Friday, April 27, 2012

Kipnuggets!

Voor E-nummervrije snacks hoef je niet in de supermarkt te zoeken, want ze zijn er gewoon niet :-) Dus zelf maken is een oplossing. Het is leuk, evt. kunnen de kinderen hier heel goed bij helpen en het is nog lekker ook! Geen fijngemalen restkip maar gewoon heerlijke goede filet in je kipnugget!

Kipnuggets:

Ingredienten:
Kipfilet, zout, peper, 1 el bloem, paneermeel, 1 geklutst ei, evt. geraspte (parmezaanse) kaas

Snijd de kip in mooie stukjes of blokjes. Schud ze om met wat zout, peper een uitgeperst teentje knoflook en evt. andere kruiden of bijv. pesto. Strooi wat bloem over de kip en schud dit goed door elkaar.

Haal de kipstukjes door het geklutste ei en vervolgens door paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met het paneermeel.

Frituur de stukjes kip ongeveer 5 minuten in de frituurpan (180 graden).

Tips:
*Je kunt de stukjes kip ook heel goed in de oven maken, leg de gepaneerde kipnuggets dan op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in ongeveer 20 a 25 minuten op 180 graden. Als je kiest voor de ovenmethode is het ook heel lekker om wat geraspte parmezaanse kaas te mengen met de paneermeel en daar de kipstukjes mee te paneren.
*Je kunt de kipstukjes ook heel goed paneren met fijngemaakte naturel cornflakes. Wel even kijken welke je kunt gebruiken i.v.m. de e-nummers. Je krijgt zo wel heerlijk krokante nuggets!

Eet smakelijck!

Thursday, April 26, 2012

Brood bakken met zuurdesem!

Een aantal weken geleden heb ik een workshop brood bakken met zuurdesem gevolgd bij Levine van de blog: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/

Ik bakte mijn broden altijd met gist, maar wilde heel graag met zuurdesem gaan bakken. Nu kon ik het zelf ook uitvogelen, maar er waren zoveel verschillende meningen op het internet te vinden hoe je een zuurdesem kon maken dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Eerst maar een workshop, en dan zien we wel weer verder.

Ik heb 'm gevolgd en het was geweldig. In een hele dag werd me uitgelegd hoe ik kon bakken met zuurdesem en we hebben het direct in de praktijk gebracht.

Voor jullie hier het recept hoe je met een zuurdesem begint: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2012/04/hoe-maak-je-zuurdesem.html


En dan het recept van het lekkerste brood wat je hiermee kunt bakken: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2012/04/zuurdesembrood-met-rozijnen-pecannoten.html

De foto hierboven is het eerste resultaat van de broden die ik thuis heb gebakken met zuurdesem. Inmiddels zijn daar al weer wat broden bijgekomen. Het is even wennen aan de werkwijze, maar het resultaat is erg lekker!

Ps: Op dit moment genieten we heerlijk van de vakantie! Ik heb een aantal blog-berichten vooruit gepland, dus dat gaat gewoon door. Ik zal echter niet of weinig in de gelegenheid zijn om reacties en mail te beantwoorden, dit hoop ik na 5 mei weer op te pakken!

Tuesday, April 24, 2012

Vissticks!

Kinderen zijn vaak dol op vissticks. En menig volwassene ook :-) Vooral vissticks met wortels en aardappels was en is erg favoriet. Gelukkig is het zelf maken van vissticks erg makkelijk en niet veel werk. Hier volgt het recept.
Vissticks:
 
 
Ingredienten:
Stevige witvis, 1 geklutst ei, speltbloem, paneermeel, olie om in te bakken.
 
 
Snijd de witvis in repen van ong. 2 a 3 cm breed. Wentel de vis door de bloem, vervolgens (met een vork) door het geklutste ei en haal de visstick door de paneermeel. Zorg dat de hele vis is bedekt met de paneermeel. Verhit olie in een pan en bak de vissticks om en om in ong. 10 minuten mooi bruin en gaar.
 
 
Je kunt de vis ook helemaal fijnmalen in de keukenmachine en dan vissticks vormen. Persoonlijk vind ik dit een beetje zonde van de vis. Op mijn manier hebben niet alle vissticks een echte visstick vorm maar dat maakt voor de smaak gelukkig niet uit.
 
 
Heerlijk bij gekookte worteltjes met tuinerwtjes met wat fijngehakte peterselie en een klontje roomboter. Daarbij krielaardappeltjes waar je op het laatste moment een bosje fijngesnipperde bosui aan toevoegd.

Eet smakelijck!

Monday, April 23, 2012

Tagliatelle met spinazie!

De eerste spinazie ligt nu echt in de winkel, en wellicht kunnen een aantal het al uit eigen tuin eten. De ultieme lente-groente en erg gezond. Spinazie bevat veel vitamines en mineralen. Lekker van genieten dus, nu het kan!

Ik hou van spinazie op de echte traditionele manier. Met aardappel(puree), een lekkere gehaktbal met wat jus en een (zacht)gekookt eitje.

Wil je eens wat anders? Dan is dit recept ook een aanrader.

Tagliatelle met spinazie:

Ingredienten:
Tagliatelle, 1 gesnipperde ui, een teen knoflook (geperst), 600 gram gewassen spinazie, bakje spekblokjes (let op E-nummers, bio-winkel of slager), olie, pijnboompitjes.

Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Verhit wat olie in de wok en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de spekblokjes toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de spinazie in gedeeltes toe en laat steeds slinken. Even goed doorverwarmen en serveren met de tagliatelle en de pijnboompitjes.

Friday, April 20, 2012

Kwarktaart!


Op mijn blog van de Monchoutaart had ik beloofd om mijn recept voor kwarktaart te delen.
Bij deze :-)
Kwarktaart:
Ingredienten voor de bodem:
200 gram fijngekruimelde biskwie naar keuze, 100 gram roomboter
Smelt de roomboter, doe de kruimels erbij en meng dit mengsel goed door elkaar. Verdeel dit over een bakvorm waarvan de bodem is bekleed met bakpapier. Laat de bodem koud worden in de koelkast.
Ingredienten voor de kwarkvulling:
300 gram fruit naar keuze*, 1 persinaasappel, 10 blaadjes gelatine, 500 gram kwark, 200 gram witte basterdsuiker, 250 ml slagroom (bio van de AH)
Pureer het fruit, pers de sinaasappel uit, week de blaadjes gelatine in koud water en klop de slagroom stijf.
Verwarm het sinaasappelsap, en laat de gelatine in het sap oplossen. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
Meng de kwark, de suiker, de vruchtenpuree en het sinaasappel/gelatinemengsel met elkaar.
Spatel dit door de geklopte slagroom en verdeel dit kwarkmengsel over de biskwiebodem. Laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
*Niet alle fruitsoorten zijn geschikt om te gebruiken in kwarktaart. Exotische fruitsoorten bijv. zorgen ervoor dat je taart niet goed opstijft. Dit zijn bijv. kiwi, ananas etc. Bovendien geeft kiwi een bittere smaak als het wordt gecombineerd met zuivel.
Fruit wat erg geschikt is zijn aardbeien, frambozen, bosbessen etc.
En nog een toevoeging: op de foto zie je mijn kwarktaart, maar ik heb hem nog bewerkt met een geleispiegel. Dat is dus nog een dunne topping die over de kwarktaart komt. Dat je niet denkt: 'wat een rare kleur voor een kwarktaart'... Als je goed kijkt zie ja daaronder nog een randje echte kwark op de foto :-)

Thursday, April 19, 2012

Verjaardagshapjes!

Voor een verjaardag is het altijd weer een kunst om lekkere hapjes te maken. De een vindt het een leuk werkje, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad.
Hier wat tips voor e-nummervrije (verjaardags) hapjes!
De 'standaard' hapjes: Blokjes kaas (biologisch) met een druif, stukje mandarijn, ananas o.i.d., plakjes worst (biologische slager zonder e-nummers), kwartstukjes ei omwikkeld met rookvlees, plakjes komkommer, cherrytomaatjes, biologische ham met monchou of asperges, etc.
Zelf vind ik het altijd wel leuk om een extra hapje te serveren:
*Sate: bijv. stukjes kip marineren en bakken, aan een stokje rijgen en serveren met stokbrood en zelfgemaakte sate-saus.
*Gehaktballetjes: Zelfgemaakt en evt. in verschillende varianten. Bijv. italiaans, gewoon en pittig.
*Stokbrood met zelfgemaakte salades en tapenades
*Mini-pizza's, of snijd een pizza in smalle punten
*Bitterballen: gebruik hiervoor het recept voor kroketten en maak er bitterballen van.
*Saucijzenbroodjes ook in verschillende smaakvarianten
*Gevulde tomaatjes bijv. met kruidenroomkaas
*Kipnuggets: zelfgemaakt. (hoop ik volgende week te bloggen)
*Nacho-chips met guacemole dipsaus
*Vis: haring op roggebrood met uitjes, gerookte zalm, makreel etc. met stokbrood.
Voor vrijwel alle ideeen staan de recepten op deze site. Klik hier voor een overzicht in de index: http://smakelijck.blogspot.com/p/recepten-index.html
Voor heerlijk e-nummervrij gebak:
De appel-kruimeltaart is een enorm succes: http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/appel-kruimeltaart.html
Binnenkort hopen mijn dochtertje en ikzelf weer jarig te zijn en dan mag ik weer los :-) Daarna zullen er vanzelf weer recepten voor heerlijke taarten hier verschijnen. En voor morgen staat het recept voor kwarktaart gepland!

Tuesday, April 17, 2012

Ondertussen in de tuin...


Een tijdje geleden schreef ik een blog over het tuinieren in potten: http://smakelijck.blogspot.com/2012/03/moestuin-in-potten.html Nieuwsgierig als ik ben, ben ik benieuwd hoe het er bij jullie bij staat :-)

Ik zal jullie even laten zien hoe het er inmiddels bij mij uit ziet:

Oeps. Deze foto is een beetje te schuin genomen... Op de camera zag het er wel grappig uit, maar dit is wel een beetje te ;-)

Hier de kruiden: Verse munt, tijm, citroenmelisse, rozemarijn en in de potjes ervoor peterselie en maggi-kruid. (En voor de oplettende kijker: violen...)


De frambozenstruik. Tot grote vreugde van m'n zoontje. Hij heeft alleen onze hele (nog komende) oogst al vergeven...
En hier de aardbeien en nog een keer het frambozenstruikje, die ik vast nog een keer zal moeten verpoten!
En binnen staan nu 2 tomatenplanten. 1 cherrytrostomaat en een pomodori-tomaat. Waarschijnlijk moet ik ook deze verpoten want de blaadjes beginnen wat te hangen. Deze mogen na de ijsheiligen naar buiten.
Half mei koop ik er nog wat plantjes (ik denk een paprika en een peper) bij die dan direct buiten kunnen staan.

Zo, dat was een kijkje in mijn tuin. Als jullie ook foto's willen delen zou ik dat erg leuk vinden! Je mag ze naar me mailen (met je goedkeuring kan ik ze dan evt. in m'n blog plaatsen) of je plaatst hier een linkje waar jij je foto's online hebt staan.

Monday, April 16, 2012

Preistamppot!

De echte lentegroenten zijn volop in aantocht maar soms heb je even geen idee wat je moet eten. Echt zin in wintergroenten heb je niet meer, maar gelukkig lacht de spinazie ons al weer toe. Hier toch nog een recept voor een koude dag! Bovendien is prei samen met ui en knoflook een van de beste groenten in de strijd tegen kankercellen.

Preistamppot:

Ingredienten:
750 gr. aardappels, 4 preien, 1 el grove mosterd, scheutje melk, roomboter, zout en peper, nootmuskaat.

Schil de aardappels en snijd de prei in ringetjes. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten. Kook de prei in ongeveer 15 minuten gaar. Dit mag bij de aardappels in, ik doe het apart omdat ik de aardappels bijna als puree wil hebben en de prei grof wil houden.

Giet de aardappels af en stamp ze samen met de mosterd, een scheut melk, zout en peper, wat roomboter en nootmuskaat tot een grove of fijne massa. Dat is een beetje waar je zelf van houdt.
Voeg de prei toe en meng dit goed met elkaar. Heerlijk met wat jus en een gehaktbal of ander vlees.

Tip:
*Het is ook lekker om wat eitjes te koken, fijn te snijden en deze door te stamppot te mengen.

Friday, April 13, 2012

Sprits!

En weer een lekker recept voor E-nummervrije koekjes/koeken. Ze worden namelijk zo groot als je ze zelf maakt. Dat is het leuke van koekjes bakken. Het risico van de kleine koekjes is natuurlijk wel dat je er meer eet dan 1...


Spritskoeken:


Ingredienten:
160 gram zachte roomboter, 1 el vanillesuiker, 100 gram witte basterdsuiker, half ei, 200 gram bloem, snufje zout.


Mix de boter, de vanillesuiker en de suiker tot een romig geheel (ongeveer 5 minuten). Mix het halve ei door het boter mengsel tot het goed is opgenomen. Voeg de bloem en het snufje zout toe en mix tot je een romig beslag hebt. Doe het mengsel in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie spritsen op een vel bakpapier. Schuif in een voorverwarmde oven op 150 graden. Het duurt ongeveer 20 a 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Wednesday, April 11, 2012

Traktaties!

Een verjaardagstraktatie bedenken valt soms niet mee. Laat staan als de traktatie ook nog eens
E-nummervrij 'moet' zijn. Ik zal hier wat ideetjes geven zodat je weer even vooruit kunt :-)
Hartige traktaties:
*Stokjes kaas/worst figuurtjes: Steek uit kaas en worst kleine figuurtjes met uitstekertjes. Bijv. sterren, bloemen etc. Steek de figuurtjes op een prikker en steek de prikkers in een stuk bekleed piepschuim of oase.
*Fruitspiezen: Neem een lange sate-prikker en prik 'm vol met een aardbei, framboos, bosbes, stuk kiwi, banaan, druiven etc.
*Doosjes rozijntjes ingepakt in cellofaan met een strik: Enkel geschikt voor de peutergroep :-)
Zoete traktaties:
*Cupcakes met (aardbeien)botercreme: Bak cupcakes http://smakelijck.blogspot.com/2012/02/cupcakes.html. Maak botercreme zoals bij het recept van de cupcakes staat. Voeg een paar flinke eetlepels jam (frambozen of aardbeien bijv.) toe. Spuit dit in mooie toeven op de cupcakes en garneer met een framboos of een aardbei.
*Cake frietjes met slagroom: Vraag bij de snackbar om frietbakjes of haal ze bij de groothandel (Makro, Sligro). Snijd een paar (zelfgebakken) cakes http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/cake.html in 'frietvorm', klop slagroom stijf en serveer de cake-frietjes in een patatbakje met slagroom-'mayonaise'.
*Petitfours: Bak een vierkante biscuit http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/biscuitbodem.html. Snijd hem 2 keer doormidden zodat je dunne biscuitplakken hebt. Bestrijk de eerste laag met bijv. jam, de tweede met banketbakkersroom of slagroom. Stapel de biscuit en snijd in kleine vierkante blokjes. Smeer de blokjes af met slagroom en versier met hagelslag, amandelschaafsel en vers fruit.
*Poffertjes-spies: Zelfgebakken poffertjes aan een spies rijgen met wat fruit ertussen. Bijvoorbeeld druiven, banaan en/of aardbeien.
Succes!

Tuesday, April 10, 2012

Cake-pops!


Een nieuwe rage is al een tijdje aan de gang. De cupcakes zijn nog steeds 'in', maar daarnaast kwamen de cake-pops. Grappige cakebolletjes op stokjes. En deze kun je heel goed E-nummervrij maken!



Om cake-pops te kunnen maken heb je lollystokjes nodig. Deze zijn nu in overvloed te koop bij bijv. Pipoos of taartdecoratie winkeltjes.



Je bakt een taartbiscuit of een cake en je snijdt de zij- en bovenkanten eraf. Verkruimel de cake helemaal tot fijne kruimels. Maak de kruimels aan met (aardbeien)botercreme (begin met 1 a 2 eetlepels) en kneed dit door de kruimels tot je een 'deeg' hebt en je mooie balletjes kan draaien die niet uit elkaar vallen. Draai balletjes zo groot als ongeveer een stuiterbal of grote knikker en leg ze op een bord. Laat de balletjes een dag of nacht in de koelkast staan om hard te worden.



Smelt pure chocolade au bain marie. Steek het puntje van een lollystokje in de pure chocolade en vervolgens duw je 'm in het cakeballetje. Ga zo door tot je in elk balletje een stokje hebt zitten. Laat dit nu even drogen zodat het lolly-stokje niet meer loslaat.



Pak nu een lolly-stokje op met cakeballetje en doop 'm in de chocolade. Zorg dat het hele balletje bedekt is met chocola, haal hem eruit en klop zachtjes op je hand waarin je de cakelolly hebt, zodat het overtollige chocolade eraf druipt. Zet het stokje nu rechtop in een stuk met aluminiumfolie bekleed oase en laat hem daar drogen. Je kunt de cakepop zo laten of nog versieren met nootjes, hagelslag, geraspte kokos, etc.



Succes!

Thursday, April 5, 2012

Paaseieren!

Als je paaseieren wilt verven de komende dagen, doe het dan in stijl met natuurlijke kleurstoffen ;-)
Zo doe je het:
1. Kook de eieren zoals gebruikelijk en laat afkoelen.
2. Hak de groenten en/of fruit waarmee je wilt kleuren fijn en kook deze een half uur in wat water(genoeg om je eieren straks onder water te kunnen laten staan) en 2 a 3 tl. azijn. Zeven en het vocht laten afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Leg de eieren in het gekleurde water en zet ze een nacht in de koelkast.
Paarsblauw: rode kool
Lichtgroen: Spinazie
Roze-rood: Rode Biet (deze hoef je niet eerst te koken, eieren kunnen zo in het bietensap worden gelegd)
Blauw: Bosbessen (bevroren of vers)
Geel: Uien met schil
Kerriegeel: Rooibosthee
Grijs-blauw: Vlierbessensap
Met witte eieren krijg je uiteraard het mooiste resultaat.
Ik wil iedereen goede dagen toewensen!

Wednesday, April 4, 2012

E-nummervrij Gourmetten!

Met de feestdagen komt er bij velen het gourmetstel weer uit de kast! Het is makkelijk en de kinderen genieten er vaak enorm van. Hier tenminste wel :-) Zoonlief heeft Opa & Oma weken geleden al uitgenodigd om te komen eten. 'Gaan we dan lekker vleesjes bakken, Mam?' *smelt* Dat kun je niet weigeren toch?



Gelukkig kun je je gourmet heel goed E-nummervrij maken. Hieronder wat tips en ideeen om neer te zetten voor het gourmetten:


*Vlees: Koop gewoon vlees en snijd deze zelf in kleine stukjes. Koop het liefst biologisch en bij een slager die geen E-nummers gebruikt. Dan kun je kiezen voor gemarineerd vlees. Anders kun je het vlees zelf marineren*.
Zelf kies ik voor 4 personen: 2 speklapjes, 1 varkenshaas, 1 runderslavink (deze snijd ik in plakken zodat je mooie vleesrolletjes krijgt), 1 snitzel, 2 rundersteaks of biefstuk, 2 hamburgers (snijd ik in 4-en), gehaktballetjes en evt. kipfilet.
*Vis: Stukjes zalm, gamba's, witvis, etc.
*Versgebakken (stok)brood met kruidenboter: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/salade-5-kruidenboter.html
*Op tafel zet ik in bakjes cherry-tomaatjes, plakjes komkommer, evt. een schaal rauwkost zoals wortels, courgette en komkommer in julienne gesneden.
*Salade, bijv. huzaren: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/huzarensalade.html of een gewone salade met sla, tomaatjes, noten, ei, etc.
*(Kwartel)eitjes om te bakken.
*Plakjes champignons, stukjes of reepjes paprika, plakjes courgette, uiringen, preiringetjes e.d. om te bakken.
*Voorgekookte krielaardappeltjes of schijfjes om te bakken, evt. met wat stukjes spek en ringetjes bosui.
*Gevulde champignons (met zelfgemaakte kruidenboter)
*Sausjes, bijvoorbeeld een warme sate-saus, champignonroomsaus, mayonaise, tomaten-ketchup (heinz), knoflooksaus etc. (recepten zijn te vinden op mijn blog).
*Beker met pannenkoekenbeslag voor degene die pannekoekjes wil bakken in z'n pannetje :-) http://smakelijck.blogspot.com/2012/01/pannenkoeken.html
*Schaal frietjes
*Evt. gekookte groenten zoals worteltjes/peultjes/tuinerwtjes of groene asperges die j ook nog even op de plaat kunt grillen.




*Zelf je vlees marineren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Leg je vlees een paar uur van tevoren in de koeling in de marinade. Voorbeelden voor marinades:

-2 el rode wijn, 1 el balsamicoazijn, 2 el olijfolie, wat tijm, zout en peper
-2 el soyasaus (yakso), 1 el chilisaus (yakso), 1 el gembersiroop, snuf kerriepoeder, snuf chilipoeder
-2 el soyasaus, 1 el honing, 1 el sherry, 1 el olijfolie
-2 el ketjapmanis(yakso), 1 el olijfolie, 1 el chilisaus, uitgeperste knoflook, zout en peper

Tuesday, April 3, 2012

Gevulde Courgette's!

Mmm, met dit recept kun je heerlijk varieren. Je kunt er restjes groenten mee opmaken die je over hebt, etc. Het valt hier altijd erg in de smaak, en vooral in de zomer als je een goede courgette-oogst hebt is dit een ideale manier om er vanaf te komen :-)


Gevulde courgette's voor 3 a 4 personen:


Ingredienten:
2 a 3 courgette's, 300 gram rundergehakt, (kokos)olie, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, halve pot zongedroogde tomaten fijngehakt, 125 gram champignons, geraspte kaas, zout en peper, pijnboompitjes, kruiden


Halveer de courgettes in de lengte. Schraap het vruchtvlees eruit zodat je een soort bootje krijgt. Leg de uitgeholde courgettes in een ovenschaal.

Snijd het vruchtvlees fijn. Fruit de ui en de knoflook in de olie. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg het fijngesneden vruchtvlees van de courgette toe, de fijngesneden champignons en de zongedroogde tomaten. Je kunt in dit recept ook bijv. wat verse tomaten toevoegen of wat fijngesneden paprika, net wat je lekker vindt. Breng het mengsel op smaak met zout en peper, een lepel pesto, tomatenpuree of wat italiaanse kruiden. Roer er op het laatst evt. nog wat pijnboompitjes door. Schep het gehaktmengsel in de uitgeholde courgettes, bestrooi met de geraspte kaas en zet een half uur in de voorverwarmde oven op 200 graden.


Dit recept is heerlijk met pasta.

Monday, April 2, 2012

Jus!

Nog een recept waar veel vraag naar is. Want hoe maak je een lekkere jus? Heel makkelijk en je kunt het prima af zonder zakje.

Jus maak je als volgt:

Je haalt het gebraden vlees uit de pan, aanbaksels met het overgebleven vet losroeren en een uitje in fruiten (je kunt ook al een uitje of sjalot meefruiten met het vlees). Aanmaken met wat bouillon, evt. een scheutje rode wijn/port/sherry, en het vocht wat laten indampen. Breng de jus op smaak met kruiden en zout en peper. Evt. wat indikken met een maizena papje.

Tips:
*Breng de jus eens op smaak met een schepje mosterd.
*Een lepel tomatenpuree of ketchup is lekker voor een volle smaak en een mooie kleur.
*Soyasaus in de jus geeft een mooie donkere kleur.
*Gembersiroop maakt de jus wat zoeter en stroperiger.

Toevoeging:
Vandaag heb ik eens jus gemaakt zonder braadvocht. Dit ging prima moet ik zeggen.
Ik heb het als volgt gedaan (ook geschikt voor vegetariers):

Maak een roux van gesmolten roomboter met wat bloem (gelijke delen). Voeg wat bouillon toe, bijv. van dr. Vogel. Maak op smaak met wat peper, evt. een gebakken uitje en voeg een scheutje soya-saus (yakso) toe voor een mooie bruine kleur. Pas op dat de jus niet te zout wordt!