Friday, September 28, 2012

Appeltaart!



Een bloglezer vroeg naar mijn recept voor gewone, ouderwetse appeltaart. En nu het appelseizoen is aangebroken en er binnenkort weer goudrenetten te koop zijn lijkt me het juiste moment om deze te bloggen!
Ik wil 'm ook nog een keer proberen met volkorenmeel, gezonde suikers etc. Maar voor af en toe is zo'n heerlijke ouderwetse appeltaart gewoon smullen. Laten de donkere avonden maar komen! Ik zie mezelf al helemaal zitten, op de bank, kaarsjes aan, een lekkere cappucino en een stuk zelfgemaakte appeltaart ;-)

Appeltaart!

Ingredienten:
300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram roomboter, 160 gram rietsuiker, 1 kilo appels (bijv. Goudrenet of Elstar), 1 ei, kaneelpoeder, ongezwavelde rozijnen (ong. handje vol, naar smaak), custardpoeder

Wel de rozijnen in wat water en laat ze na ongeveer een half uur uitlekken.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm (20 cm) in met boter.
Mix de boter met de suiker zacht en romig, voeg het bakmeel toe met een snufje zout en 2/3 van het ei. Kneed tot een deeg en laat dit ongeveer een kwartier in de koelkast rusten.

Schil intussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng met de gewelde rozijnen en flink wat kaneelpoeder. Je kunt ook evt. wat cranberry's toevoegen.

Gebruik 3/4 van het deeg om de springvorm te bekleden. Vergeet niet om ook de zijkanten te bekleden ;-) (ik was een jaar of 10 toen ik mijn eerste appeltaart bakte... de taart was heerlijk, maar de zijkanten ontbraken...) Bestrooi de bodem met wat custardpoeder (of bijv. een dun laagje amandelspijs). Vul met het appelmengsel en druk het geheel iets aan. Maak repen van het resterende deeg en leg deze kruislings over de taart. Bestrijk met de rest van het ei.
Bak de taart in 75 minuten bruin en gaar.


Thursday, September 27, 2012

Chocola!

Pure chocolade is erg goed voor je gezondheid. In pure chocola zitten flavonoiden (antioxidant). Deze goede stof zorgt er bijv. voor dat je bloeddruk verlaagt, werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, goed voor de bloedsomloop, gaat veroudering tegen, kankerwerend etc.

Genoeg van eten dus ;-) Komt dat even goed uit! Helaas zit in de meeste pure chocolade suiker. En dat is dan weer niet zo goed voor je. Nu is er bijv. Lovechock chocolade zonder geraffineerde suiker, maar deze is wel prijzig voor een klein beetje chocola. Maar met dit makkelijke recept maak je het in het vervolg gewoon zelf.

Ingredienten:
100 gram kokosolie, 50 gram rauwe cacaopoeder, 75-100 gram mix van noten, zaden, rozijnen, cranberry's, mulberry's, goji's* etc.

Verwarm de kokosolie op heel laag vuur. Zodra ze zacht is, direct van het vuur afhalen. Hak de noten/vruchtenmix wat fijn. Meng de kokosolie met de cacaopoeder en meng dit vervolgens door de noten/vruchten. Strijk uit op een stuk bakpapier en laat het opstijven in de vriezer. Haal de chocolade uit de vriezer als het bevroren is (3 uur) en breek in stukjes. Bewaar de chocolade daarna in de koelkast.

*Je kunt natuurlijk ook alleen noten of alleen rozijnen gebruiken. Net wat je lekker vindt.

Dit recept is een bewerkt recept van Julia Kang.


Tuesday, September 25, 2012

Welke fruit en groentensoorten zijn het 'schoonst'?

Op onze fruit en groenten worden veel pesticiden gespoten. Al deze pesticiden krijg je in je lichaam als je de groenten of het fruit eet. Veel mensen denken dat als ze het schillen of de buitenste bladeren verwijderen het probleem is opgelost. Helaas, werkt het niet zo. De gifstoffen (kunstmest bijv.) zitten ook in de grond en de hele vrucht neemt het gif op. Ook trekt het door de schil heen en zit het overal, niet alleen aan de buitenkant.
Is er een alternatief? Ja, dat is er. Biologisch. Biologisch voedsel staat onder strenge regels en er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden en zo krijg je dus minder gifstoffen binnen.

Nu weet ik dat biologisch voedsel (soms) duurder is dan het gewone voedsel. Maar als je je groenten en fruit koopt in de natuurwinkel eet je automatisch met de seizoenen mee. Hier vind je geen sperciebonen in de winter en geen rode kool in de zomer. Je eet dus seizoensgebonden en dat is vaak goedkoper. Vaak halen natuurwinkels hun versproducten uit de omgeving en ook dat is vaak voordeliger. Kijk ook eens bij een boer in de buurt die biologisch werkt, misschien mag je daar wel wat voordelig afnemen.
Ook de supermarkt heeft tegenwoordig best een groot aantal fruit en groentensoorten biologisch. Let hier alleen dubbel op. Biologische tomaten en appels bij de AH zijn bijv. dubbel zo duur als de tomaten en appels bij een natuurwinkel.

Zelf koop ik heel veel basisproducten, koop ik vrijwel geen snoep/chips/koek/frisdrank/kant en klaar/etc. meer, dus dan kan ik ook meer besteden aan goed en eerlijk voedsel. Maar dat zijn keuzes die je maakt die je alleen zelf kunt maken.

Voor diegene die overstappen op helemaal biologisch niet nodig vinden of te duur vinden, hier een overzicht van alle groenten en fruitsoorten die het meeste en het minste worden bespoten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de fruit en groentensoorten die het meest bespoten worden in het vervolg biologisch te kopen.

Meest bespoten Groenten:
Bleekselderij
Bonen
Courgettes
Paprika's
Spinazie
Pompoenen
Sla
Komkommers
Aardappels
Andijvie

Meest bespoten Fruit:
Druiven
Aardbeien
Appels
Peren
Kersen
Frambozen
Perziken
Nectarines
Limoen


Minst bespoten Groenten:
Uien
Mais
Doperwten
Asperges
Aubergines
Champignons
Bloemkool
Knoflook
Koolsoorten
Tomaten
Radijs
Avocado's
Broccoli

Minst bespoten Fruit:
Mango
Kiwi
Meloen
Banaan
Ananas
Sinaasappels
Mandarijnen
Pruimen
Papaya's
Blauwe bessen
Grapefruits


Thursday, September 20, 2012

Boontjes met paprika!




Bij mijn ouders in de tuin staan zoveel bonen, dat we zo ongeveer 1 keer in de week bonen eten ;-) Nu vinden we dat gelukkig helemaal niet erg, want met dit recept vinden we ze heerlijk! Nu had ik alleen geen tauge in huis, maar wel heel veel paprika's. Dus ik heb een beetje ge-experimenteerd en het was nog lekker ook ;-) Daarbij gegrilde courgette en aubergine plakken, wat basmatirijst en biologische worstjes en we hadden een hele lekkere maaltijd!

Bonen met paprika's

Ingredienten:
Spercieboontjes, 1 rode paprika, 1 groene en/of gele paprika, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 el soyasaus (Yakso), 2 el chilisaus (Yakso), 1 el palmsuiker, zout en peper, olie

Kook de boontjes in 5 minuten beetgaar. Snijd de paprika's in lange repen en de ui in halve ringen. Verhit de olie in de wok en fruit de ui met de knoflook. Voeg de paprika toe en laat een kwartier meebakken. Voeg de laatste 5 minuten de voorgekookte boontjes toe en maak op smaak met de palmsuiker, de soya en de chilisaus, zout en peper.


Eet smakelijck!

Wednesday, September 19, 2012

Kokosolie, is dat nu echt zo gezond?


Er is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over vetten. De tijd dat alle vetten uit den boze waren is inmiddels wel verstreken, maar welke vetten nu gezond zijn en welke je beter kunt mijden daar zijn ze het nog niet echt over eens. En zeg nu zelf, je raakt toch helemaal de kluts kwijt als ze het hebben over transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?

Een ding is wel zeker, verhitten doet voedsel meer kwaad dan goed. Hier kun je ook zeker niet alle soorten vetten voor gebruiken. Vooral zonnebloemolie is heel schadelijk om dit te verhitten (zorgt voor ontstekingen en is kankerverwekkend). Je kunt hier prima bijv. mayonaise mee maken, want dan gebruik je het koud. Ook Extra vierge olijfolie mag absoluut niet verhit worden, evenals arachideolie, saffloerolie, druivenpitolie, slaolie, sesamolie, maisolie e.d.

Zelf gebruik ik veel extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Ik bak en braad in kokosolie en heel soms, (bijv. groot vlees aanbraden) in roomboter. Je kunt ook prima Ghee of palmolie gebruiken om in te braden. Ghee is geklaarde boter en onder andere te koop in de natuurwinkel.

Lees hier wat Foodwatch.nl schrijft over Kokosolie.

Vraag van de maand - september 2012

'Graag zou ik van u iets willen weten over kokosvet. Is dat echt zo gezond als wordt beweerd?

Antwoord:
Kokosvet is het vet uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Een natuurproduct dus, en dat is een pluspunt. Biologisch extra vierge kokosvet wordt geperst uit het vruchtvlees van verse kokosnoten en heeft een kokossmaak. Biologisch kokosvet met een neutrale smaak wordt geperst uit het vruchtvlees van gedroogde kokos en daarna met stoom behandeld waardoor de smaak en geur verdrijnen. Deze laatste is iets meer bewerkt dan de extra vierge, maar nog steeds een prima product om te gebruiken. Het bewerkingsproces van niet-biologische kokosolie is minder duidelijk dan dat van biologisch kokosvet en de kans bestaat dat je te maken krijgt met vervuilde olie. Biologisch vet heeft dus de voorkeur.

De vetzuren uit kokosvet zijn voor het grootste deel verzadigd. Zoals ik vorige maand al schreef wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet lang niet zo slecht is voor de gezondheid als altijd werd aangenomen.

De verzadigde vetten in kokosvet zijn voornamelijk middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden door het lichaam makkelijk opgenomen en komen makkelijker beschikbaar voor directe energie dan andere vetzuren. Het grootste gedeelte van de middellange keten vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur kan in het lichaam worden omgezet in monolaurine, deze stof werkt anti-bacterieel en kan sommige schimmels en virussen doden. Daarnaast heeft laurinezuur een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

Doordat kokosvet voornamelijk uit verzadigd vet bestaat is het goed bestand tegen hoge temperaturen en dus bij uitstek geschikt om in te bakken. Het vet blijft op hoge temperaturen stabiel en oxideert niet. Bij kwetsbare olieën rijk aan onverzadigde vetzuren oxideren die onverzadigde vetten tijdens verhitting en ontstaan schadelijke stoffen zoals vrije radicalen. Ook roomboter, eventueel geklaard, is uitermate geschikt om mee te bakken. Deze laatste is ook geschikt om op brood te smeren. Olie die rijk is aan onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie, is vooral geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld in salades of om brood in te dopen.

De conclusie is dus dat kokosvet absoluut een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat iedereen vanaf nu alleen nog maar kokosvet zou moeten gebruiken, de variatie in vetten blijft van belang.

Zie ook: www.foodwatch.nl


Tuesday, September 18, 2012

Foto's toegevoegd!

 
Omdat een recept met een foto altijd meer aanspreekt heb ik bij een aantal oude recepten wat foto's toegevoegd.

Thaise kipcurry
Kip in Tikka Massala (rijsttafel)
Groenten uit de wok (rijsttafel)




Weet wat je kind eet...

Dit filmpje deel ik graag met jullie. Gewoon om je weer even bewust te worden wat een kind op een gemiddelde dag ziet en eet...
Ik ben blij dat ze thuis over het algemeen genomen verantwoorde voeding krijgen. Buiten de deur krijgen ze al 'troep' genoeg! Kijk en huiver!




Als het filmpje niet werkt, klik dan op deze link: http://www.youtube.com/watch?v=EgRzuhWzlgU


Monday, September 17, 2012

Biscuitbodem (zonder meel en suiker)!


 
Ik had dit recept vorige week al beloofd, maar we zijn de laatste tijd erg druk en zijn onder andere de bovenverdieping aan het opknappen, dus dan schiet het bloggen er wel eens bij in! Wees geen bang dat er geen inspiratie meer is, want ik heb nog bergen recepten om te bloggen ;-) Kan soms niet kiezen wat ik als eerste moet plaatsen.
Ik wilde heel graag eens een biscuitbodem maken zonder meel (dus glutenvrij!)en zonder geraffineerde suiker. En ja hoor, het experiment slaagde zomaar in 1 keer! Dat is gelukkig meestal zo, want ik vind het erg zonde om iets weg te moeten gooien.
 
Je kunt met het beslag uiteraard ook cupcakes maken, etc! Deze kun je dan weer lekker vullen met jam, botercreme, fruit etc! Houd er dan wel rekening mee dat het korter in de oven moet, zo'n 15-20 minuten.

Biscuitbodem zonder meel en zonder suiker!

Ingredienten:
6 eieren gesplitst, 100 gr. amandelmeel*, 75 gr. hazelnoten**, 175 gr. roomboter, 100 gr. agavesiroop,

Verwarm de oven op 175 graden en vet een springvorm van 24 cm in. Smelt de roomboter in een pan en laat wat afkoelen. Maal de hazelnoten helemaal fijn in een keukenmachine. Mix de eidooiers samen met de agavesiroop tot een stevige romige massa. Vermeng met de roomboter en de gemalen noten. Klop de eiwitten stijf in zo'n 5 minuten tot zich mooie pieken vormen en vermeng voorzichtig met het dooier-beslag. Schenk het beslag in de springvorm en bak de taart in ongeveer 25-30 minuten tot hij gaar is (controleer met een sateprikker!). Laat goed afkoelen en snijd hem dan voorzichtig doormidden. De biscuit is veel sneller beschadigd dan een cake-biscuit.

Deze biscuit heb ik even heel snel gevuld met mascarpone-slagroom gemengd met verse frambozen.

*Je kunt ook gewone blanke amandelen nemen en deze samen met de hazelnoten fijnmalen in de keukenmachine.
**Wil je liever geen hazelnoten gebruiken, dan gebruik je hiervoor in de plaats ook amandelmeel. Dus 175 gram amandelmeel.



Wednesday, September 12, 2012

Vruchtensap maken!

Al een paar maanden geleden had ik op aanraden van een lezer een ontsapper gekocht. Door allerlei omstandigheden was ik er nog niet aan toegekomen om hem uit te proberen, maar nu had ik laatst 3,5 kilo appels geraapt in de pluktuin en vond ik het leuk om 'm eens te proberen.

Het werkt als volgt:
Boven in de pan zit het fruit, onderin kokend water en het sap stoomt uit het fruit en druppelt in de middelste pan. Als het fruit is ontsapt tap je het af in brandschone, hete flessen.
 
Van de 3,5 kilo appels had ik maar 1,5 liter sap. Best heel weinig dus. Ik denk dat het een verkeerde soort was om te ontsappen. Voor de appels moest ik nog best wat betalen, dus het was eigenlijk de moeite niet van al het werk. Vandaag had ik onze druivenstruik helemaal kaal geplukt en alle trosjes in de ontsapper gedaan. In 3 kwartier had ik 2 liter sap. Dat was dus absoluut de moeite waard! Gratis fruit waar ik anders niets mee gedaan had.
 
Het is een fantastische pan, en het is zeker interessant als je gemakkelijk en goedkoop aan veel fruit kunt komen. Moet je veel voor het fruit betalen dan kun je beter een fles sap in de natuurwinkel kopen, want dan vind ik het niet rendabel. Het is wel een ideale manier om je fruit te ontsappen als je er bijvoorbeeld daarna siroop van wilt maken.
 
 Je kunt allerlei groenten en fruit ontsappen in de ontsapper. Ook zacht fruit als aardbeien, bramen, etc. Om mooi helder sap te krijgen doe ik het fruit eerst nog in een neteldoek zodat je mooi helder sap hebt.
 
Als je zelf ook een ontsapper hebt en je hebt nog tips, ik hoor het graag!
 

Sunday, September 9, 2012

Peperonata!


Vroeger aten we dit gerecht regelmatig, maar toen gebruikte ik er een potje voor. Nu had ik een overschot aan paprika's en wilde ik het toch eens proberen of ik het zelf ook zo lekker kon maken. En als ik had geweten dat het zo makkelijk was...

En zoals sommigen al op facebook en twitter hebben kunnen lezen, heb ik afgelopen week een E-nummervrije, meelvrije en suikervrije taartbiscuit gebakken die je naar eigen wens kunt vullen ;-) Houd mijn blog dus in de gaten, ik hoop het recept deze week hier zeker te plaatsen!

Peperonata

Ingredienten:
2 rode paprika's, 1 gele paprika, 1 groene paprika, 1 ui, 1 of 2 tenen knoflook, 4 tomaten, balsamicoazijn, olijfolie, chilipepers of vlokken, zout en peper

Maak de paprika's schoon en snijd ze in lange repen. Snijd de ui in halve ringen. Verwarm wat olie in de pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg de paprika toe en laat ongeveer een kwartier zachtjes stoven. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe samen met een snufje chilivlokken (let op: pittig!). Gebruik je liever een verse peper voeg die dan al (evt. zonder zaadjes) bij het fruiten van de uien toe. Laat de peperonata stoven tot de paprika's en de tomaten zacht zijn geworden en maak op smaak met wat zout en peper en een scheutje balsamicoazijn.
Lekker met rijst of pasta!

Eet smakelijck!

Wednesday, September 5, 2012

Groentenratatouille!

Soms heb je van die dagen dat je snel iets op tafel wilt zetten en toch gezond en voedzaam wilt eten. Deze maaltijd is er zo een. Vooral nu de courgettes in het seizoen zijn is dit een ideale manier om er vanaf te komen ;-)
Het recept hieronder serveer ik als volwaardige maaltijd met daarbij nog wat (rauwkost)salades, maar ik maak het ook regelmatig als bijgerecht (bij bijv. worteltjes), maar dan laat ik wel het gehakt weg.

Groentenratatouille:

Ingredienten:
250 gram rundergehakt, 1 courgette, 150 gram champignons, rode paprika, gele paprika, 1 ui, 1 teen knoflook uitgeperst, 3 tomaten, 1 tl bouillonpoeder (bijv. dr. Vogel), zout en peper, (kokos)olie

Fruit de ui met de knoflook even aan in de olie. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Snijd de courgette, paprika's, champignons fijn en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Laat de groenten lekker meebakken tot ze zacht en gaar zijn geworden. Maak op smaak met de bouillonpoeder en zout en peper. Snijd tot slot de tomaten fijn en voeg deze ook toe. Verhit nog even een paar minuten door en dien dan op.

Lekker met bijvoorbeeld rijst of pasta, een avocadosalade met tomaat en wat komkommer.

Eet smakelijck!




Monday, September 3, 2012

Roomboter of margarine?

Een regelmatig terugkerende vraag. Wat is nu beter voor je? Roomboter of margarine.  Hier een logisch antwoord op je vraag.

Overgenomen van de site Foodwatch.nl

Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter? 

Antwoord:

Deze vraag beantwoord ik zonder aarzelen met: roomboter natuurlijk! En dat is ook meteen de belangrijkste reden, de natuurlijkheid van het product. Roomboter is gemaakt van het vet dat komt bovendrijven als onbewerkte melk even blijft staan. Dat vet, de room, wordt van de melk afgeschept en gekarnd en zo ontstaat boter. Boter wordt vaak echte boter of roomboter genoemd omdat het in het dagelijks taalgebruik margarine en halvarine ook boter worden genoemd.

Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar  goedje, minstens 11 ingredienten rijker, weer uit. Wat mij betreft een veel te bewerkt product om gezond te kunnen zijn. Aan margarine worden vitamines toegevoegd die al van nature in boter voorkomen, om het op boter te laten lijken.

Boter heeft qua gezondheid een slechte naam omdat het voor meer dan 50% uit verzadigd vet bestaat. Echter uit wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid als tot nu toe werd aangenomen. (ter vergelijking, moedermelk bestaat ook voor meer dan de helft uit verzadigde vetten, WMK)

Margarine is rijk aan onverzadigde vetten, met name omega 6. De gemiddelde Nederlander krijgt zoveel omega 6 vetzuren binnen uit koekjes, snacks en kant en klaar producten dat de verhouding omega 6 en omega 3 vetzuren compleet verstoord is. Te veel omega 6 in het lichaam kan bepaalde ontstekingsmechanismen in het lichaam in werking zetten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Daarnaast vraag de vertering van beide omega´s dezelfde enzymen en door te veel omega 6 in het lichaam komt de vertering van omega 3 in het gedrang.

De conclusie is dus, smeer vooral lekker roomboter op je brood, bij voorkeur grasboter. Koeien die gras eten produceren gezondere vetten dan koeien die ander voer krijgen. Richt je verder niet alleen op boter, maar varieer met de vetten die je gebruikt, Denk als bron van gezonde vetten vooral aan onbewerkte producten zoals vette vis, olijfolie en noten en zaden. Door veel te varieren krijg je verschillende soorten vet binnen, zoals verzadigd vet en de verschillende omega´s, waardoor de verhouding omega 6 en omega 3 weer gezonder wordt.


Saturday, September 1, 2012

Groenten uit het seizoen...September!


Groenten en fruit die volop in het seizoen zijn in... September!

Nog een keer de voordelen van de seizoensgroenten op een rij:
*Deze groenten zijn verser
*Komen vaak uit eigen land en hoeven zo dus niet de halve wereld over te reizen
*Ze zijn goedkoper!

Groenten:

Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Champignons, Chinese kool, Courgette, Groene kool, Groene selderij Komkommer, Knolselderij, Koolrabi, Kropsla, Mais, Paprika, Pompoen, Postelein, Prei, Radijs, Rode bieten, Rode kool, Sperziebonen, Spitskool, Snijbonen, Tomaten, Uien, Venkel,

Fruit:

Appels, Bramen, Druiven, Mango, Meloenen, Peren, Perziken, Pruimen
Begin van de maand nog wat late bosbessen/frambozen e.d.