In plaats van oliebollen en appelbeignets kun je deze oudjaarsavond ook eens een champagnetaart serveren. Deze feestelijke taart is niet alleen een plaatje om te zien, hij is ook nog eens erg lekker!
Voor ong. 10 personen
Ingrediënten:
375 ml champagne of mousserende witte wijn, 125 gr suiker, 30 g custardpoeder (dr. oetker, 2 oranje E-nummers), 4 eidooiers, 6 blaadjes gelatine, 500 ml slagroom lobbig geklopt, 1 pak lange vingers (AH), 100 g witte chocolade, in stukjes gebroken, 1 bakje frambozen, poedersuiker
Taartvorm van 20 cm.
Bereiding:
Voorbereiden (minimaal 5 uur van tevoren, kan 1 dag van tevoren).
Breng 300 ml champagne met 62 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan, want de champagne gaat bruisen).
Roer de custard los met 12 gr suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt.
Klop de eierdooiers los met de rest van de suiker. Roer het door het champagnemengsel en laat afkoelen.
Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water.
Klop de slagroom lobbig.
Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken!
Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel.
Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door.
Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie of bakpapier, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen.
Bedek de bodem van de taartvorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.
Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk het uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min. in de vriezer.
Bereiden: neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een mooi lint omheen. Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.
Recept van Rudolph Van Veen
0 comments:
Post a Comment