Tuesday, June 25, 2013

Eierkoeken!

Al een hele tijd geleden kreeg ik de vraag of ik ook een recept had voor eierkoeken. Nu eet ik die zelf nooit, dus het was een beetje onder op de stapel terechtgekomen. Deze week kreeg ik opnieuw een aanvraag met het recept van Rudolf erbij, van 24kitchen. Dit recept heb ik omgebouwd tot een nieuw recept zonder geraffineerde suikers en met speltbloem. De laatste tijd word ik nogal eens vergeleken met Sonja Bakker in de gezonde versie, dus tja, wat is Sonja Bakker zonder Eierkoeken ;-)

Let met het gebruik van natuurlijke suikers wel op! Ik gebruik ipv witte suiker vaak palmsuiker, kokosbloesem of honing. Het blijven echter wel suikers, ook al bevatten deze suiker snog voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en houden ze je bloedsuiker redelijk stabiel. Maar ook voor natuurlijke suikers geldt: Wees er matig mee. En hou dit soort recepten lekker voor in het weekend of als tussendoortje. Maar eet niet de hele bakplaat leeg ;-)

Eierkoeken!

Ingrediënten voor 6 stuks:
2 eieren, 70 gram palmsuiker, 100 gram speltbloem, halve theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, snufje zout, geraspte schil van een halve biologische citroen

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Mix de eieren samen met de suiker tot een heel luchtig geheel. Het moet lichtbruin van kleur zijn. Dit is ongeveer na 5 minuten.
Meng de speltbloem met het bakpoeder, zout en citroenrasp. Die laatste kun je ook weglaten als je dat niet lekker vindt.
Meng het meel heel voorzichtig met een spatel door het luchtige ei-mengsel. Stop direct met mengen als het een beslag is. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier en schep hier 6 hoopjes beslag op. Dit zijn ongeveer 2 eetlepels per koek. Laat voldoende ruimte tussen de koeken, want ze lopen nog uit bij het bakken. Meer dan 6 koeken tegelijk bakken is daarom geen goed idee. Maak de hoopjes mooi plat met de bolle kant van de lepel en schuif in de oven voor 10 minuten.

Veel bakplezier en eet smakelijck!


 

0 comments:

Post a Comment