misschien is opgevallen heb ik een en ander aan mijn blog toegevoegd. Bovenin staan tabs waarop je kunt klikken. Hier vind je een recepten index waar alle recepten keurig geordend staan. Met 1 klik kom je dan op het betreffende recept uit. Handig als je nog eens iets wilt opzoeken. Ook een pagina over E-nummers etc. Weer veel om bij te lezen... :-)

En natuurlijk het nieuwe recept. Ei-salade, makkelijk om te maken en erg lekker! Eet smakelijk!

Ingredienten:
3 gekookte eieren, halve ui, 3 augurken, 1 eetlepel verse bieslook, mayonaise, zout, peper en een snufje kerriepoeder.

Bereiding:
Ui en augurk heel fijn snijden, eieren in kleine blokjes snijden, bieslook snipperen. Alles mengen en aanmaken met mayonaise. Op smaak brengen met zout, peper en kerriepoeder. Je kunt ook de bieslook weglaten en wat meer kerriepoeder en evt. een snuf paprikapoeder gebruiken. Lekker op toast maar ook op brood!

Monday, December 19, 2011

Salade 1: Ham-Prei!


Deze week hoop ik mijn lekkerste salades aan jullie door te geven. Het is zo makkelijk te maken, daarna wil je niet meer anders. Ze zouden volgende week in de Gezinsgids geplaatst worden, maar helaas vanwege ruimtegebrek worden ze verschoven naar het januari nummer. Ik wil ze toch vast hier plaatsen zodat je met de aankomende feestdagen wat uit te proberen hebt :-) Succes ermee! Ik vind het altijd leuk om reacties te krijgen wat mensen ervan vonden, dus schroom niet te reageren!!

Jullie kunnen verwachten:

*Ham-prei salade
*Ei-salade
*Kip-kerriesalade
*Tonijnsalade
*Kruidenboter

Vandaag als eerste de Ham-prei salade!

Ham-Prei salade:

Ingredienten:
1 kleine prei, 1 dikke plak ham (biologisch, natuurwinkel of biologische slager), 1 gekookt ei, mayonaise (zelfgemaakt, natuurwinkel) kerriepoeder, zout en peper.

Bereiding:
Snijd de prei, de ham en het ei heel fijn. Maak de salade aan met mayonaise, kerriepoeder, zout en peper naar smaak. Hoeveelheid mayonaise naar eigen smaak. Ik voeg 1,5 a 2 eetlepels toe.

Wil je een light variant, voeg dan half yoghurt, half mayonaise toe.

Wednesday, December 14, 2011

Goulash!

In de winter zijn we hier dol op stoofpotjes. Deze is zeker favoriet.

Goulash.

Ingredienten: 500 gr. stoofvlees (klapstuk bijv.), 3 uien, 3 tenen knoflook, 2 rode paprika's, 1 groene paprika, zout en peper, 1 el bloem, paprikapoeder, 2 a 3 eetlepels tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel of 1 blikje), 2 bl. laurier, roomboter, glas rode wijn.

Snijdt het stoofvlees in blokjes. Laat het op kamertemperatuur komen, bestrooi het met zout, peper en de bloem. Verwarm boter in een braadpan en schroei het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika's toe. Voeg zoveel warm water en een glas rode wijn toe tot het vlees net onder staat. Doe de laurier in de pan. Stoof dit in een paar uur gaar. Ik stoof het graag 5 uur, want des te langer het op staat des te beter het wordt, maar 3 uur volstaat ook prima.

Ong. een half uur voordat de goulash klaar is breng je het op smaak met de tomatenpuree, veel paprikapoeder en zout en peper. Hierbij is het proeven belangrijk. Proef tot je de smaak goed vindt. Je kunt ook wat chilipoeder toevoegen als je van pittig houdt, wees hier heel voorzichtig mee, begin met een snufje, het is al snel te pittig.
Als je meer groenten wilt toevoegen is het lekker om er een kommetje doperwtjes bij te doen. Voeg dit ook een half uur voor het klaar is toe.

Goulash is lekker met rijst!

Friday, December 9, 2011

4-gangen diner: Chocolade petit four met sinaasappelsaus

Dit is het laatste deel van het 4-gangen diner. Het nagerecht. Ik heb ook de chocoladecake zelf gemaakt en de sinaasappelmarmelade. Maar dit kun je ook kant en klaar kopen als je voor gemak gaat. Ik weet alleen niet of er E-nummervrije chocolade cake te koop is... Sinaasappelmarmelade kun je kopen van Bonne Maman. Zover ik weet zijn die zonder toevoegingen.

Chocolade petit four met sinaasappelsaus

Wijntip: Zoete dessertwijn, bijv. PX (Pedro Ximenez), zoete sherry.

Ingredienten:
4 plakken chocoladecake, 3 eetlepels sinaasappelmarmelade, 200 ml slagroom, 150 gram pure chocolade,
Voor de sinaasappelsaus:
2 biologische sinaasappels, 40 gr. suiker, 100 ml water

Bereiding:
Bekleed een vorm van ong. 10x10 cm met vershoudfolie. Zowel de bodem als de randen.
Snijd de chocoladecake in plakken. Leg deze plakken in de vorm, zo dat de bodem goed bedekt is met cake. Bestrijk de cake met de sinaasappelmarmelade.
Doe de slagroom in een pan en verwarm op laag vuur. Voeg de chocolade toe en laat al roerend smelten. Neem de pan van het vuur en roer tot de chocoladeroom glad is. Laat het iets afkoelen en schenk dan voorzichtig over de marmelade. Zet de vorm minimaal 3 uur, liefst een dag van tevoren in de koelkast.
Haal de taart uit de vorm en snijd met een mes in mooie blokjes. Serveer met de sinaasappelsaus.


Sinaasappelsaus:
Schil met een zesteur de schil van 1 sinaasappel. Breng dit met het water en de suiker aan de kook en laat dit 10 minuten doorkoken op laag vuur. Schil de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees zodat u het vlies verwijdert en snijd het vruchtvlees in mooie dunne plakken. Leg de plakken in een schaal. Verdeel hierover de sinaasappelschillen en de siroop (en evt. wat sinaasappellikeur) en laat afgedekt een nacht koel trekken.


Chocoladecake:
Ingredienten:
150 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder (natuurwinkel), 150 gram roomboter, 150 gram witte basterdsuiker, 3 eieren, 1 zakje vanillesuiker, 170 gram pure chocolade, snuf zout.

Bereiding:
Verwarm de oven op 150 graden. Bekleed een cakeblik op de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in.
Houd van de pure chocolade ongeveer een kwart achter en hak dit in kleine blokjes. Smelt de rest van de chocolade samen met de boter au bain marie. Als het geheel gesmolten is voeg dan de suiker, vanillesuiker, snuf zout en de eieren toe. Goed blijven roeren. Haal de kom van de pan en mix de bloem en bakpoeder er doorheen tot een egale massa. Voeg de chocoladestukjes toe en giet het in de bakvorm. Zet de cake ongeveer 45 minuten in de oven, test met een sateprikker (als hij er droog uitkomt) of de cake gaar is.



Sinaasappelmarmelade:

Ingredienten:
4 biologische sinaasappels, 1 citroen, 200 ml water, 50 gr. suiker, 100 gram (riet)suiker, kwart zakje marmello (natuurlijk geleermiddel wordt gebruikt bij het maken van jams etc., verkrijgbaar bij natuurwinkel).

Bereiding:
Schil de sinaasappels met een zesteur. Doe de schilletjes in een pan met het water en 50 gram suiker. Breng aan de kook en laat 20 minuutjes doorkoken op laag vuur. Schil de sinaasappels nu dik tot op het vruchtvlees. Hak het vruchtvlees grof, en verwarm het 15 minuten in een pan. Blender het vruchtvlees fijn en haal het door een zeef. Goed uitdrukken tot u de harde velletjes en evt. pitjes overhoudt. Zeef de schilletjes en doe dit bij het gezeefde vruchtvlees. Breng dit aan de kook en voeg dan 100 gram suiker gemengd met de marmello toe. Breng dit opnieuw aan de kook, laat 1 minuut doorkoken en doe de marmelade in goed schoongemaakte potjes. Zet de potjes 10 minuten op de kop en laat afkoelen. Zo is de marmelade nog zeker 3 maanden houdbaar.

Hoeveelheid: ong. 200 ml marmelade;


Waarom biologische sinaasappels:
Omdat we in dit gerecht veel gebruik maken van de schil van de sinaasappel is het beter om biologische sinaasappels/citroenen te gebruiken. Niet biologische sinaasappels krijgen een zogenaamde waslaag. Dit krijgt u niet verwijderd door de sinaasappel even af te spoelen onder de kraan. Daarom is het veiliger om biologische citrusvruchten te gebruiken als u de schil wilt gebruiken voor consumptie. Biologische sinaasappels zijn verkrijgbaar bij de natuurwinkel.

Wat is een zesteur:
Een zesteur is een klein gereedschap waarmee je fijne schilletjes van citrusvruchten af schraapt.

Wat betekent au bain marie:
Bij au bain marie verwarmen wordt een kom boven een pan met heet, niet kokend water gehangen waardoor de kom niet direct op vuur staat. Dit voorkomt aanbranden en schiften van gerechten. Ook krijgt het op deze manier niet alleen van de onderkant verwarming maar ook van de zijkant. Zo wordt het gelijkmatig verwarmd. Op deze manier kunt u ook gerechten warm houden.

Thursday, December 8, 2011

4-gangen diner: Beef Wellington en Aardappelgratin

Het hoofdgerecht van het 4-gangen diner uit de Gezinsgids. Dit is de o zo bekende klassieker Beef Wellington met een lekkere aardappelgratin.

Ossenhaas in bladerdeeg (Beef Wellington) met aardappelgratin

Wijntip: Rode wijn van bijv. Ogier, Rasteau uit Frankrijk (Rhone)

Ingredienten:1 rol vers bladerdeeg (zelfgemaakt, bij de natuurwinkel of in de koeling bij de supermarkt), 100 gram parmaham,1 bakje (kastanje)champignons in kleine stukjes gehakt, 500 gr. ossenhaas, 1 teen uitgeperste knoflook, roomboter, 2 el mosterd, 1 losgeklopt ei, zout en peper, olijfolie.

Bereiding: Kan 1 dag vantevoren: Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Verhit de roomboter en de olie in de pan en schroei het vlees aan alle kanten mooi bruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op kamertemperatuur. Bak de uitgeperste knoflook samen met de champignons zachtjes in het braadvocht. Schep het mengels in een kom en laat afkoelen. Bestrijk het afgekoelde vlees met mosterd.Leg op een stuk plastic folie een lap bladerdeeg van ong. 20x30 cm. Bedek het deeg met de plakken parmaham maar laat de randen onbedekt. Verdeel het champignonmengsel over de ham en leg het stuk ossenhaas in het midden. Wikkel het deeg, de vulling en de ham met behulp van het plastic folie strak rond de ossenhaas, vouw de uiteinden goed dicht en druk het goed aan. Verwijder nu het folie, en leg het pakketje in de koelkast. Haal het een uur voor de verdere bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven op 180 graden.Leg het pakketje op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden. Bestrijk het ossenhaaspakketje met het losgeklopte ei en bak in de oven ong. in 35 a 40 minuten gaar en bruin. Laat 10 minuten rusten voordat u het vlees aansnijdt. Lekker met aardappelgratin en groenten naar keuze.



Aardappelgratin:

Ingrediƫnten: 1 kg geschilde aardappels, 100 g geraspte kaas, 3 tenen geperste knoflook, 250 ml slagroom, peper en zout.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Leg de aardappelplakjes in lagen in de met boter ingevette ovenschaal, bestrooi elke laag en de bovenkant met een beetje kaas, knoflook, peper en zout. Schenk de slagroom over de aardappelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de gratin in het midden van de oven in 70 min. goudbruin en gaar. Verwijder het folie na 30 min. Laat de gratin uit de oven 5 min. rusten voordat u ze serveert.U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Warm de gratin dan afgedekt met aluminiumfolie 20 min. op in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Tip: U kunt de gratin ook in 1-persoons ovenschaaltjes serveren. Bak de gratins dan in 50 minuten gaar, en verwijder het folie na 20 minuten.








Wednesday, December 7, 2011

4-gangen diner: Paprika-tomatencappuccino!

Hierbij het voorgerecht van het 4-gangen diner wat in de GG staat.
Chilivlokken (heel fijn gesneden, gedroogde chilipepers) zijn te koop bij een toko, soms natuurwinkel en in sommige supermarkten. Ik heb ooit een potje gekocht bij Oil & Vinegar, en omdat je er zo weinig van gebruikt doe je er jaren mee!

Gegrilde paprika-tomatencappuccino

Wijntip: Witte wijn van bijv. Laurent Miguel, Viognier uit Frankrijk.

Ingredienten:1 fijngesnipperde ui, 1 teen uitgeperste knoflook, 1,5 rode paprika, 1 blik tomatenblokjes, 300 ml groentebouillon, 2 eetlepels olijfolie, snuf chilivlokken, zout en peper.
Voor de topping: 150 ml slagroom lobbig (niet helemaal stijf) geklopt

Bereiding:
Gril de paprika's door ze in de vlam van een gaspit te houden tot het vel helemaal zwartgeblakerd is. Doe ze in een afgesloten kom of dichte zak om het vel los te stomen. Na ongeveer een kwartier kun je het vel er af trekken.

Verwarm de olijfolie in een pan. Fruit de ui en voeg de knoflook en een snuf chilivlokken toe. Laat dit een paar minuten meebakken. Voeg de gegrilde paprika, in grof gesneden stukken toe, samen met de bouillon en de tomatenblokjes. Laat de soep even 15 minuten pruttelen. Laat iets afkoelen en maak de soep fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Breng de soep opnieuw aan de kook, maak op smaak met zout en peper. Schep de soep voorzichtig in de glaasjes en schep de room erop.
Evt. ter decoratie een blaadje basilicum of wat paprikapoeder.

Tuesday, December 6, 2011

4-gangen diner: Vitello Tonato-spiesjes!

Vandaag is het megadikke winternummer van de Gezinsgids uitgekomen. Hier kun je mijn 4-gangen diner vinden. Dit viergangen diner zal ik ook voor de niet GG-lezers hier plaatsen. Vandaag de Vitello tonato-spiesjes. Dit is een amuse-gerecht. Dat wil zeggen, een heel klein hapje vooraf om de maaltijd mee te starten.

Blijf mijn blog volgen, na het 4-gangen diner zal ik recepten plaatsen met de restjes van de ingredienten. Want voor dit recept heb je bijv. maar 1 ansjovis nodig, zonde om de rest weg moeten gooien!

Vitello tonato spiesjes:

Nodig:
1 kalfsoester, 4 cherrytomaatjes, half blikje tonijn, 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel kappertjes, 1 ansjovisje uit blik, 1 eetlepel witte wijn, paar druppels citroensap, 1 eetlepel melk.

Bereiding: Snijd het kalfsvlees in blokjes, kruiden met zout en peper en kort gaar bakken. Laat afkoelen. Rijg een cherrytomaat aan een cocktailprikker en een blokje vlees. Pureer met een staafmixer/keukenmachine de rest van de ingredienten tot een saus. Leg de cocktailprikker met het vlees en de cherrytomaat op een klein bordje, schep een lepel saus erover en wat kappertjes en evt. fijngesneden bieslook of peterselie ter decoratie en dien op.

Tip: Een dag van tevoren kun je het vlees braden en de saus maken.

Monday, December 5, 2011

Huzarensalade!

Met de feestdagen komt deze heerlijke huzarensalade zeer zeker van pas! Hij is niet moeilijk om te maken, en hij is erg lekker! Lekker om op een stokbroodje te eten, maar ook bij een bbq of gourmet!

Voor 4 a 6 personen:

200 gram (biologisch) kalfsvlees, 200 gram aardappels, 200 gram appels (elstar), 120 gram augurk, halve ui, peper, zout, 2 tl mosterd, 4 el olijfolie, 2 el augurkennat, mayonaise.

Braad het kalfsvlees gaar met zout en peper en laat het afkoelen.
Snijd het vlees, de aardappels, appels, augurk en de ui in hele kleine blokjes. Ik gebruik hiervoor een handig apparaatje van Tupperware. Je kunt ook de quickchef van Tupperware gebruiken, een keukenmachine o.i.d. Het vlees snijd ik wel met de hand.
Kook de aardappelblokjes in ong. 5 min gaar, spoel de blokjes af met koud water.

Voor de mosterdvinaigrette: Meng de mosterd, de olie en het augurkennat met elkaar en voeg zout en peper toe.

Roer nu alle fijngesneden ingredienten door elkaar en roer de mosterdvinaigrette door de salade. Voeg nog 2 a 3 eetlepels mayonaise toe om de huzarensalade smeuig te maken.

Schep de salade in een mooie schaal en versier met gekookte eieren, tomaat, augurk, uitjes etc.

Eet smakelijk!

Bananensmoothie

Een lekker toetje, ontbijt of als lekker tussendoortje. Deze smoothie is makkelijk te maken en erg lekker!

Voor 2 grote glazen:
2 bananen, vers geperst sinaasappelsap van 4 sinaasappels, 400 ml biologische yoghurt, 1 a 2 eetlepels honing.

Pers het sinaasappelsap uit, doe de banaan in de blender, sap, yoghurt en honing toevoegen en pureren in de blender.

Eet je het als ontbijt dan kun je wat zaden of muesli mee laten draaien in de blender.

Thursday, December 1, 2011

Pilaf!

Een zeer makkelijk te maken, lekkere maaltijd. Binnen een half uur staat dit gerecht op tafel. Ook zeker favoriet bij de kinderen!

Nodig:
1 ui, biologische kipfilet, 1 rode paprika, 1 bakje (kastanje) champignons, 1 blik perzikken, 1 potje tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel, of 2 blikjes), 1 theelepel sambal (yakso, natuurwinkel), paar eetlepels ketjap manis (yakso, natuurwinkel).

Snijd de ui, de paprika, kipfilet en de perzikken in blokjes, de champignons in partjes of plakjes.
Fruit de ui in wat olie, voeg de met zout en peper bestrooide kipfilet toe en bak dit even rondom bruin. voeg de paprika en champignons toe en laat dit even aanbakken.
Voeg nu een flinke scheut perzikkensap toe, het potje tomatenpuree, de sambal en de ketjap manis. Laat het even 10 min. pruttelen, voeg de perzikken toe en verwarm het nog even door.

Lekker met rijst.

*Helaas bevatten perzikken in blik veel suiker. Evt. kun je in het seizoen verse perzikken toevoegen en verder de saus aanmaken met bouillon. Evt. iets zoeter maken met een lepel palmsuiker.

Wednesday, November 30, 2011

Mosterd!

Het is inmiddels een sport geworden om zoveel mogelijk zelf te maken. Toegegeven, soms is het best ingewikkeld, maar een aantal dingen zijn zo gemakkelijk, echt het uit proberen waard. Zoals mosterd...

Voor 1 pot mosterd (300 ml) heb je nodig:

100 gr. mosterdzaad, 200 ml. wittewijnazijn, 1 theel. kurkuma, 50 gr. palmsuiker of 30 gram honing, peper en zout.

Week het mosterdzaad een nacht in de azijn, zo krijg je een gladder effect. Doe het mosterdzaad met de azijn in de keukenmachine. Voeg de rest van de ingredienten toe.
Draai nu in een minuut of 6 een bijna gladde mosterd. Des te langer je draait, des te gladder wordt de mosterd. Doe de mosterd in een schone pot en zet in de koelkast tot gebruik. Des te langer hij staat, des te lekkerder hij wordt.

Dit is een basisrecept. Je kunt hiermee varieren naar smaak. Bijv. een andere azijnsoort, specerijen zoals karwijzaad of kruidnagel toevoegen, chilipepers of honing i.p.v. suiker.

Tuesday, November 29, 2011

Hachee!

In mijn vorige blog schreef ik al over hachee in combinatie met rode kool.
Maar hachee is ook heerlijk bij bijvoorbeeld hutspot of met friet!

Hachee is stoofvlees. Voor stoofvlees geldt over het algemeen, hoe langer je het laat stoven, hoe lekkerder het wordt. Neem hier dus echt de tijd voor!

600 gr. hacheevlees, de een gebruikt hiervoor runderlappen, ik gebruik klapstuk. Mooi mals vlees, perfect om te stoven.
Paar eetlepels roomboter, 2 eetlepels bloem, zout en peper, 6 uien in halve ringen, 2 laurierbladeren, 6 kruidnagels, rode wijn.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen (belangrijk!) en snijd het in blokken. Bestrooi het met zout, peper en bloem. Laat roomboter smelten in een stoofpan (bij voorkeur van gietijzer) en bak hierin het vlees rondom bruin.
Voeg de uien toe en bak even mee.
Voeg nu zoveel heet (belangrijk!) water en rode wijn (ik gebruik ong. 2 glazen rode wijn) toe tot het vlees net onder staat. Doe de laurier en de kruidnagels erbij en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet de pan op het kleinste pitje op het allerlaagste vuur.

Laat het vlees minimaal 3 uur, maar liever nog 5 a 6 uur stoven. Het vlees moet zo mals zijn dat het uit elkaar valt. Roer regelmatig door en zorg dat er genoeg vocht in de pan blijft. Voeg anders wat heet water of wijn toe. Breng het op het laatst op smaak met peper en zout, en vind je het te dun/waterig kun je het binden met maizena.

Wil je geen wijn gebruiken in je stoofvlees, voeg dan een paar lepels azijn toe. Stoofvlees heeft zuren nodig om zacht te worden.

Rode kool met appeltjes

Een favoriet wintergerecht hier is toch wel gestoofde rode kool met appeltjes.
Wij eten dit met verse aardappelpuree en heerlijke hachee. Je hebt voor dit complete menu wel een middagje nodig, maar het is geweldige winterkost!

Rode kool:

Smelt 30 gram roomboter in de (hapjes)pan en roer hier een lepel palmsuiker doorheen. Doe er een kaneelstokje bij, 5 a 6 kruidnagels en roer dit door met een houten spatel. Los zo de suiker op in de boter.

Doe de fijngesneden rode kool (ik gebruik een halve) bij het mengsel, voeg direct een glas rode wijn toe, 2 eetlepels rode wijnazijn of balsamicoazijn en wat zout. Leg het deksel op de pan en breng het aan de kook.

Voeg 2 appels, geschild en in blokjes toe en stoof de rode kool nu in 1 a anderhalf uur gaar. Af en toe omscheppen.

Eet smakelijk!

Friday, November 25, 2011

Zelf brood bakken zonder broodbakmachine!

Het brood dat wij eten bak ik zelf. Elke week bak ik 4 broden, 2 voor mijn ouders, en 2 voor onszelf. De laatste tijd wordt er weer meer brood gegeten dus kom ik niet meer helemaal uit, er zal dus meer gebakken moeten worden! Ik gebruik geen broodbakmachine om mijn broden te bakken maar ik bak de broden gewoon in de oven.

Mijn broodmeel haal ik bij de molen. Je kunt ook eens in de natuurwinkel kijken of het helemaal zelf samenstellen.

Je weegt 500 gram meel af, zelf doe ik 400 gr. broodmeel (8-granen) met 100 gr. biologische s(spelt)bloem. Of van beide 250 gram. Door de bloem rijst je deeg beter. Ik voeg 300 ml. water toe en roer dit goed door elkaar. Dit laat ik 15 min rusten. Dit hoeft niet bij elk meelsoort, wel bij de 8-granenmix.
Na 15 min. gaat het deeg in de keukenmachine samen met een eetlepel gist, een scheutje kokosolie en een eetlepel biologische broodhulp (te koop bij de natuurwinkel of soms bij de molen). Hier wordt je brood wat zachter en luchtiger van. Gebruik liever geen broodverbeteraar want daarmee voeg je weer E-nummers toe en dan kun je net zo goed naar de bakker gaan :-)

Bij sommige meelsoorten moet je nog bakkerszout toevoegen, dit staat dan vaak op de verpakking vermeldt. Ik laat de keukenmachine het deeg ong. 5 a 10 min. kneden. Blijft het deeg te kruimelig dan voeg ik nog 10 ml water toe.

Het deeg gaat in een kom met een vochtige warme theedoek erover en dit laat ik 1 uur rijzen voor de verwarming. Het deeg verdubbeld zich nu. Het deeg haal ik uit de kom, ik duw en kneed het uit tot een platte rechthoek van ong. 30 bij 40 cm. Nu rol ik het deeg op tot het de vorm heeft van een (vloer)brood. Ik leg het brood op bakpapier, maak de bovenkant van het brood vochtig met een natte hand en bestrooi het met zaden naar keuze. Bijv. zonnebloempitten of gierst. Er gaan 2 broden tegelijk in de oven, dus er liggen 2 broden op 1 stuk bakpapier.
Hierover gaat opnieuw een warme vochtige theedoek en dan laat ik het op het aanrecht opnieuw 1 uur rijzen.

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Het brood gaat de oven in voor ongeveer 30 minuten. Als het brood mooi bruin is en hol klinkt als je erop tikt dan is het gaar. Laat het brood afkoelen op je aanrecht en snijd het vervolgens in dunne sneetjes.

Het brood gaat bij mij de vriezer in en ik haal er het aantal sneetjes uit die we op dat moment eten. Zo wordt er niets weggegooid. Zelfgebakken brood vult beter dan 'gekocht' brood, en het geeft veel voldoening om je eigen brood te bakken. Het is even oefenen, maar het is het proberen waard!

Thursday, November 24, 2011

Koffieparfait

Als je van koffie houdt is dit echt een toetje bij uitstek.

Nodig:
4 kopjes espressokoffie, 200 ml. slagroom, 1 ei, 100 gr. poedersuiker, 50 gr. bloem, 1 el witte basterdsuiker, 2 tl oploskoffie (nescafe), 35 gr. roomboter, zout, 1 el. amandelschaafsel.

De espressokoffie aan de kook brengen en laten inkoken tot er 3 eetlepels overblijven. Laat dit afkoelen. Slagroom lobbig kloppen en koud wegzetten. Het ei met de poedersuiker au bain marie* doorroeren tot de poedersuiker is opgelost. Klop het eimengsel nu helemaal koud en luchtig.

Spatel de slagroom in 2 delen door het eimengsel. Spatel de afgekoelde koffie erdoorheen. Let op, het moet echt koud zijn anders gaat het schiften!! Verdeel dit over 4 glazen of bakjes en zet dit min. 5 uur in de vriezer.

Verwarm de oven op 200 graden.
Kneed de bloem met de basterdsuiker, de boter en de oploskoffie en een snuf zout tot een kruimeldeeg. Meng het amandelschaafsel erdoorheen. Verdeel het deeg over de bakplaat en bak het in 10 a 15 min. goudbruin in de oven. Blijf erbij, want het gaat snel!

Laat het kruimeldeeg afkoelen en bewaar het in een afgesloten trommel (kan gerust een paar dagen bewaard worden).

Haal de koffieparfaits 10 min. voor serveren uit de vriezer en zet in de koelkast. Serveer ze met het kruimeldeeg erop en bestrooi met poedersuiker.



*Au bain marie verwarmen: Au bain Marie is een term die gebruikt wordt in de kookwereld. Het is een kookproces waarbij in een pan gevuld met heet water een tweede kleinere pan of schaal wordt geplaatst. Het wordt gebruikt om voedsel te verwarmen tegen het kookpunt maar niet erover. Daarnaast wordt het ook gebruikt om gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te kunnen koken. Daar het kookwater in de onderste pan gaat koken neemt de kleinere pan de warmte op en zorgt ervoor dat de warmte constant blijft en onder het kookpunt. Let op dat het kokende water de pan of schaal niet mag raken.












Bron: Foodies

Biscuitbodem

Sommigen van jullie weten misschien al dat ik heel veel bak. Veel taarten, cupcakes etc. Dit doe ik met name op bestelling en geef ik ook workshops taart bekleden (met marsepein/fondant).

Een basis van zo'n taart is een biscuitbodem. Dit is een luchtige taartbodem die je naar smaak kunt vullen. Deze bodem kun je ook heel goed invriezen. Verpak hem dan goed in een plastic zak. Zo kun je hem al een tijdje van tevoren maken en heb je altijd een goede basis op voorraad.

Een lekkere, luchtige biscuitbodem maak je zo:

Nodig voor een bakvorm van 24 cm: 270 gr. suiker, 5 eieren (even in warm water leggen), 180 gr. bloem, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 dl kokend water.

Suiker en eieren samen 15 a 20 minuten mixen. Bloem en bakpoeder zeven. Dan de mixer op laagste stand zetten, en lepel voor lepel de bloem erdoor. 1dl kokend water erdoor mixen, heel eventjes. 20 min op 160 graden, dan 15 min. op 180 graden. Je kunt testen of de bodem gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan is hij gaar. Test dit regelmatig na 25 baktijd, is de bodem te gaar dan wordt hij te droog.

Als hij gaar is, meteen de zijkanten losmaken en op z'n kop op een rooster zetten. Dan zakt hij in zijn geheel een cm. in. Heb je een 5 cm hoge heerlijk luchtige taart.

Tip: Om een mooie strakke taart te krijgen gebruik ik de onderkant als bovenkant!

Als de taart is afgekoeld kun je de taart 1 of 2 keer doorsnijden en vullen met wat je lekker vindt. Een mousse, slagroom, jam, banketbakkersroom, tokkelroom, mokka, tobleronemousse (staat ook op mijn blog), verse vruchten in een laagje slagroom, etc. Erg lekker is bijv. op de eerste laag een laagje frambozenconfiture (bonne maman) en op de 2e laag slagroom (gezoet en geklopt met klopfix) waarin je frambozen (vriezer AH) duwt, vervolgens smeer je de taart af met slagroom.

Als de taart is gevuld kun je hem afsmeren met slagroom of botercreme en de bovenkant/zijkant versieren met wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld: zijkant met hagelslag, nougatine, amandelschaafsel, bovenop slagroom of mokkatoefjes met vruchten, chocolaadjes, chocoladeraspt, suikerfiguurtjes, letters van gespoten van gesmolten chocolade etc.

Succes!

Monday, November 21, 2011

Fattoria La Vialla

Even geen recept in deze blog maar iets anders wat ik met jullie wil delen.




Misschien kennen jullie het al, maar in Toscane zit een geweldig familiebedrijf genaamd Fattoria La Vialla. De laatste tijd maken ze veel reclame en kom je ze overal tegen.



Op deze biologische boerderij maken ze alles zelf, sauzen, pasta's, wijnen, jams, pesto's, olijfolie, balsamico, druivensap, koekjes etc.



Je kunt je gratis inschrijven, ontvangt dan elk seizoen prachtige catalogi (in het Nederlands) en heel soms ontvang je zelfs een pakketje met 'proefmonsters' bijv. een flesje wijn, olijfolie, o.i.d.



Je kunt producten bestellen en je betaald geen verzendkosten. Sommige dingen, zoals sauzen en wijnen etc. moet je per 6 tegelijk bestellen, maar de smaken zijn echt fantastisch. Je wordt er wel een beetje verwend van, want balsamico hoef ik nu niet meer uit de supermarkt... Zo lekker is deze italiaanse!




En vraag hier direct een productencatalogus aan:


Gehaktstaaf of letter

In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je kunt heel gemakkelijk zelf een hartige variant met gehakt maken.

Deze gehaktstaaf maak ik voor 2 personen en dan als 'hapje' tussendoor.

Nodig:
250 gr. gehakt, halve rol vers bladerdeeg, kruiden voor het gehakt, 2 eieren, paneermeel of broodkruim.

Kneed het gehakt met wat broodkruim of paneermeel, 1 ei en kruiden naar smaak. Ikzelf doe vaak een scheutje soya (yakso), chilisaus (yakso), kerriepoeder, 1 theelepeltje bruine suiker, scheutje gembersiroop (natuurwinkel), snufje chilipoeder, peper en zout. Dit kneed ik goed door elkaar.

Leg de halve plak bladerdeeg voor je, leg het gehakt erop en rol het op tot een staaf. Als je het gehakt en het bladerdeeg verdubbeld dan zou je van de staaf een letter kunnen vormen.
Vouw de uiteinden goed dicht en bestrijk de rol met geklutst ei. Laat het een half uur rusten, bestrijk het nogmaals met ei en schuif het dan in een voorverwarmde oven van ong. 200 graden.
Na ong. 25 a 30 min. is de staaf mooi bruin en gaar.

Pasta met groente-bolognese

Soms heb je van die dagen dat je geen tijd of zin hebt om (uitgebreid) te koken. Vandaag was voor mij zo'n dag. Marthe heeft al 2 dagen koorts rond de 40 graden, dus wil de hele dag op schoot hangen. Om dan nog tijd te vinden om te koken is lastig.

Dit is een ideaal recept, vind ik zelf, om dan te maken. Vooral omdat ze hier dol op pasta zijn met 'tomaten'saus, zorg ik ervoor dat zo'n soort recept 1 keer per week op tafel staat. Dat eten ze tenminste een keer echt goed :-)

Nodig:
1 ui, 1 knoflookteen, 1 winterwortel, 3 stengels bleekselderij, een bakje (kastanje)champignons*, 1 rode paprika, 250 gr. rundergehakt, scheutje rode wijn, 1 pakje tomato frito (Heinz), 2 flinke eetlepels tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel), zout en peper, olie.

Als ik heel veel zin heb dan snij ik de ui en de knoflook en alle groenten fijn, maar omdat ik dit meestal maak als ik weinig tijd heb snijd ik alles heel grof en doe ik alle groenten in 1 keer in de keukenmachine en maak het op die manier fijn. Voor de kinderen is dit ook heel fijn, zo kunnen ze er geen stukjes groenten uitvissen...
Verhit olie in de pan, doe het groentemengsel hierin en fruit het even aan. Voeg het gehakt toe en bak dit rul mee. Als het gehakt gaar is voeg je de tomato frito, de puree en een scheutje rode wijn toe. Breng dit aan de kook en laat het een kwartier pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak en serveer met pasta naar keuze.

Lekker met geraspte parmezaanse kaas.

*Zelf gebruik ik altijd (biologische) kastanjechampignons in plaats van gewone champignons. Kastanjechamps zijn wat steviger en zit meer smaak aan. Aan gewone champignons zit soms zo'n aardesmaak aan dat ik ze niet zo lekker vind.

Saturday, November 19, 2011

Rijsttafel deel 9: Kipsate met satesaus

(Kip)sate kan niet ontbreken op een rijsttafel.

Voor dit recept gebruik je (biologische) kipfilet of varkensvlees als je dat liever hebt. Snijd het vlees in grove blokken en zet het in een marinade van olijfolie, ketjap manis (yakso), uitgeperste tenen knoflook, scheutje chilisaus (yakso) peper en zout. Evt. naar smaak toe te voegen: sambal, palmsuiker, kruiden etc.

Bak de blokjes gaar in de pan met wat olie en laat ze afkoelen. Rijg de blokjes vervolgens aan een sate/tapas prikker. Op het moment van serveren kun je ze nog even opwarmen in de pan.

De satesaus:
Pak een steelpan en doe hierin een bodempje melk. Gelijk hierbij een paar flinke (3/4) eetlepels pindakaas (Calve) toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal(Yakso, natuurwinkel), flinke scheuten ketjap manis(Yakso, natuurwinkel), een geperste knoflookteen en een lepel palmsuiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is.

Serveer de kipsate met de satesaus.

Dit is alweer het laatste deel van de chinees/indische rijsttafel! Ik hoop dat het jullie net zo lekker smaakt als het ons doet!

Friday, November 18, 2011

Rijsttafel deel 8: Chinese tomatensoep

Wil je een hele uitgebreide rijsttafel neerzetten dan kan deze soep niet ontbreken! Hij is al eerder geplaatst maar zet hem hier opnieuw neer!

Nodig: 1 liter water, 3 kippenbouillonblokjes (natuurwinkel, Natur compagnie), 2 el azijn, 2 el ketjap manis (Yakso), 2 el palmsuiker, 2 el appelmoes (zelfgemaakt), 2 el gembersiroop (natuurwinkel), 1 potje (of 3 blikjes) tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel). Evt. aanvullen met preiringetjes, geruld ei, stukjes kippenvlees.

Breng het water aan de kook en doe dan alle ingredienten erbij. Even laten koken, lekker met preiringetjes erin en stukjes ei! Eet smakelijk!

Rijsttafel deel 7: Groenten uit de wok



Op mijn rijsttafel plaats ik altijd een schaal gewokte groenten.
Dit kunnen groenten naar smaak zijn, ik vind dit een lekkere combi:

1 prei, 1 paksoi, bakje tauge, cashewnoten, olie.

Snijd de prei in ringen, de paksoi in stukken. Wok eerst de prei in wat olie en als deze glazig ziet voeg dan de paksoi toe. Na 2 minuten de tauge erbij en nog een paar minuten wokken op hoog vuur. Doe het mengsel in een schaal en strooi er cashewnoten over.

Rijsttafel deel 6: Kip in Tikka Massala


Voor dit recept gebruik ik kippendijen. Aan kippendijen zit veel meer smaak dan aan filet en het is ook minder droog. Tikka massala kruiden kun je ook zelf samenstellen, alleen heb je dan best wat ingredienten nodig. Zo af en toe is een potje wel makkelijk en dit is ook nog biologisch en zonder E-nummers :)

Kip in Tikka Massala:

4 el. olie, 500 gr. biologische kippendijen, 1 blik kokosmelk van 400 ml, 2 a 3 e.l. tikka massala (indische kruidenpasta, Yakso, natuurwinkel).

Verhit de helft van de olie in de pan en bestrooi de kippendijen met zout en peper. Bak de kippendijen rondom bruin. Voeg de kokosmelk toe samen met de tikka massala, let op, tikka massala is pittig. Gebruik 1,5 a 2 eetlepels als je niet al te pittig wilt. Breng aan de kook, deksel schuin op de pan en laat het in 20 min. gaar worden. Af en toe roeren om aanbaksels te voorkomen. Schep de kip met de saus in een serveerschaal.

Thursday, November 17, 2011

Rijsttafel deel 5: Gebakken banaan

Gebakken banaan is heerlijk om op je rijsttafel te zetten. Je kunt het als toetje eten, maar ook tussen het hartige door.

Maak een beslag van 1 ei, 150 ml melk (evt. wat ml melk vervangen door bier) en 125 gr. zelfrijzend bakmeel.

Verhit olie tot 180 graden. Dit kan in een frituurpan of een gewone pan. Test dan met een stukje brood of het vet heet genoeg is.

Pel een paar bananen en snijd elke banaan in vieren. Dompel de bananen in het beslag en frituur ze direct. Keer een paar keer om en als ze mooi bruin van kleur zijn is het goed. Laat de gebakken bananen goed uitlekken op keukenpapier.

Eet smakelijk!

Wednesday, November 16, 2011

Rijsttafel deel 4: Nasi en Bami

Dit is het recept voor hele makkelijke nasi en bami. Het is vergelijkbaar met de nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen, alleen dan zonder Ve-tsin oftewel E621, waar de chinees nogal scheutig mee is :)

Het recept van de Nasi was al eerder te vinden op mijn blog, maar om 'm bij het geheel van de rijsttafel te krijgen hier nog een keer. Deze nasi/bami is een beetje 'saai' om hem zonder iets te eten, dus er 'moet' wel echt een bijgerecht zoals babi pangang o.i.d. bij.

Nasi:

Je neemt een ong. 4 a 5 kopjes gekookte witte rijst. Dit kan rijst zijn van een dag oud of rijst uit de vriezer. (Je kunt restjes gekookte rijst heel goed invriezen, tot je weer een portie hebt!)Je snippert een ui en 1 prei. Fruit de ui in wat olie en doe hier de prei bij als de ui glazig is. Roerbak dit een paar minuten en duw het mengsel aan de kant in je pan. Kluts 2 eieren en doe dit in de pan aan de 'schone kant' en blijf roeren met een houten spatel. Het ei gaat stollen en je zorgt dat je eistukjes krijgt. Beetje voor beetje roer je het preimengsel weer door het ei totdat je alles hebt gemengd. Meng nu de gekookte rijst erdoor en klein gesneden blokjes ham (vleeswaren). Even goed doorverwarmen en je hebt de nasi zoals je die bij de chinees krijgt! In principe is de nasi al zout genoeg door de ham, maar je kunt er evt. iets zout bij doen.

Bami:

Het recept voor bami is bijna hezelfde als voor de nasi.
Bak voor bami een hamlapje gaar en snijd deze in hele fijne stukjes.
Kook mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de mie is afgegoten spoel 'm dan goed na met koud water. Zo wordt de mie niet plakkerig.
Snipper een ui en 1 prei en fruit deze in de pan tot hij glazig ziet. Duw het mengsel aan de kant, voeg 2 geklutste eieren toe zoals bij de nasi beschreven. Voeg de mie, een ons gesneden ham in blokjes en de fijngesneden hamlap toe en meng het goed.
Evt. op smaak brengen met zout en evt. een scheutje ketjap manis (Yakso).

Eet smakelijk!

Tuesday, November 15, 2011

Rijsttafel deel 3: Mini loempia's met zoetzure saus

En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij de loempia's is het erg lekker!

De mini loempia's:
1 pak filodeeg, handje mihoen, 1 winterwortel geschild en in luciferdunne reepjes gesneden, 3 bosuitjes ook in dunne reepjes gesneden, klein stukje vlees in reepjes gesneden, olie.

Laat de filodeeg ontdooien maar pas op voor uitdroging. Mihoen even laten weken in kokend water en daarna afspoelen met koud water. Wortels even heel kort (lees: ong. 2 min.) laten koken en laat op het laatst de bosui even meekoken. Afgieten en ook afspoelen met koud water.

De gare mihoen mengen met de wortel en de bosui en het vlees. Je kunt hiervoor een stukje hamlap gebruiken, wat ham o.i.d. Net wat je hebt/lekker vindt. Je kunt het nog op smaak brengen met zout, soyasaus o.i.d. Ik vind het niet nodig omdat je het eet met de saus.

Halveer de vellen filodeeg, leg er een plukje van het mengsel op, bestrijk de randen van het deeg met olie, vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg strak op. Plak de loempia's dicht met wat olie.

Frituur de miniloempia's in een frituurpan op 180 graden tot de mooi goudbruin van kleur zijn.

Zoetzure saus:
2 dl ananassap, 2 el tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel), 1 el tomatenketchup (natuurwinkel), 2 el wittewijn azijn, 1 el citroensap, 2 el palmsuiker, 2 el soya (Yakso, natuurwinkel), 1 el olie, 2 cm verse gember (geraspt), 1 teen knoflook (uitgeknepen), 1 el maizena, 2 el water, 1 el sherry.

Verhit de olie, fruit hierin zacht de gember en de knoflook. Voeg alle overige ingredienten toe, behalve de maizena en het water. Breng het aan de kook, maak van de maizena en het water een papje en maak hiermee de saus op gewenste dikte.

Monday, November 14, 2011

Rijsttafel deel 2: Foe yong hai

Voor de Foe yong hai heb je nodig:

1 prei, in dunne ringen gesneden.
ong. 200 gr. champignons in dunne plakjes.
4 eieren losgeklopt met peper en zout
klein beetje fijngesneden bladpeterselie

Bak de prei even aan en voeg de champignons toe. Laat dit even goed bakken en duw het mengsel naar 1 kant van de pan. Voeg de losgeklopte eieren toe in de pan, roer dit mengsel door elkaar zodat je roerei krijgt. Voeg beetje bij beetje de groenten en evt. wat bladpeterselie weer toe en als het ei gestold en goed gemengd is, is het klaar. Doe dit mengsel in een schaal en schenk de saus erover heen.

De saus:
2 dl. kippenbouillon (zelfgemaakt of natuurwinkel), 4 el tomatenketchup (natuurwinkel), 1 el palmsuiker, 2 el ketjap manis (Yakso), 1 tl gemberpoeder.

Kook de bouillon en voeg de rest van de ingredienten toe, breng het opnieuw aan de kook en bind het met 1 el maizena gemengd met 2 el koud water. Voeg evt. nog een mespuntje laospoeder toe.

Eet smakelijk!

Friday, November 11, 2011

Rijsttafel deel 1: Babi Pangang

Oke, aangezien jullie staan te springen om nieuwe recepten wil ik eerst beginnen met het plaatsen van de chinees/indische rijsttafel :-)

Om te beginnen start ik met Babi Pangang.

Een volgende keer kunnen jullie verwachten:

*Foe yong hai
*Loempia's met zoetzure saus
*Nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen
*Gebakken banaan

En een aantal gerechten kennen jullie al:
*Kip in Tikka Massala met wokgroenten
*Sate saus (met Kip sate)
*En ook de nasi is al een keer geplaatst.

Oke, terug naar Babi Pangang:

Je hebt nodig voor het vlees:
Pond doorregen varkenslappen, of procoreurlapjes, in repen gesneden.
2 t.l gemberpoeder, 1 t.l. laospoeder, 1 t.l. knoflookpoeder, 1 t.l. uienpoeder, 4 e.l. ketjap manis, 1 t.l. limoensap, zout en peper, 2 e.l olie

Meng alle poeders met de limoensap en 2 e.l. ketjap manis. Schep dit door het in repen gesneden vlees. Laat het vlees hier minimaal een kwartier in marineren.
Verwarm de olie in de pan. Laat het vlees dichtschroeien en doe daarna voor ong. 10 min. de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat nog 15 min. braden. Doe de rest van de ketjap manis (2 e.l.) erbij en laat nog 5 min. al omscheppend bakken.

Doe het vlees in een schaal en zet het eventjes onder de grill. Dit kan worden overgeslagen maar je vlees krijgt wel een lekker knapperig korstje.

We gaan verder met de saus:

1 ui, 2 uitgeperste tenen knoflook, 1 el olie, 2 dl kippenbouillon, 1 tl gemberpoeder, 1 tl sambal (yakso), 4 el tomatenpuree, 1 el sherry, 2 el palmsuiker, 1 el ketjap manis (yakso).

Verwarm de olie in een pan en laat de fijngesnipperde ui en knoflook even fruiten. Voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe en roer tot het een egale saus is. Laat het nog even 3 minuten pruttelen en giet de saus over het vlees.

Eet smakelijk!

Appelkruimeltaart!

Dit is een lekker recept voor appel-kruimeltaart. Het is een recept van La Place, V&D.
Anders dan alle andere appel-kruimeltaarten, deze heeft namelijk een cakebodem. Verrassend en erg lekker.

Cakebeslag:
80 gram roomboter, 80 gram suiker, snuf zout, 1,5 ei, 1 el melk, 115 gram bloem, 1 el bakpoeder, klein beetje citroenrasp.

Oven 190 graden.
Alle ingredienten mixen tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.

Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels, in blokjes gesneden, gemengd met wat suiker en kaneel. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag maar niet te hard drukken.

Voor het kruimeldeeg:

115 gr. koude roomboter, 115 gr. suiker, 165 gr. bloem, snuf zout, klein beetje citroenrasp.
Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg.

Strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de taart in de oven voor ong. 50 minuten.

Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker, lekker met een bolletje ijs of vanilleslagroom!

Thursday, November 10, 2011

Binnenkort...

Binnenkort kun je op mijn blog de volgende recepten verwachten:

4-gangen diner:

*Vitello tonato spiesjes
*Tomaten-paprika cappucino
*Ossenhaas in bladerdeeg met aardappelgratin
*Chocotruffel met sinaasappelsaus

Salades:

*Tonijnsalade
*Kipkerriesalade
*Ham-Preisalade
*Ei salade
*Kruidenboter

En ook wil ik mijn chinees/indische rijsttafel met jullie delen!

Met o.a. babi pangang, foe yong hai, gebakken banaan, loempia's, zoet zure saus, bami, nasi, etc!

Blijf deze blog dus volgen!

Wednesday, October 19, 2011

De lekkerste Sate saus

Dit recept stond al op m'n blog bij 'Patat'. Maar zo is hij makkelijker te vinden, en er is toch wel vraag naar... Bij deze dus:

Dit is een recept op gevoel en afhankelijk van smaak en hoeveelheid.

Pak een steelpan en doe hierin een bodempje melk. Gelijk hierbij een paar flinke (3/4) eetlepels pindakaas (Calve) toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal(Yakso, natuurwinkel), flinke scheuten ketjap manis(Yakso, natuurwinkel), een geperste knoflookteen en een lepel palmsuiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is. Zo makkelijk is het! Echt, je eet geen kant en klaar meer als je dit hebt geproefd! En je bent net zo snel klaar als dat je een zakje lostrekt. Oke. Bijna dan.

Toevoeging: Als je geen bruine basterdsuiker wilt gebruiken vanwege de oranje/rode E-nummers gebruik dan palmsuiker of een klein schepje rietsuiker.
Bij de natuurwinkel is wel bruine basterdsuiker te koop.

Thaise Kipcurry


Gisteren heerlijk en simpel gegeten. Het recept stond in de nieuwste delicious.

Thaise kipcurry met kokos en paksoi

4 el. olie, 500 gr. biologische kippendijen*, 1 blik kokosmelk van 400 ml, 3 e.l. tikka massala**, 1 prei fijngesneden, 1 paksoi grofgesneden, 200 gr. tauge, cashewnoten, witte rijst.

Verhit de helft van de olie in de pan en bestrooi de kippendijen met zout en peper. Bak de kippendijen rondom bruin. Voeg de kokosmelk toe samen met de tikka massala. Breng aan de kook, deksel schuin op de pan en laat het in 20 min. gaar worden. Af en toe roeren om aanbaksels te voorkomen.

Verhit de rest van de olie in een wok en voeg de prei toe. Bak deze een paar minuten en voeg dan de paksoi toe. Enkele minuten roerbakken en op het laatst nog 1 minuut de tauge toevoegen.

Verdeel de kip met de saus over de borden, schep de groenten erbij, serveer met witte rijst. Strooi de cashewnoten eroverheen. Evt. ook verse koriander als je dat lekker vindt.

*Kippendijen is wat vetter vlees dan gewone kipfilet. Kipfilet wordt snel droog en aan kippendijen zit meer smaak en het vlees blijft veel malser. Gewoon verkrijgbaar bij de slager en zelfs (ook biologisch) bij de AH.
**Tikka Massala is een indiasche currypasta. Gewoon in de supermarkt verkrijgbaar maar met E-nummers (denk ik, heb het daar nooit bekeken, nl :-) ) Ik haal 'm van Yakso in de natuurwinkel. Je kunt de currypasta ook zelf maken, maar dat kost meer tijd. Ik wel wel een recept, dus dan moet je maar even reageren :-)

Saturday, September 17, 2011

Pavlova met vers fruit!

Pavlova met vers fruit


Een lekkere afsluiter van een zomerse barbeque. De meringue kun je een dag van tevoren al bereiden.

Wat heb je nodig?
4 eiwitten, 200 gram fijne kristalsuiker + 3 eetlepels, 500 ml. slagroom, 500 gram vers fruit (bijv. aardbeien, frambozen, blauwe bessen), poedersuiker

Zet de 0ven op 150 graden. Bakplaat bekleden met bakpapier.

Klop de eiwitten stijf in een roestvrijstale vetvrije kom. Als de eiwitten stevige pieken vormen schep je beetje bij beetje de suiker en een snufje zout erbij. Klop tot de eiwitten stijf en glanzend zijn en de suiker is opgelost. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Strijk het mengsel in een cirkel van ong. 24 cm doorsnede op het bakpapier. Zet de meringue in de oven voor 1 uur en een kwartier tot het van buiten knapperig en van binnen nog zacht is. Zet hierna de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen.

Klop de slagroom met suiker (voeg voor vanilleslagroom het merg van 1 vanillestokje toe) stijf. Verdeel de slagroom net voor het serveren over de meringue. Verdeel het verse fruit over de slagroom en bestrooi de pavlova met poedersuiker. Direct serveren.

Tip: Voor chocolade pavlova voeg 2 eetlepels gezeefde cacao en 50 gram fijngehakte pure chocolade toe als het eiwitmengsel is stijfgeklopt. Vouw dit met een spatel goed door het mengsel en verdeel dan over de bakplaat.

Friday, September 16, 2011

Nacho Grande! + recept taco-dipsaus en guacemole!

Heerlijk voor op een luie zaterdag! Het is makkelijk, kan bijna niet mislukken en de kids zullen ervan smullen :)

Nacho Grande:
Zak tortilla-chips. (let op E-nummers, Ah nacho-chips naturel is zonder E-nummers, of bij de natuurwinkel, waarschijnlijk nog meer merken, maar deze heb ik altijd...).
Paprika in kleine blokjes, champignons in plakjes, bosui in ringetjes, 3 tomaten in blokjes, blikje kidneybonen, evt. nog aan toe te voegen mais, pepers in ringetjes, etc.
Taco-saus, geraspte kaas en voor de niet-vega's gehakt.

Zet de oven op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Spreid de tortillachips uit over de bakplaat. Bak de paprika en champignons even kort aan in de koekenpan (en evt. het gehakt). Verdeel dit mengsel over de tortilla-chips. Hierover de tomaten, uitjes, bonen, en andere ingredienten die je lekker vindt. Verdeel hierover wat taco-saus en bestrooi het geheel met geraspte kaas. 10 minuutjes in de oven tot de kaas gesmolten is!

Ook een leuk idee om 's avonds met jongelui als hapje te serveren!

Serveer met een schaaltje tortilla-chips, tac0-saus, guacemole en creme fraiche.

Recept voor Tacosaus:
1 ui fruiten met een teen knoflook. Groene paprika in kleine blokjes toevoegen en even meebakken. Snuf komijnpoeder en korianderpoeder toevoegen. Blik tomatenblokjes erbij en even laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper en een klein beetje suiker.

Dit is ook een heerlijke dipsaus bij de tortilla-chips. Koud ook erg lekker en een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Recept voor Guacemole:
2 rijpe avocado's fijnprakken en mengen met 1 fijngesneden tomaat, een paar druppels tabasco, zout en peper, evt. een teentje knoflook, wat verse koriander, limoensap, creme fraiche.

Thursday, August 18, 2011

Vispakketjes!

Vis is lekker, maar ook zeker gezond. Veel mensen vinden vis moeilijk om klaar te maken of te bakken omdat vis snel uit elkaar valt in de pan. Op deze manier is dat verleden tijd, maar het is ook vooral erg lekker en heel gezond!



Vis naar keuze, bijv. zalm of roodbaarsfilet (op de huid), olijfolie, witte wijn, ui/sjalot/bosui, cherrytomaatjes, kruiden, zout en peper



Spoel de vis af onder de kraan en dep 'm droog. Leg de vis dan op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel met een beetje olijfolie en wat witte wijn. Evt. wat zout en peper.

Nu kun je er van alles aan toevoegen naar je smaak. Fijngesnipperde ui, sjalot of bosui, fijngesneden tomaatjes, schijfje citroen, verse kruiden, flinterdun gesneden venkel, rode peperringetjes, etc.



Vouw nu het aluminiumfolie aan alle kanten goed dicht zodat er geen stoom en vocht uit kan. Leg dit pakketje in een voorverwarmde oven (200 gr.) of op de bbq voor 10 a 15 minuten. De vis is dan heerlijk gaar gestoomd!



Eet smakelijk.

Aardappels uit de oven

Tegenwoordig kom je het veel tegen, maar het blijft lekker. Hier staat het minimaal 1x in de week op tafel.



Aardappels met schil schoonschrobben onder de kraan. in partjes snijden en verdelen in de ovenschaal, besprenkelen met olijfolie, bestrooien met gedroogde rozemarijn en een paar tenen knoflook. Dit even door elkaar mengen en dan een uur in de oven op 200 graden. Af en toe even omscheppen! Evt. bestrooien met zeezout, maar wij vinden dat niet nodig.



Dit is heerlijk bij wortels, boontjes, broccoli of gewoon zo als 'patat'.

Gekaramelliseerde wortels

Heerlijk deze wortels. Manlief wil ze inmiddels niet meer anders :-)



1 bos wortels, 1 ui, teen knoflook, 1 kop kippenbouillon, kwart tl komijn, kwart tl kerrie, 1 tl tijm, olie, roomboter, zout en peper.



Wortels schoonmaken, halveren en in kleine stukjes snijden van 6 cm. Gesnipperde ui en de knoflook glazig bakken in de olie en de boter. Kruiden toevoegen en meefruiten. Wortels toevoegen met de kippenbouillon en zout en peper. 15 min. laten stoven met het deksel op de pan, daarna 10 min. zonder deksel. Hier wel goed bij blijven en de wortels in beweging houden.



Heerlijk met aardappeltjes uit de oven!



Eet smakelijk!

Zelf appelmoes maken

Hoe maak je zelf de lekkerste appelmoes? Nu is het seizoen om lekkere zure appels te plukken. Je kunt hiervoor naar de pluktuin, of vraag het eens bij een boer in de buurt.

Schil de appeltjes en ontdoe ze van het klokhuis. Even wassen en op het vuur zetten. Wat honing of diksap en evt. wat citroensap erbij en even laten koken tot ze zacht zijn. Dit gaat redelijk snel. Je kunt het nu tot moes stampen of wat grover laten. Ik doe ze zelf in de keukenmachine en maal het helemaal fijn. Zo vinden de kinderen het het lekkerst.

In porties in de vriezer en je hebt het hele jaar door heerlijke appelmoes!

Chinese tomatensoep

Deze heerlijke tomatensoep is niet te onderscheiden van de tomatensoep bij de chinees. Oordeel zelf!

Nodig:
1 liter water, 3 kippenbouillonblokjes, 2 el azijn, 2 el ketjap manis, 2 el palmsuiker, 2 el appelmoes, 2 el gembersiroop, 3 blikjes tomatenpuree. Evt. aanvullen met preiringetjes, geruld ei, stukjes kippenvlees.

Breng het water aan de kook en doe dan alle ingredienten erbij. Even laten koken, lekker met preiringetjes erin en stukjes ei!

Eet smakelijk!

Monday, April 18, 2011

Tomatensoep!

Voor een lekkere zelfgemaakte tomatensoep heb je nodig:
*2 uien (fijngesnipperd) *1 teen knoflook (uitgeperst) *blik tomatenblokjes (400 gr.) *pakje passata di pomodoro (500 gr.) *2 e.l. tomatenpuree *ong. 250-500 ml. bouillon *1 winterwortel en/of andere groenten (fijngesneden) *vermicelli of rijst *gehaktballetjes *zout en peper *olijfolie/roomboter
Extra: *palmsuiker *gembersiroop *appelmoes *peterselie of tauge

Neem een ruime pan en doe hierin de olie met evt. een klontje roomboter. Doe de uien en de knoflook erin en fruit even aan. Doe de fijngesneden groenten erbij en even kort aanbakken. Voeg de bouillon toe en daarbij de passata, de tomatenblokjes en de puree. Als je de soep te dik vindt voeg je nog wat bouillon toe. Gehaktballetjes en vermicelli of rijst toevoegen. Laat de gehaktballetjes gaar worden. Dan op smaak brengen met zout en peper. Proef de soep. Als de soep te zurig is kun je een schepje suiker toevoegen, wil je dat liever niet dan voeg je een paar flinke scheuten gembersiroop toe (lees: min. 4 eetlepels) en een paar flinke scheppen appelmoes. Proef steeds tot je de soep de juiste smaak vind hebben. Des te meer gembersiroop en appelmoes des te zoeter word je soep = chinese tomatensoep. Je kunt er op het laatste moment nog wat verse peterselie doorroeren of een handje tauge.

Eet smakelijk!

Friday, March 25, 2011

Frambozen Cheesecake brownies

De perfecte combinatie van chocoladebrownie met de romige cheesecake en de frisse frambozen. Echt de moeite waard om uit te proberen! Deze zijn zoooooooooooo lekker!

Wat heb je nodig:

*240 gr. gezeefde bloem

*480 gr. kristalsuiker

*200 gr. roomboter

*200 gr. pure chocolade

*150 gr. frambozen (uit de diepvries van bijv. de AH)

*400 gr. roomkaas (Monchou)

*1 theelepel vanille-extract

*5 eieren



Wat moet je doen:


Voorbereiding: Laat de boter, monchou en eieren op kamertemperatuur komen. Bekleed een vierkante bakvorm (of ovenschaal) van 20x30 cm. met bakpapier.Verwarm de oven op 175 graden.




Snij de boter in blokjes en mix de boter met de helft van de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg 3 eieren 1 voor 1 toe. Wacht tot een ei volledig is gemengd met het beslag voordat je de volgende toevoegt.




Smelt nu de chocolade au bain marie. Als de chocolade goed is gesmolten laat je het even afkoelen. Voeg het dan toe aan het botermengsel. Goed mengen en voeg daarna ook de gezeefde bloem toe. Meng dit goed door elkaar en zet dit even aan de kant.




We gaan verder met het tweede beslag. Mix hiervoor de roomkaas samen met 2 eieren, de andere helft van de suiker en 1 theelepel vanille-extract. Mix dit glad en romig.




Doe 2/3 van het chocoladebeslag op de bodem van de bakvorm. Doe hierop het roomkaasbeslag. Het laatste beetje van het chocoladebeslag met een vork verdelen over de roomkaas voor een marmereffect. Als laatste verdeel je de nog bevroren frambozen over het beslag en duw deze je iets in het beslag.




Bak de brownies 40 a 45 minuten in de oven op 175 graden. Laat de brownies uit de oven volledig afkoelen voor dat je ze in mooie viekante stukjes snijdt.




Roomkaas van LaPlace (V&D)

Ook fan van de broodjes met roomkaas van de La Place?
Hier het recept om ze zelf te maken!

Bakje Monchou roomkaas (200 gr.)
Ong. 2 eetlepels Creme Fraiche
Fijngesneden bieslook
Fijngesneden peterselie
Vers gemalen zwarte peper

Roer of mix de Monchou glad met de creme fraiche. Voeg de fijngesneden kruiden toe en wat peper.

Voila! Je hebt de roomkaas van de La Place! Lekker op een pistoletje met wat ijsbergsla.

Eet smakelijk!

Friday, March 11, 2011

Cake!

Op dit moment staat er weer een heerlijke cake in de oven. Het ruikt er zo heerlijk van :-)

Hoe bak je cake zonder een kant en klare mix? Hier het recept:

250 gr. bloem (gezeefd)
250 gr. suiker (evt. witte basterdsuiker)
250 gr. roomboter
5 eieren ( 1 ei op 50 gr. meel) 0p kamertemperatuur
snuf zout
1 zakje vanillesuiker

Vet een bakvorm in en doe op de bodem een stukje bakpapier. Zet de oven op 160 graden.

Doe de suiker met de roomboter en de vanillesuiker in een kom en mix deze goed door elkaar. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren erdoor. Even flink mixen (circa 8 min.) en dan de bloem en de zout erbij doen. Laat de mixer nog even goed alles mengen en luchtig kloppen.

Doe het beslag in de cakevorm en minimaal een uur in de oven op 160 graden. Test met een sateprikker of de cake gaar is. Als de prikker droog uit de cake komt is hij gaar.

Tips:
*Voor appelcake: Meng stukjes appel met kaneel door het beslag.
*Wil je een frisse cake? Meng dan de geraspte schil van een biologische (op niet biologische citroenen zit een waslaag. Dat wil je niet eten... echt niet :-) dus gebruik in recepten altijd biologische citroenen als je de schil moet gebruiken) citroen (of sinaasappel) door het beslag.
*Kokoscake maak je door geraspte kokos aan je beslag toe te voegen.

Edit: Doordat je geen bakpoeder toevoegt moet je de suiker en de eieren goed kloppen. Lukt het niet om de cake zonder bakpoeder te laten rijzen, voeg dan een theelepel bakpoeder toe.

Champignonragout-saus-soep!


Dit is echt een basis recept. Je kunt er alle kanten mee op! Een ragout, een saus of een soep! Het kan allemaal met dit recept!

Je hebt nodig:

Champignons of een mengsel van champinons/kastanjechampignons/bospaddestoelen
Sjalotjes (uitje is ook prima)
Flinke eetlepel (spelt)bloem
Flinke klont roomboter
Bouillon
Slagroom (niet geklopt) (bio AH) of soya-room
Verse of gedroogde kruiden
Zout en peper

Laat de roomboter smelten in de pan. Als deze gesmolten is voeg je het fijngesnipperde sjalotje toe en bakt deze op een laag vuur glazig. Voeg de fijngesneden champignons toe. Laat deze lekker aanbakken tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Dit zal na zo'n 4 minuten zijn. Je voegt nu de bloem toe. Dit is een kritiek moment. Je moet heel goed blijven roeren en vooral niet in paniek raken. De bloem zal gaan klonten en je zult denken dat het nu helemaal mis gaat :-) Rustig blijven roeren en ong. 1 minuut de bloem mee laten bakken op laag vuur. Nu voeg je scheutje voor scheutje bouillon erbij. Na elke scheut flink roeren en wachten tot het vocht goed is opgenomen anders komen er klontjes.


1. Wil je ragout? Laat deze basis dan een beetje dik en maak hem op smaak met zout en peper, kruiden als bieslook of peterselie en voeg een scheut room toe. Lekker in ragoutbakjes!


2. Wil je saus? Dan maak je de basis op goede sausdikte met bouillon en je voegt een paar flinke scheuten room toe tot je saus mooi romig van smaak is. Proeven dus! Op smaak brengen met zout en peper en evt. met verse kruiden als peterselie of bieslook (gedroogd kan ook).


3. Wil je soep? Verdun dan de basis met bouillon tot een goede soepdikte en doe hier ook de room bij voor een romige soep. Verse kruiden naar smaak en in champignonsoep is het ook heerlijk om een flinke scheut port of rode wijn toe te voegen. Ook op smaak brengen met zout en peper en evt. verse kruiden.


Eet smakelijk!


Tuesday, March 1, 2011

Vlees in Zoete Soyasaus.

Dit is een fantastisch recept!

Je neemt wat varkensvlees (karbonade, ongepaneerde snitzel, hamlappen o.i.d.) of kipfilet. 4 el soyasaus, 2 el gembersiroop, 3 el zoete chilisaus, 1 el palmsuiker, halve t.l kerriepoeder, snuf chilipoeder (of meer, ligt eraan hoe pittig je het hebben wilt), 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode en 1 groene paprika.

De ui snij je in halve ringen, de paprika en het vlees in reepjes, de knoflook klein snijden. De poeders en de sauzen meng je met elkaar.

Olie in de wok/braadpan, ui en paprika even bakken en weer uit de pan halen. Vlees in de pan met de knoflook en lekker bakken. Ui en paprika er weer bij doen. De saus toevoegen en 5 minuten laten sudderen. Daarna nog even op flink hoog vuur en klaar ben je!

Dit is een heerlijk gerecht met de Chinese nasi!

Saturday, February 26, 2011

Chinese nasi

Nasi van de chinees is heel makkelijk zelf na te maken.

Je neemt een ong. 4 kopjes gekookte witte rijst. Dit kan rijst zijn van een dag oud of rijst uit de vriezer. (Ja, je kunt restjes gekookte rijst heel goed invriezen, tot je weer een portie hebt!)
Je snippert een ui en een paar (2) preien. Fruit de ui in wat olie en doe hier de prei bij als de ui glazig is. Roerbak dit een paar minuten en duw het mengsel aan de kant in je pan. Kluts 2 eieren en doe dit in de pan aan de 'schone kant' en blijf roeren met een houten spatel. Het ei gaat stollen en je zorgt dat je eistukjes krijgt. Beetje voor beetje roer je het preimengsel weer door het ei totdat je alles hebt gemengd. Meng nu de gekookte rijst erdoor en klein gesneden blokjes ham (vleeswaren). Even goed doorverwarmen je hebt de nasi zoals je die bij de chinees krijgt!

Sambal bij?

Zelfgemaakte vruchtenyoghurt

Kant en klare vruchtenyoghurt is bedrog in een pak. Hoeveel procent vruchten zit erin? 0,nogwat? Niet veel in ieder geval. Wat zit er wel in? Ehm, yoghurt, suiker in het meest positieve geval anders krijg je aspartaam, acesulfaam-K, sacharine, cyclaamzuur, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, kleurstoffen, en als je een beetje geluk hebt jawel, het is vruchtenyoghurt dan zit er een heel klein beetje fruit in.

Dat kan beter. Met een kleine moeite heb je zelf vruchtenyoghurt op tafel waarvan je weet wat je eet.

Je neemt een hoeveelheid yoghurt (het liefst volle yoghurt en biologisch) en een paar lepels (naar smaak) vruchtenjam (het liefst zelfgemaakt anders is Bonne Maman een goed alternatief). Dit roer je door elkaar en je hebt vruchtenyoghurt. Voor aardbeienyoghurt gebruik je aardbeienjam, voor frambozenyoghurt frambozenjam/confiture, voor sinaasappelyoghurt sinaasappeljam/confiture etc. Ja echt, zo simpel is het.

Wat ook heerlijk is om hierbij geklopte slagroom toe te voegen. Dan heb je vruchtenroomyoghurt. Ik kan hier niet in woorden uitdrukken hoe lekker dat is! Dat moet je proeven!

Nu is het geen tijd voor verse aardbeien/frambozen/fruit, anders kun je ook vers fruit even pureren met de staafmixer en dit toevoegen aan de yoghurt. Evt een schep suiker voor de zoetekauwen.

Patat!


Makkelijk he, die patat uit een zak uit de vriesvakken van de supermarkt. Maar als je echt lekkere friet wilt eten dan maak je het zelf. Oke, het is even werk, maar dan heb je ook wat.


Neem een paar flinke aardappels en schil deze. Snij ze in frietrepen. Je hebt hier allerlei handige hulpmiddelen voor, maar gewoon je keukenmes werkt ook! Wie had dat gedacht :-)

Je kunt dunne frieten snijden maar ook lekkere Belgische frieten!


Als je het hebt gesneden dep je de frieten droog. Nu ga je de patat voorbakken. De frituurpan gaat op 150 graden en je bakt de friet in kleine porties 5 minuten voor. Na het voorbakken laat je de friet even afkoelen.


Afbakken doe je weer in kleine porties, de frituurpan op 180 graden. In ongeveer 3 minuten heb je heerlijke goudbruine patat.


Patat wordt hier gegeten met mayonaise, curry en uitjes of met pindasaus. Ook de pindasaus maak je heel makkelijk zelf. Als je dit eenmaal gewend bent vraag je je af waarom je ooit kant en klare pindasaus hebt gekocht al dan niet in vage poeders die weinig tot geen pinda's gezien hebben.


Pindasaus.


Dit is een recept op gevoel. Ik heb geen precieze hoeveelheden.


Pak een steelpan en doe hierin een beetje melk. Gelijk hierbij een paar flinke eetlepels pindakaas toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal, flinke scheuten ketjap, een geperste knoflookteen en een lepel bruine suiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is. Zo makkelijk is het! Echt, je eet geen kant en klaar meer als je dit hebt geproefd! En je bent net zo snel klaar als dat je een zakje lostrekt. Oke. Bijna dan.

Nog een topper!

En dan gooien we er gelijk nog maar een topper in! Tobleronemousse. Je kent vast wel de overheerlijke chocolade van Toblerone. Van die heerlijke reep kun je ook een fantastisch toetje maken. Een mousse. Het is zo ontzettend makkelijk en het resultaat is geweldig lekker.
Je hebt er bijna niets voor nodig! Dit is echt een toprecept en het proberen waard.

Let op: Dit is een van mijn eerste recepten op deze blog. Destijds had ik niet dezelfde inzichten als die ik nu heb. Terecht werd ik gewezen op het ingrediƫnt vanilline wat in Toblerone zit. Niet zo gezond dus. Lekker bewaren voor op een feestdag ;-)

De tobleronemousse!


Voor 4 personen:

5 el melk, 200 gr. toblerone, 300 ml slagroom

Melk verwarmen, 2 hoekjes van de toblerone afbreken en apart leggen. De rest in stukken hakken en au bain marie smelten.

De melk er ondertussen al roerend bij gieten en daarna een beetje af laten koelen.

Slagroom stijfkloppen en hem door de nog vloeibare toblerone spatelen. Let op dat je chocolade voldoende is afgekoeld anders gaat de slagroom namelijk schiften. En dat is niet zo'n smakelijk gezicht :-)

Afgedekt min. 4 uur koud wegzetten. Maak met 2 lepels quenelles van de mousse. Serveer in glazen en rasp er de achtergehouden toblerone overheen (als je die niet allang achter de kiezen hebt :-))

Als de mousse na 4 uur nog niet stijf genoeg is kun je 'm altijd nog even in de vriezer zetten.

Eet smakelijk. Ik hoop dat je daarna al je vingers nog over hebt.

Bron: Foodies

Yoghurtmousse van een 2-sterrenchef!

Ik ben dol op toetjes. En dan vooral met chocolade. Maar dit is geen chocoladetoetje, maar toch ontzettend lekker en fris! Een echte aanrader. Het recept komt van Adreas Caminada een 2 Michelinsterren chefkok uit Zwitserland. Laat dit je niet afschrikken want het is heel makkelijk om te maken.

4p.

125 gr. eiwit 175 gr. suiker 125 gr. gemalen amandelen 20 gr. gesmolten boter 100 gr. yoghurt 100 gr. creme fraiche 40 gr. poedersuiker 2,5 bl. gelatine, geweekt 1 citroen 1 limoen 100 gr. geklopte slagroom frambozen naar smaak, frambozenlikeur

1. Oven op 180 C.

2. Klop het eiwit in een kom met 50 gr suiker stijf. Meng de gemalen amandelen en de rest van de suiker erdoor. Gevolgd door de gesmolten boter. Schenk dit mengsel in een sjabloon op een bakmat en bak 10 min. Steek de biscuits voorzichtig los.

3. Meng creme fraiche, yoghurt en poedersuiker door elkaar. Week de gelatine in koud water. Knijp de blaadjes uit en verwarm de gelatine in een beetje van het yoghurtmengsel tot het oplost en roer dit door de rest van het mengsel. Breng op smaak met citroen en limoensap en roer door. Schep de geklopte slagroom erdoor en schenk de massa in een bakvorm. Laat 2 uur in de koelkast afkoelen.

4. Marineer de frambozen in poedersuiker, frambozenlikeur en een beetje frambozenpuree.

5. Snijd de afgekoelde yoghurtmousse in mooie porties en verdeel over de borden. Leg de frambozen erop. Bestrooi de amandelbiscuits met poedersuiker en plaats ze op/bij de mousse.