Friday, June 28, 2013

Hoeveelheden in mijn boek Smakelijck Gezond & Gevarieerd!


Wat een leuke mails en wat ontzettend veel positieve reacties heb ik gekregen op mijn boek! Ontzettend leuk en echt boven verwachting! Heel erg fijn en heel hartelijk bedankt hiervoor!

Jullie zijn heel enthousiast aan de slag gegaan en sommigen hebben al heel veel gemaakt. Fijn om te horen en leuk dat het in de Smaack valt! http://www.getrouwdmetkinderen.nl/2013/06/28/smakelijck-e-nummer-vrij-het-kookboek/ Hier kun je een leuke blog lezen met een recensie van mijn boek. Dankjewel Diana!

De laatste dagen heb ik een aantal vragen gehad over de hoeveelheden van de recepten. Het klopt inderdaad dat ik niet vermeld heb bij de recepten voor hoeveel personen het gerecht is. En dat is een hele bewuste keuze, maar het was misschien handiger geweest om dit in het boek te vermelden ;-) Wie weet, als er een tweede druk komt...

Ieder persoon in anders. Wat ik voldoende vind voor een maaltijd vind een ander veel te veel of te weinig. Zelf heb ik standaard veel te weinig groenten als ik kook met een recept uit bijv. een boek/tijdschrift. Ik voeg dan van alles toe en laat weg tot het voor mij voldoende is. Heel veel gerechten uit mijn boek kun je serveren als bijgerecht voor meerdere personen, je kunt het ook eten als hoofdgerecht en dan gebruik je weer andere hoeveelheden. Bovendien kan ik niet bepalen wat voor iemand voldoende is. En als je eet volgens een gezond voedingspatroon is het juist erg belangrijk dat je luistert naar je lichaam en dat je eet wat voldoende is voor je lijf. Geen standaard hoeveelheden dus, maar hoeveelheden afgepast op jezelf en je gezin. Op een gegeven moment weet je wel of je aan een bos wortels voldoende hebt of dat je er 2 moet gebruiken, etc.

Ik hou ervan om richtlijnen te geven, om ingrediënten met je te delen, maar niet de afgepaste hoeveelheden. Pas die lekker toe naar je eigen smaak. Als je romige soep wilt, dan doe je er wat meer room in en als je daar niet van houdt dan hou je het bij een scheutje. Juist dan leer je koken en je eigen smaak en hoeveelheid ontwikkelen! En dat vind ik belangrijk! Een beetje van jezelf, en een beetje van Williene ;-)

Houdbaarheid is ook zoiets leuks. We willen graag weten hoelang iets houdbaar is en de datum op een verpakking is voor velen een leidraad om hun koelkast schoon en netjes te houden. Een pak melk van 25/6 wordt braaf om 12 uur door de gootsteen gespoeld, alsof die dag er echt iets aan toe/af zou doen. Een dag erna is de melk vaak nog prima te drinken/gebruiken. Op kruiden e.d. staat ook vaak een houdbaarheidsdatum, maar die gaan echt niet zomaar overstuur.

Ik zeg daarom altijd: gebruik je zintuigen. Kijk, ruik en proef. Ziet het er nog eetbaar uit? Ruikt het product goed? Proeft het nog normaal? Dan kun je het nog prima eten.
Is het verkleurd, ruikt het vreemd en proeft het niet lekker meer, hup, weg ermee, dan kun je het niet meer eten. Het ligt ook erg aan hoe je een product wegzet. Dek je pesto bijv. elke keer netjes af met een laagje olie erop dan kun je daar veel langer mee doen als iemand die het open en bloot en zonder laagje olie in de koeling zet. Blijf dus vertrouwen in jezelf en gebruik je zintuigen! Ik vind het erg belangrijk dat je dit leert omdat het je in veel dingen verder helpt. Ik kan dan wel aangeven dat iets 2 weken houdbaar is, maar misschien hou jij het door een goede hygiëne en gebruik van schone spullen en goede opbergtechnieken het wel een maand houdbaar, terwijl bij een ander er na een paar dagen schimmel op staat doordat het potje niet schoon genoeg was, etc.
Hopelijk heb ik jullie zo weer een beetje op weg geholpen om de kok in jezelf te ontdekken. Ik weet dat het voor sommigen moeilijk is, maar je kunt dit echt ontwikkelen bij jezelf!
 
Succes, een fijne dag en bij vragen, je weet me te vinden ;-)
 

0 comments:

Post a Comment