1. Eet voldoende groenten.
De aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag is niet voldoende om genoeg vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet groente de hele dag door, verwerkt in sappen, in salades en laat de avondmaaltijd voor het grootste gedeelte (80%) uit groenten bestaan. Minimale hoeveelheid voor een volwassen persoon is 400 gram per dag.
2. Eet voldoende fruit en verse vruchtensappen.
De laatste jaren is er een beetje gewaarschuwd voor het eten van teveel fruit. Fruit zou teveel suikers bevatten, dus daar kon je maar beter voorzichtig mee zijn. Fruit bevat inderdaad fructose, maar ons lichaam heeft deze suikers (in tegenstelling tot bijv. kristalsuikers) wel nodig. Bovendien bevat fruit zoveel vezels, en gezonde vitaminen dat de suikers heel langzaam worden opgenomen in ons lichaam waardoor onze bloedsuikerspiegel niet gaat pieken van deze suiker. Genoeg van eten dus! Eet fruit (zover mogelijk is) met schil, daar zitten de meeste vitamines. Zelfs als je kiest voor de niet biologische variant. Ook zelf geperste vruchtensappen zijn aan te raden, zolang je deze fijn maalt in een blender. In een sapcentrifuge blijven helaas te veel vezels achter. Best lekker voor een keer, maar voor dagelijks gebruik, gebruik je de blender.
3. Vervang brood zoveel mogelijk.
In deze blog leg ik uit waarom. Er is voldoende keuze, ontbijt bijv. met havermout, fruit, smoothies met zaden en lunch met een salade o.i.d.
4. Eet voldoende vette vis.
Visolie (omega 3 vetzuren) is van groot belang voor het functioneren van ons lichaam. Het helpt bij voorkoming van hart- en vaatziekten, versterkt ons immuunsysteem en is bewezen effectief bij depressies (hersenen). Helaas is de vis van tegenwoordig behoorlijk vervuild, maar toch zijn de gezondheidsvoordelen groter dan het risico op een teveel aan metalen en toxische stoffen. Kies voor de kleinere vissen, grotere vissen bevatten vaak meer toxische stoffen omdat zij leven van de kleine vissen. Kies dus voor sardines, ansjovis, zalm, makreel en haring. Vind je vis niet lekker, of haal je 2x per week vis eten niet? Kies dan voor visoliecapsules. Let op dat je capsules koopt van goede kwaliteit! Medica Natura verkoopt goede visoliecapsules, zie www.medica-natura.nl.
5. Wees matig met eten van rood vlees (lam, varken, rund) maar kies voor gevogelte (biologisch).
Vlees hebben we nodig voor onze vitaminen, maar niet in de grote hoeveelheden die we nu gewend zijn te eten. Een heel klein stukje (zo'n 75 gr. per persoon) is meer dan voldoende om aan onze vitaminen te komen. Kies zover dit mogelijk is voor biologisch vlees. Niet biologische dieren worden gevoerd met mais/tarwe (overschot aan omega 6-vetzuren die ontstekingen bevorderen) e.d. Deze dieren (vooral kippen) worden behandeld met antibiotica. Via vlees en zuivel krijgen wij dit ook in ons lichaam waardoor er, mochten we ziek worden, steeds zwaardere antibiotica nodig hebben omdat ons lichaam immuun wordt van alle antibiotica die wij binnenkrijgen. Biologisch gevoerde dieren krijgen veelal gras te eten en krijgen alleen antibiotica als ze ziek zijn. Dit vlees (zuivel en eieren) is dus veel schoner (en beter van smaak). De prijs ligt een stuk hoger, maar ik eet liever 3 x per week goed vlees dan elke dag vervuild vlees.
6. Wees matig met zuivelproducten en kies voor soya-producten, amandelmelk etc.
Melk is helaas niet goed voor elk. Uit steeds meer (grote wetenschappelijke) onderzoeken is gebleken dat melk ons lichaam meer kwaad doet dan goed. Wie is er niet groot gebracht met het idee dat melk goed is voor onze botten? Groot is dan ook de verwarring nu blijkt dat melk juist zorgt voor osteoporose. Ons lichaam haalt helemaal niet zoveel calcium uit melk dan gedacht. Groenten (en zelfs fruit) bevatten soms veel meer calcium dan melk en dit is ook veel beter opneembaar. Bovendien zorgt melk voor beschadiging van onze darmslijmvliezen. Beter is het dus om te kiezen voor plantaardige zuivelproducten. Karnemelk en kwark zijn zogeheten gefermenteerde zuivelproducten die wel met mate genuttigd kunnen worden.
7. Eet elke dag een stukje pure chocolade.
Pure chocolade is chocolade met minimaal 70% cacao. Deze pure chocolade bevat veel flavonoïden. Deze zorgen voor een gezonde bloeddruk (pure chocolade verlaagt zelfs de bloeddruk) en heeft een gunstig effect op de hart en bloedvaten.
8. Eet noten.
Noten bevatten gezonde vetten (weer de omega 3 vetten) en vitamine E die ons lichaam goed kan gebruiken. Noten staan helaas nogal bekend vanwege hun grote hoeveelheid calorieën en daarom dus dikmakers. Als je echter eet volgens dit voedingspatroon heb je deze vetten hard nodig en zal je er zeker niet dik van worden. Eet ongebrande, ongezouten noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten, paranoten etc.
9. Drink voldoende water, groene of witte thee en koffie (met mate).
Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig. Drink dagelijks zo'n 8 - 10 glazen water, waarvan 2 bij het opstaan, een kwartier voor het ontbijt. Water zuivert ons lichaam. Groene thee bevat flavonoïden die het risico op verschillende kankersoorten vermindert. Groene thee en witte thee houden onze huid gezond. Koffie kan met mate gedronken worden (2 kopjes per dag).
10. Laat suiker staan!
Deze laatste is voor velen het moeilijkst. Wetenschappers komen er echter steeds meer achter dat suiker de grote boosdoener is van heel veel (welvaart)ziekten. Bovendien is suiker (en niet vet) de grote dikmaker. Suiker(glucose) is voeding voor kankercellen, suiker is o.a. de reden van hart- en vaatziekten, verouderingsziekten (bijv. dementie) en ga zo maar door. Suikers zitten helaas in heel veel producten en niet alleen in snoep, koek en gebak. Ook aardappels, pasta, rijst en andere zetmeelproducten zet zich in ons lichaam om in glucose en dus snelle suikers. Gefrituurde aardappels zoals friet en chips bevatten zelf vele malen meer suikers dan gewone witte kristalsuiker.
Ik weet dat deze laatste tip voor heel veel mensen (en gezinnen) een brug te ver is. Voor diegenen die het een kans willen geven. Stop radicaal. Na 10 dagen begint je smaak al te veranderen en na een paar weken is je trek in zoetigheid verdwenen. En wil je toch een keer meedoen (bij bijv. een etentje, een verjaardag o.i.d.), als je eet volgens dit voedingspatroon is je lichaam sterk genoeg om die enkele uitzondering op te vangen. Zodra het maar niet structureel in je dagelijkse voedingspatroon zit.
(Mijn verwachting is niet dat iedere lezer zich hierin kan vinden en zijn/haar eetpatroon volledig omgooit. Pak er uit waar je iets mee kunt en laat liggen wat voor jou een stap te ver gaat.)
Monday, February 4, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment