Wednesday, September 19, 2012
Kokosolie, is dat nu echt zo gezond?
Er is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over vetten. De tijd dat alle vetten uit den boze waren is inmiddels wel verstreken, maar welke vetten nu gezond zijn en welke je beter kunt mijden daar zijn ze het nog niet echt over eens. En zeg nu zelf, je raakt toch helemaal de kluts kwijt als ze het hebben over transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?
Een ding is wel zeker, verhitten doet voedsel meer kwaad dan goed. Hier kun je ook zeker niet alle soorten vetten voor gebruiken. Vooral zonnebloemolie is heel schadelijk om dit te verhitten (zorgt voor ontstekingen en is kankerverwekkend). Je kunt hier prima bijv. mayonaise mee maken, want dan gebruik je het koud. Ook Extra vierge olijfolie mag absoluut niet verhit worden, evenals arachideolie, saffloerolie, druivenpitolie, slaolie, sesamolie, maisolie e.d.
Zelf gebruik ik veel extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Ik bak en braad in kokosolie en heel soms, (bijv. groot vlees aanbraden) in roomboter. Je kunt ook prima Ghee of palmolie gebruiken om in te braden. Ghee is geklaarde boter en onder andere te koop in de natuurwinkel.
Lees hier wat Foodwatch.nl schrijft over Kokosolie.
Vraag van de maand - september 2012
'Graag zou ik van u iets willen weten over kokosvet. Is dat echt zo gezond als wordt beweerd?
Antwoord:
Kokosvet is het vet uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Een natuurproduct dus, en dat is een pluspunt. Biologisch extra vierge kokosvet wordt geperst uit het vruchtvlees van verse kokosnoten en heeft een kokossmaak. Biologisch kokosvet met een neutrale smaak wordt geperst uit het vruchtvlees van gedroogde kokos en daarna met stoom behandeld waardoor de smaak en geur verdrijnen. Deze laatste is iets meer bewerkt dan de extra vierge, maar nog steeds een prima product om te gebruiken. Het bewerkingsproces van niet-biologische kokosolie is minder duidelijk dan dat van biologisch kokosvet en de kans bestaat dat je te maken krijgt met vervuilde olie. Biologisch vet heeft dus de voorkeur.
De vetzuren uit kokosvet zijn voor het grootste deel verzadigd. Zoals ik vorige maand al schreef wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet lang niet zo slecht is voor de gezondheid als altijd werd aangenomen.
De verzadigde vetten in kokosvet zijn voornamelijk middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden door het lichaam makkelijk opgenomen en komen makkelijker beschikbaar voor directe energie dan andere vetzuren. Het grootste gedeelte van de middellange keten vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur kan in het lichaam worden omgezet in monolaurine, deze stof werkt anti-bacterieel en kan sommige schimmels en virussen doden. Daarnaast heeft laurinezuur een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.
Doordat kokosvet voornamelijk uit verzadigd vet bestaat is het goed bestand tegen hoge temperaturen en dus bij uitstek geschikt om in te bakken. Het vet blijft op hoge temperaturen stabiel en oxideert niet. Bij kwetsbare olieën rijk aan onverzadigde vetzuren oxideren die onverzadigde vetten tijdens verhitting en ontstaan schadelijke stoffen zoals vrije radicalen. Ook roomboter, eventueel geklaard, is uitermate geschikt om mee te bakken. Deze laatste is ook geschikt om op brood te smeren. Olie die rijk is aan onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie, is vooral geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld in salades of om brood in te dopen.
De conclusie is dus dat kokosvet absoluut een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat iedereen vanaf nu alleen nog maar kokosvet zou moeten gebruiken, de variatie in vetten blijft van belang.
Zie ook: www.foodwatch.nl
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment