Saturday, February 26, 2011

Patat!


Makkelijk he, die patat uit een zak uit de vriesvakken van de supermarkt. Maar als je echt lekkere friet wilt eten dan maak je het zelf. Oke, het is even werk, maar dan heb je ook wat.


Neem een paar flinke aardappels en schil deze. Snij ze in frietrepen. Je hebt hier allerlei handige hulpmiddelen voor, maar gewoon je keukenmes werkt ook! Wie had dat gedacht :-)

Je kunt dunne frieten snijden maar ook lekkere Belgische frieten!


Als je het hebt gesneden dep je de frieten droog. Nu ga je de patat voorbakken. De frituurpan gaat op 150 graden en je bakt de friet in kleine porties 5 minuten voor. Na het voorbakken laat je de friet even afkoelen.


Afbakken doe je weer in kleine porties, de frituurpan op 180 graden. In ongeveer 3 minuten heb je heerlijke goudbruine patat.


Patat wordt hier gegeten met mayonaise, curry en uitjes of met pindasaus. Ook de pindasaus maak je heel makkelijk zelf. Als je dit eenmaal gewend bent vraag je je af waarom je ooit kant en klare pindasaus hebt gekocht al dan niet in vage poeders die weinig tot geen pinda's gezien hebben.


Pindasaus.


Dit is een recept op gevoel. Ik heb geen precieze hoeveelheden.


Pak een steelpan en doe hierin een beetje melk. Gelijk hierbij een paar flinke eetlepels pindakaas toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal, flinke scheuten ketjap, een geperste knoflookteen en een lepel bruine suiker. Even laten pruttelen, evt. nog wat melk toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is. Zo makkelijk is het! Echt, je eet geen kant en klaar meer als je dit hebt geproefd! En je bent net zo snel klaar als dat je een zakje lostrekt. Oke. Bijna dan.

0 comments:

Post a Comment