Friday, January 3, 2014

Goede voornemens?

Heb jij al goede voornemens voor 2014? Misschien wil je gezonder gaan eten, meer gebruik maken van pure ingrediënten of zelfs suikervrij gaan eten?

Als je je gaat verdiepen in gezond eten kom je veel verschillende ideeën tegen. De één beweert het één, de ander, heel stellig, het ander. Best lastig om daar een weg in te vinden.

Je bent al heel ver als je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Of je daarnaast nog zuivel gebruikt, of je vlees of gluten eet, is allemaal niet zo heel belangrijk. Over het algemeen zijn, in pure vorm, alle drie 'zuiver'. Of jij je er goed bij voelt is een tweede punt. Sommigen reageren sterk op zuivel of gluten. Een ander kan er weer prima tegen en heeft er geen last van. Waar je dan ook voor gaat, zorg dat je je er zelf goed bij voelt.

Ieder lichaam is anders. Luister naar je lichaam en ontdek waar jouw lichaam het best mee gevoed wordt. Zelf ben ik niet zo zeer tegen zuivel. Maar wel liefst in gefermenteerde vorm als kwark, karnemelk e.d. Dan heeft het juist positieve effecten op je gezondheid. Ik zal niemand aanraden dagelijks gepasteuriseerde melk te gebruiken, maar om zo af en toe een melkproduct te gebruiken heb ik zelf weinig moeite mee.

Hetzelfde geldt voor gluten. Ik kan ze prima verdragen, en probeer dus zo afwisselend mogelijk te eten. In de vorm van rogge, spelt, amaranth etc. En daarnaast nog glutenvrije varianten, zoals quinoa, boekweit en haver.

Nog even op een rij als je het voornemen hebt om gezonder te gaan eten:
*Kies wat bij je past. Volg niet klakkeloos op wat iemand je zegt maar kijk wat je zelf kunt en wilt aangaan. Is dat alleen E-nummervrij? Prima! Ga ervoor. Wil je meer dingen aanpakken? Als jij je daar goed bij voelt? Doen. Niet alles past bij iedereen, en vooral als je rekening moet houden met een gezin kan het soms lastig zijn. Het beste is dan om niet teveel tegelijk te willen.
*Zelf ga ik voor het 90-10 principe. 90% pure, onbewerkte voeding, 10% iets minder gezond zoals een keer melk in de koffie, mascarpone in de soep of slagroom (gezoet met honing) op een verjaardagstaart ;-) Ik wil niet alles schrappen, sommige dingen vind ik gewoon té lekker, en die maken een gerecht nét even af.
*Vermijd stress. Als gezond eten je stress oplevert en je kunt álle gezondheidsclaims, weetjes en onderzoeken niet meer bijbenen en je raakt ervan in paniek, stop ermee! Stress is altijd nog ongezonder dan ongezonde voeding. Focus je op de dingen die belangrijk zijn en l a a t  h e t  l o s...

Als het goed is zie je dit ook terug in de recepten op mijn blog. De recepten van het afgelopen ja(a)r(en)zijn allemaal vrij van geraffineerde suikers en e-nummers. Een aantal zijn ook glutenvrij en zuivelvrij. Ik ben erg benieuwd wat voor soort recepten jij komend jaar graag op Smakelijck zou willen zien? Laat het me weten via de reactiemogelijkheid!

En wil je graag meer weten over Smakelijck E-nummervrij en Suikervrij eten? Er zijn nog een paar plaatjes over op de workshop van 8 en 28 januari! Schrijf je in door te mailen naar info@ smakelijck.nl

Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment