Monday, June 24, 2013

Het verschil tussen baksoda en bakpoeder!

Na het uitgeven van mijn kookboek krijg ik verschillende vragen over het verschil tussen baksoda en bakpoeder. In sommige van mijn recepten gebruik namelijk beide. En er zijn nog steeds mensen die beweren dat er geen verschil zit tussen deze twee. Dit verschil is er echter zeker wel! Al bevat het allebei eenzelfde ingrediënt en zorgen ze er allebei voor dat je baksel gaat rijzen, de werking is anders.

Wat is baksoda?

Baksoda is puur zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Het is ook te koop in toko's onder de naam baking soda. Baksoda moet gecombineerd worden met een zuur ingrediënt om optimaal z'n werk te kunnen doen. Combineer baksoda dus bijv. met karnemelk, azijn, yoghurt, citroensap, chocolade, honing, cacao of fruit. Als je baksoda niet combineert met een zuur ingrediënt kan dit een vieze (of bittere) smaak geven aan je baksel. Baksoda heeft veel meer rijskracht dan bakpoeder, dus ik zit me nu ineens te bedenken dat als je baksoda toevoegt aan m'n ontbijtkoek recept dat hij dan waarschijnlijk wel goed rijst ;-) Voor wie het wil uitproberen, ik hoor het graag ;-)

Wat is (wijnsteen)bakpoeder?

Bakpoeder is een mengsel van zuiveringszout en citroen- of wijnsteenzuur. Bij bakpoeder heb je geen zuur ingrediënt nodig om te zorgen voor een rijzende werking. Door een lepeltje bakpoeder toe te voegen aan (spelt)bloem of meel krijg je zelfrijzend bakmeel.

De combinatie (die je bijvoorbeeld aantreft in mijn appel-noten-rozijnencake uit het boek Smakelijck, gezond & gevarieerd) van deze 2 witte poeders zorgt voor extra rijskracht maar ook voor een lekkere zachte cake/baksel.

Baksoda en Wijnsteenbakpoeder koop ik beide in de natuurwinkel. Baksoda van het merk Stevija en de wijnsteenbakpoeder van Natufood. 

Door de drukte rond mijn boek en mijn vakantie vorige week hebben jullie nog veel recepten van me tegoed! Ik heb hier stapels liggen om te bloggen, maar de tijd ontbreekt om ze uit te werken. Ook heb ik allerlei fantastische ijs-recepten liggen die zitten te wachten op mooi weer, maar dat laat nogal op zich wachten. Daarom wacht ik maar niet meer op het weer, maar ga ik ze gewoon bloggen ;-) Hou mijn blog dus goed in de gaten, want er staat weer veel lekkers én gezonds te wachten!

Fijne dag!



0 comments:

Post a Comment