Monday, July 8, 2013
IJs!
Ik kan de hele zomer doorgaan met bloggen over verschillende soorten ijs. Al eerder heb ik een aantal ijsrecepten doorgegeven en tips gegeven. Ook schreef ik over de kant en klare ijsjes uit de supermarkt. Hier nog even alles op een rijtje. Hopelijk heb je dan genoeg inspiratie om de hele zomer aan de slag te gaan met het maken van zelfgemaakt ijs!
Waarom geen kant- en klaar ijs?
*Ijsjes zitten vaak vol met kleurstoffen en conserveringsmiddelen
*Zgn. fruitijsjes bevatten in werkelijkheid maar een paar procent fruit.
*Ze bevatten heel veel suiker, waaronder glucose-fructosestroop.
*Ze bevatten toevoegingen die totaal overbodig zijn.
Waarom zelf maken?
*Je weet wat erin zit.
*Het is leuk! Ook kinderen vinden het leuk om zelf ijs te maken.
*Je kunt ze helemaal maken naar je eigen smaak.
Het is eigenlijk heel erg makkelijk:
*Je pureert vers en rijp fruit in een keukenmachine of blender. Doordat je rijp fruit neemt is het vaak al zoet genoeg.
*Voeg evt. een schepje Griekse yoghurt toe, een scheutje room of mascarpone/creme fraiche. Wil je je ijsjes liever zuivelvrij, gebruik dan amandelmelk, kokosmelk of een andere plantaardige melk. Het toevoegen van een zuivelproduct of plantaardige melk is niet persé nodig. Puur fruit is ook lekker.
*Meng het fruit evt. met de yoghurt/melk en giet in vormpjes.
*Nog leuker is het om het een beetje gemêleerd te doen zodat je een leuk effect krijgt.
*Vind je de ijsjes toch niet zoet genoeg voeg dan een klein beetje honing toe.
*Je kunt ook stukken fruit invriezen, bijv. een stuk watermeloen met schil, een halve banaan die je aan een stokje prikt etc. Zo heb je heel gemakkelijk een puur fruit ijsje.
*IJsjes hebben ongeveer 6 uur nodig om goed te bevriezen.
Welke ijsvormpjes:
*Wil je graag BPA-vrije vormpjes? Koop deze bijv. online bij Green Jump.
*Je kunt ook ijsvormpjes kopen bij AH, Ikea, Xenos, Marskramer, Kookwinkels etc.
*Wil je gewoon lekkere bolletjes ijs maken, gebruik dan een ijsmachine of vries het ijs in met behulp van een bakje in de vriezer. Let wel dat je het een half uur van tevoren uit de vriezer haalt.
Hopelijk kun je met deze tips eindeloos variëren met ijs, zodat je deze zomer je geen druk hoeft te maken over de grote hoeveelheden suiker en kleurstoffen die er binnenkomen via het eten van ijs!
Geniet ervan!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment