Friday, September 28, 2012

Appeltaart!



Een bloglezer vroeg naar mijn recept voor gewone, ouderwetse appeltaart. En nu het appelseizoen is aangebroken en er binnenkort weer goudrenetten te koop zijn lijkt me het juiste moment om deze te bloggen!
Ik wil 'm ook nog een keer proberen met volkorenmeel, gezonde suikers etc. Maar voor af en toe is zo'n heerlijke ouderwetse appeltaart gewoon smullen. Laten de donkere avonden maar komen! Ik zie mezelf al helemaal zitten, op de bank, kaarsjes aan, een lekkere cappucino en een stuk zelfgemaakte appeltaart ;-)

Appeltaart!

Ingredienten:
300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram roomboter, 160 gram rietsuiker, 1 kilo appels (bijv. Goudrenet of Elstar), 1 ei, kaneelpoeder, ongezwavelde rozijnen (ong. handje vol, naar smaak), custardpoeder

Wel de rozijnen in wat water en laat ze na ongeveer een half uur uitlekken.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm (20 cm) in met boter.
Mix de boter met de suiker zacht en romig, voeg het bakmeel toe met een snufje zout en 2/3 van het ei. Kneed tot een deeg en laat dit ongeveer een kwartier in de koelkast rusten.

Schil intussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng met de gewelde rozijnen en flink wat kaneelpoeder. Je kunt ook evt. wat cranberry's toevoegen.

Gebruik 3/4 van het deeg om de springvorm te bekleden. Vergeet niet om ook de zijkanten te bekleden ;-) (ik was een jaar of 10 toen ik mijn eerste appeltaart bakte... de taart was heerlijk, maar de zijkanten ontbraken...) Bestrooi de bodem met wat custardpoeder (of bijv. een dun laagje amandelspijs). Vul met het appelmengsel en druk het geheel iets aan. Maak repen van het resterende deeg en leg deze kruislings over de taart. Bestrijk met de rest van het ei.
Bak de taart in 75 minuten bruin en gaar.


0 comments:

Post a Comment