Wednesday, January 29, 2014

Lekkers dichtbij!


Nederland kent veel (bio) boeren en bedrijven waar ze aan huis van allerlei waar verkopen. Dit is vaak streekgebonden, goedkoop, dichtbij huis etc. Maar de vraag is natuurlijk, waar vind ik in mijn buurt deze boeren/verkooppunten?

Lekkers Dichtbij heeft daar een oplossing voor gevonden. Op hun site kun je precies zien waar er in jouw buurt een boer zit die zijn waren verkoopt aan de consument. De site is nog niet compleet, er kunnen nog veel meer boeren bij! Heb jij een tip of weet jij een boer, meld dit dan op de site!

Op de site vind je plekken in Nederland voor lokale zuivel-, groente-, fruit en vleesproducten!

Neem eens een kijkje op www.lekkersdichtbij.nl om te kijken wat er allemaal in jouw buurt wordt verkocht!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Monday, January 27, 2014

Spruitjescurry!



Spruitjes zijn een groenten die veel mensen niet waarderen. Jammer, want ze zijn ontzettend gezond! In deze curry zijn ze erg lekker, in combinatie met de zoete aardappels! Lekker met rijst of quinoa erbij en zo zet je toch heel gemakkelijk een snel en gezond gerecht op tafel!

Spruitjescurry!

Ingrediënten:

250 gram spruiten, 2 á 3 zoete aardappels, 150 gram (rode) linzen, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 blik kokosmelk (toko of natuurwinkel), 1 eetlepel currypasta (bijv. Geo Organics), zout en peper

Bereiding:
Maak de spruiten schoon en halveer ze. Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Fruit de ui met de knoflook aan in wat olie. Voeg de spruiten, de blokjes aardappel toe en bak even mee. Schep 1 eetlepel currypasta door de groenten en voeg de kokosmelk, samen met de linzen toe. Stoof de curry in zo'n 20 minuten gaar. Maak eventueel verder op smaak met zout en peper.

Lekker met rijst!

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Friday, January 24, 2014

Thee!


Ben jij ook een theeleut, maar probeer je suiker te mijden? Let dan goed op en bekijk deze uitzending eens!

Uitzending Keuringsdienst van Waarde: Thee

Zelf drink ik meestal biologische thee van Piramide of Pukka. In de zomer ook regelmatig losse groene thee. Ik had hier nog een zakje Pickwick groene thee liggen, ik knipte 'm open en zag hele kleine witte balletjes. Ik heb er een geproefd, en het proefde naar kauwgom/pepermuntjes. Ook Pickwick voegt dus gewoon suiker toe aan z'n thee!! Jammer genoeg melden ze dit niet op hun verpakking, dus wees alert!


Fijn weekend!

Liefs, Williene

Wednesday, January 22, 2014

Pannenkoeken!

Pannenkoeken kun je op vele manieren bakken, met allerlei soorten meel. Gelukkig is het aanbod van diverse soorten meel groot en lijkt wel steeds groter te worden. Vooral nu steeds meer bekend wordt dat tarwemeel een grote belasting is voor ons lichaam én we (met een gemiddeld voedingspatroon) al heel veel tarwe nuttigen op een dag is het beter om zoveel mogelijk met granen en graansoorten te variëren. Maar er zijn ook glutenvrije soorten meel die veel voedingsstoffen bevatten, zoals boekweit-, quinoa- en kokosmeel.
In dit recept een recept voor pannenkoeken. Glutenvrij én zo je wilt ook zuivelvrij. Mét serveertips!


Pannenkoeken! Glutenvrij en zuivelvrij!

Ingrediënten voor ongeveer 6-8 pannenkoeken:
175 gram boekweitmeel, 75 gram kokosmeel, ongeveer 400-500 milliliter amandelmelk (of andere plantaardige melk), 2 eieren, kokosolie om in te bakken.

Bereiding:
Klop de eieren en de melk door het meel. Begin met een beetje melk en voeg steeds meer toe tot het beslag de gewenste dikte heeft.
Smelt kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken één voor één mooi bruin en gaar.

Serveertips:
*Lekker met een schepje kwark, wat seizoensfruit en fijngehakte noten. Dit is ook heerlijk als ontbijt of lunch!
*Beleg de pannenkoeken in de pan met plakjes appel en bak deze mee.
*Bak op dezelfde manier stukjes ui, champignons en paprika mee.
*Brokkel wat geitenkaas over de pannenkoeken, wat honing en serveer met pijnboompitjes!
*Gebruik in plaats van poedersuiker of stroop biologische honing of suikervrije jam!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene


Monday, January 20, 2014

Eerst water, de rest komt later!




Wat zullen we nou krijgen? Gaat het nu ook al over brandwonden?
Nou nee, dat niet. We willen het vandaag hebben over ons meest essentiële voedingsmiddel  water!
Als je op visite bent en er wordt gevraagd wat je wilt drinken en je zegt: geef mij maar een glaasje water, dan is de meest voor de hand liggende reactie: Hee, ben je aan de lijn, ofzo?
Wat raar eigenlijk. Ik zou je willen toeroepen: drink voldoende water! Zeker 1,5 liter per dag, liefst nog meer als het warm weer is. Maar waarom is water dan zo belangrijk voor mijn lichaam?
 
Ons lichaam bestaat voor 70% uit water, je oogbol zelfs voor meer dan 90%!
Een mens kan best lang zonder voedsel, zo’n zestig à zeventig dagen. Zonder water redt een mens het echter niet lang, hooguit drie dagen. Belangrijke processen worden in het lichaam uitgevoerd door water. Water is transportmiddel in het bloed. Voedingsstoffen worden naar de weefsels toe gebracht en afvalstoffen weer afgevoerd. Water is oplosmiddel van stoffen in de cellen. Water ongift de lever, als dit niet voldoende gebeurd worden er giftige stoffen opgeslagen in de bindweefsels en vetweefsels.
Water regelt mede de temperatuur van het lichaam, onder invloed van hormonen. Kortom elke cel in ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan water!
Het wordt dus tijd dat we water als een eerste levensbehoefte gaan zien!
Ongeveer de helft van de bevolking lijdt aan chronische uitdroging! Dat is schrikken! Maar er is een simpele oplossing voor, wen jezelf aan genoeg te drinken. Begin bijvoorbeeld de dag met twee glazen lauw water, dat brengt de darmperistaltiek op gang, Als je denkt honger te hebben, is dat vaak dorst, mensen verwarren dat en gaan iets snacken in plaats van een glas water te drinken.
Zorg altijd dat je genoeg water bij je hebt als je de deur uitgaat! Een flesje water of bidon past al gauw in je tas.
Tja, maar wat is een goede keus in water is de volgende vraag…
 
Kies voor mineraalwater in een kartonnen verpakking, of ga zelf je water zuiveren door een zuiveringsinstallatie aan te schaffen, door middel van omgekeerde osmose. Dat laatste heeft de voorkeur, het is een investering voor jaren en je krijgt er nooit spijt van! Deze manier van zuivering haalt chemicaliën, medicijnresten en zware metalen uit het kraanwater tot meer dan 90%! In ons drinkwater zitten b.v. lage concentraties van de pil. Het gevaar als je dat dagelijks binnenkrijgt is o.a. vruchtbaarheidsproblemen en overgewicht. Volgens de officiële instanties vormen de hoeveelheden geen gevaar voor de volksgezondheid, maar geen gevaar wil nog niet zeggen dat het de gezondheid dient! Het is altijd een belasting.
Sommigen zeggen, maar kalk dan, dat hebben we toch juist nodig. En kraanwater bevat kalk, hoe zit dat dan.
Juist ja, calcium is van belang voor botten en tanden, nagels en haren. Maar er zijn twee soorten kalk, organisch en anorganisch. De organische vorm is opneembaar in het lichaam, de anorganische vorm is een gifstof! Je likt toch ook niet aan een spijker als je HB te laag is!
 
Leer je kinderen water te drinken! Doe de siroopfles, de pakken sap (vloeibaar snoep) in de ban. Ze wennen er echt aan. Vertel ze dat je je lichaam aan de buitenkant schoonmaakt door te douchen, en dat je de binnenkant `doucht` door water te drinken. Ze gaan zich er beter door voelen. Drink koffie en zwarte thee zo min mogelijk, zij onttrekken juist vocht aan het lichaam en zorgen ervoor dat er minder antidiuretisch (ADH)hormoon wordt aangemaakt. ADH zorgt ervoor dat er minder water in de urine terechtkomt.
 
Let op onze ouderen, ze drinken vaak chronisch te weinig!
Je merkt zelf dat je te weinig drinkt als je last hebt van opkomende hoofdpijn en let op de kleur en de geur van je urine, is die niet kleurloos tot lichtgeel, maar donkerder, dan is dat een teken van te weinig vocht.
Wie vraagt de volgende keer als je iets te drinken wilt aanbieden: Wil je een glaasje water, of iets anders!
 
Christine
 

Friday, January 17, 2014

Even voorstellen...

 
Hallo allemaal,
 
In wil me graag aan jullie voorstellen. In overleg met Williene hoop ik af en toe een gastblog te schrijven over de achtergronden van voeding en gezondheid. We denken allebei dat daar wel behoefte aan is.

Mijn naam is Christine Kerpel, 42 jaar oud, ik ben gelukkig getrouwd met Wim en we hebben vijf kinderen.
Vanuit mijn jeugd heb ik liefde meegekregen voor natuur en gezondheid. Dit is ook de reden geweest om de opleiding voor doktersassistente te gaan doen.
Vijf jaar geleden hebben we de knop omgezet en zijn puur gaan eten. Dat was toen een hele sprong; er was nog zo weinig bekend. Maar we hebben er nooit spijt van gehad.
 
Onze eetgewoontes zijn suikervrij, zuivelvrij en grotendeels glutenvrij. Momenteel volg ik de opleiding voor voedingsdeskundige. Heel boeiend en interessant! Ik hoop je mee te laten genieten van mijn ervaringen en leermomenten.
 
Veel leesplezier!
 
 

Thursday, January 16, 2014

Nieuwe workshopdatum!

Vanwege de vele aanvraag heb ik een nieuwe datum gepland voor nog een E-vrije workshop. Deze zal worden gehouden op dinsdagavond 11 februari. Dit zal voorlopig even de laatste workshop zijn, vanwege verhuizing. Na mijn verhuizing  hoop ik verder te gaan, ik kan dan ook workshopgroepen thuis ontvangen!

Een workshop over E-nummervrij koken en leven ziet er als volgt uit: Eerst drinken we gezellig koffie/thee met suiker-, tarwe- en e-nummervrij lekkers. Daarna ga ik jullie wat vertellen over E-nummers, over suikers e.d. Na de pauze gaan we aan de slag met het maken van hapjes die we daarna gezamenlijk opeten.

Veel gehoorde reacties na een workshop zijn:
'Het was leuk, leerzaam én gezellig'
'Ik heb al tijden niet zo'n gezellige avond meer gehad'
'Vanaf morgen gaat het roer volledig om!' Etc.

Heb jij ook zin om mee te doen, of wil je zelf een groep samenstellen? Kijk hier voor meer informatie!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Aanvulling: De workshop van 11 februari zit inmiddels vol!!

Wednesday, January 15, 2014

Wiflofsalade!


Er was aardig wat vraag naar witlofrecepten. Zelf eet ik het heel regelmatig, want we zijn dol op witlof. Maar ik kwam er inderdaad achter dat er maar weinig witlof op m'n blog stond ;-)

Bij deze dus een lekkere witlofsalade, lekker als bijgerecht of als lunch!


Witlofsalade!

Ingrediënten:
2 stronken witlof, 1/2 appel met schil, handje walnoten, 2 (biologische) mandarijnen, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel mayonaise, 1 theelepel kwark of Griekse yoghurt, peper,

Snijd de witlof en appel in julienne reepjes. Breek de walnoten en snijd de partjes uit de mandarijnen. Knijp het overige vocht uit de schilletjes uit in een kommetje.
Meng de witlof, appel, mandarijnpartjes en walnoot met elkaar. Klop de mayonaise met de kwark, mandarijnsap en wat peper tot een dressing. Serveer bij de witlofsalade.
Je maakt de salade wat pittiger met wat brokjes geitenkaas!

Tip: in plaats van mandarijnen kun je ook sinaasappel gebruiken.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Monday, January 13, 2014

Voedingstips bij zwangerschap!


Naar aanleiding van wat vragen over voeding bij zwangerschap besloot ik om hier een blog over te schrijven.

Als je zwanger bent komt er nogal wat op je af. Je eerste afspraak bij de Verloskundige, echo's, namen bedenken, kamertje uitzoeken, spulletjes verzamelen, etcetera.

Helaas krijg je weinig informatie over voeding. Te weinig goede informatie dan. Je kunt wel overal lezen wat je niét mag eten als je zwanger bent, maar er is te weinig informatie wat je juist wél zou moeten eten. Wat goed is voor jou en je ongeboren baby.

In grote lijnen kun je aanhouden wat ik adviseer onder het kopje 'Gezonde voeding'. Veel groenten, veel fruit, veel vezels, gezonde vetten, noten, zaden en pitten, kwark, vette vis, etc. Geraffineerde suiker zoveel mogelijk vermijden net als glucose-fructosesiroop en alle andere zoetstoffen. Zo puur mogelijke, onbewerkte voeding is het beste voor ieder mens, zeker voor een zwangere vrouw!
Verder is het aan te raden om ijzerrijke voeding te eten. Voeding dat veel ijzer bevat is bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, peulvruchten en groenten.

Verder wat algemene weetjes en tips:

Als je zwanger bent gelden de volgende regels:
* Gebruik geen verdovende middelen en stop met roken.
* Gebruik geen alcohol.
* Eet geen rauw vlees, vis of lever.
* Eet geen rauwmelkse kazen of melkproducten.

Aan te raden voedingssupplementen:
*Als je niet voldoende vette vis eet, neem dan een goede visolie of levertraan.
*Gebruik extra vitamine D. Dit is voor iedereen goed, zeker als je zwanger bent!
*Slik foliumzuur, maar let op de ingrediënten! Solgar en Bonusan zijn o.a. merken die veel zuivere supplementen hebben, maar alsnog is het oppassen.

Algemene tips:
* Zorg voor voldoende nachtrust
* Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Stress is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je baby!

En het is niet alleen goed om op voeding en leefgewoonten te letten. Ook gebruiksvoorwerpen om je heen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Deze uitzending van Zembla is interessant om terug te kijken. Dit gaat over hormoon verstorende stoffen, in o.a. plastic voorwerpen en cremes:

Uitzending Zembla

Liefs, Williene

Friday, January 10, 2014

Kokoskoekjes!


Van een trouwe volger kreeg ik dit heerlijke recept! En oh, wat zijn ze lekker! Superbedankt alsnog vanaf hier ;-)
De koekjes zijn héél snel en héél makkelijk te maken, en ik weet dat dat heel belangrijk is ;-) Het mengen kan gewoon met een lepel of vork, dus je maakt maar 1 schaal of kom vies, ook heel fijn ;-)

De koekjes zijn glutenvrij, zuivelvrij én vrij van geraffineerde suikers! Wat wil je nog meer?! En vrijwel alle ingrediënten heb ik bijna altijd wel in huis. Zo kan ik snel én makkelijk een lekker tussendoortje op tafel zetten als de kinderen uit school komen! Dus Marja, je koekjes zijn een succes ;-)

Kokoskoekjes!

Ingrediënten:
75 gr. amandelmeel, 75 gr. gemalen kokos, 1 ei, 3-4 eetlepels biologische honing, 2 eetlepels suikervrije abrikozenjam

Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot je een mooi 'beslag' hebt. Maak hier hoopjes van op een vel bakpapier en maak ze plat en mooi rond. Bak de koekjes in de oven op 180 graden in 20 minuten mooi bruin en gaar. 

Voor kleine koekjes is dit recept goed voor zo'n 12 koekjes. Zelf haalde ik uit dit recept zo'n 9 middelgrote koekjes. 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene 

Thursday, January 9, 2014

Als eerste op de hoogte?

In de maand Februari  komt Smakelijck met een aantal spectaculaire nieuwtjes én aanbiedingen! Wil je hier niets van missen en als eerste op de hoogte zijn? Mail dan naar info@smakelijck.nl!

P.s. Als je me ooit op dit mailadres hebt gemaild, dan sta je automatisch in dit bestand!

Liefs, Williene

Wednesday, January 8, 2014

Pilav met spitskool!


Een makkelijke maaltijd. Snel klaar en lekker pittig, maar toch zoet door het fruit. Als je nog een restje rijst over hebt van een vorige dag kun je het prima in deze schotel verwerken. Zelf vind ik dit een ideaal lunchgerechtje omdat het zo snel klaar is.

Pilav met spitskool!

Ingrediënten voor 2 personen:

1/2 spitskool, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 (kleine) eetlepel milde currypasta (bijv. Geo organics (natuurwinkel)), 1 mango, flinke hand cashewnoten, 1 kop (zilvervlies)rijst, 12-15 gedroogde, ongezwavelde abrikozen

Bereiding:

Snijd de spitskool fijn, snipper de ui en de knoflook en snijd de mango en de gedroogde abrikozen in stukjes. Kook de rijst gaar. Kook de spitskool even 5 minuutjes voor totdat het beetgaar is.
Fruit de ui in een beetje kokosolie samen met de knoflook. Voeg de currypasta toe en bak even mee. Voeg de rijst toe, de spitskool en roerbak tot het goed gemengd is. Voeg de mango, cashewnoten en gedroogde abrikozen toe en verwarm kort mee.  Bestrooi evt. met extra cashewnoten!

Tips:
*Ook lekker met blokjes kipfilet!
*Je zou ook Chinese kool kunnen gebruiken, deze hoef je niet voor te koken, maar kun je zo mee roerbakken!

Kidstip:
Kinderen zullen de pittige smaak misschien niet kunnen waarderen. Voor hen kook ik wat extra kool, wat extra rijst, ik snijd wat extra blokjes mango, en zet wat cashewnoten, plakjes komkommer en cherrytomaatjes in aparte schaaltjes op tafel. Zo kunnen ze hun eigen bordje samenstellen, met wat zij graag lusten!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Monday, January 6, 2014

Crunchy Chocolade Ontbijt!


Het eerste recept van 2014! En ik begin maar gelijk met een ontbijtrecept! Al is het als tussendoortje (óf toetjes) ook erg lekker ;-) Het recept is niet van mezelf, maar had ik een hele tijd geleden gevonden op een site met paleo recepten, namelijk deze: http://www.agirlworthsaving.net/.
Later zag ik iemand het recept aanraden op Facebook en uiteindelijk besloot ik het in de kerstvakantie maar eens te gaan uitproberen. De reacties waren erg lovend, en ik moet zeggen dat het inderdaad lekker is! Leuk klusje ook voor de kinderen om mee te helpen de balletjes te draaien... Dat was namelijk de grootste klus! Ik zat later te denken om één grote plaat te bakken en deze dan in stukjes te breken, maar ben bang dat het dan wat droog wordt. Hoe dan ook, het is een lekker, voedzaam ontbijt!

Crunchy Chocolade Ontbijt!

Ingrediënten:
150 gram amandelmeel, 2 eetlepels kokosmeel, 2,5 eetlepels cacao, 1 eiwit, 1 eetlepel kokosolie, snuf keltisch zout, 85 gram biologische honing

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle ingrediënten met elkaar tot een deeg, dit kan gewoon in een schaal met behulp van een lepel of vork. Maak kleine balletjes van het deeg en verspreid deze over een vel bakpapier. Schuif in de oven en bak in 15 minuten gaar.
Laat de balletjes afkoelen en bewaar ze bijvoorbeeld in een weckpot.

Serveer de balletjes in een schaaltje biologische biogarde, kwark, amandelmelk o.i.d. met wat vers fruit!

Eet smakelijck en een fijne dag!

Liefs, Williene

Friday, January 3, 2014

Goede voornemens?

Heb jij al goede voornemens voor 2014? Misschien wil je gezonder gaan eten, meer gebruik maken van pure ingrediënten of zelfs suikervrij gaan eten?

Als je je gaat verdiepen in gezond eten kom je veel verschillende ideeën tegen. De één beweert het één, de ander, heel stellig, het ander. Best lastig om daar een weg in te vinden.

Je bent al heel ver als je zo puur en onbewerkt mogelijk eet. Of je daarnaast nog zuivel gebruikt, of je vlees of gluten eet, is allemaal niet zo heel belangrijk. Over het algemeen zijn, in pure vorm, alle drie 'zuiver'. Of jij je er goed bij voelt is een tweede punt. Sommigen reageren sterk op zuivel of gluten. Een ander kan er weer prima tegen en heeft er geen last van. Waar je dan ook voor gaat, zorg dat je je er zelf goed bij voelt.

Ieder lichaam is anders. Luister naar je lichaam en ontdek waar jouw lichaam het best mee gevoed wordt. Zelf ben ik niet zo zeer tegen zuivel. Maar wel liefst in gefermenteerde vorm als kwark, karnemelk e.d. Dan heeft het juist positieve effecten op je gezondheid. Ik zal niemand aanraden dagelijks gepasteuriseerde melk te gebruiken, maar om zo af en toe een melkproduct te gebruiken heb ik zelf weinig moeite mee.

Hetzelfde geldt voor gluten. Ik kan ze prima verdragen, en probeer dus zo afwisselend mogelijk te eten. In de vorm van rogge, spelt, amaranth etc. En daarnaast nog glutenvrije varianten, zoals quinoa, boekweit en haver.

Nog even op een rij als je het voornemen hebt om gezonder te gaan eten:
*Kies wat bij je past. Volg niet klakkeloos op wat iemand je zegt maar kijk wat je zelf kunt en wilt aangaan. Is dat alleen E-nummervrij? Prima! Ga ervoor. Wil je meer dingen aanpakken? Als jij je daar goed bij voelt? Doen. Niet alles past bij iedereen, en vooral als je rekening moet houden met een gezin kan het soms lastig zijn. Het beste is dan om niet teveel tegelijk te willen.
*Zelf ga ik voor het 90-10 principe. 90% pure, onbewerkte voeding, 10% iets minder gezond zoals een keer melk in de koffie, mascarpone in de soep of slagroom (gezoet met honing) op een verjaardagstaart ;-) Ik wil niet alles schrappen, sommige dingen vind ik gewoon té lekker, en die maken een gerecht nét even af.
*Vermijd stress. Als gezond eten je stress oplevert en je kunt álle gezondheidsclaims, weetjes en onderzoeken niet meer bijbenen en je raakt ervan in paniek, stop ermee! Stress is altijd nog ongezonder dan ongezonde voeding. Focus je op de dingen die belangrijk zijn en l a a t  h e t  l o s...

Als het goed is zie je dit ook terug in de recepten op mijn blog. De recepten van het afgelopen ja(a)r(en)zijn allemaal vrij van geraffineerde suikers en e-nummers. Een aantal zijn ook glutenvrij en zuivelvrij. Ik ben erg benieuwd wat voor soort recepten jij komend jaar graag op Smakelijck zou willen zien? Laat het me weten via de reactiemogelijkheid!

En wil je graag meer weten over Smakelijck E-nummervrij en Suikervrij eten? Er zijn nog een paar plaatjes over op de workshop van 8 en 28 januari! Schrijf je in door te mailen naar info@ smakelijck.nl

Liefs, Williene