Friday, March 30, 2012

Moestuin in potten!

Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan het zaaien en planten zijn. Waarschijnlijk staat de spinazie al boven de grond :-)

Ook voor degene die geen ruimte of zin hebben in een eigen moestuin kunnen prima aan de slag met groenten in potten. Als je een klein stukje van je terras hebt waar je graag wat groenten en kruiden houdt kun je heerlijk aan de slag!

Groenten als paprika, (cherry)tomaat, pepers, kruiden, sla, etc. kunnen prima in pot gehouden worden. Als je wilt zaaien moet je daar nu direct mee beginnen. Je kunt ze ook bij verschillende tuincentra's kopen. Tomaat, paprika, pepers etc. moet je nog wel even binnen houden tot de ijsheiligen (11-14 mei) voorbij zijn. Daarna kunnen ze lekker naar buiten.

Zaai de zaadjes voor in bijv. een eierdoos of plastic bekertjes. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze overpoten in een grote pot. Zet de plantjes op een lekker zonnige plek, zowel binnen als straks buiten.

Kruidenplantjes zoals rozemarijn, tijm, munt, peterselie, selderij, bieslook, oregano e.d. kunnen voorzichtig aan naar buiten, wel naar binnen halen met vorst (behalve rozemarijn en tijm).

Slasoorten als rucola, veldsla e.d. kun je ook goed zaaien in een grote pot. Als je ze afsnijdt groeien de blaadjes door en heb je de hele zomer door verse sla in je tuin. En veel goedkoper ook :-)

In principe zijn vrijwel alle groenten in pot te poten, alleen hebben veel soorten veel ruimte of 1 pot nodig. Bijv. een koolplant heeft een hele pot nodig, je moet 'm de hele zomer verzorgen en je hebt er 'maar' 1 kool van. Een courgetteplant (kan wel 80x80cm worden) heeft een hele grote pot nodig, maar in een goed seizoen kun je dan wel zeker 20-30 courgettes oogsten.

Bij mij staan de aardbeienplantjes al buiten, de tomatenplantjes in de vensterbank en de kruiden in de tuin. Ook een frambozenstruikje laat z'n blaadjes al zien. Binnenkort ga ik nog een paprika en peperplantje halen, in mei wat rucola zaaien en dan vind ik het wel weer genoeg geweest. De rest haal ik wel bij m'n ouders uit de tuin ;-)

Wie het gaat uit proberen wens ik veel succes en een goede oogst ;-)

Thursday, March 29, 2012

Hele kip uit de oven!

Als de lente aanbreekt krijg je zin om lekker te koken met nieuwe producten en de eerste lente-groenten. Ook al is veel het hele jaar door verkrijgbaar, ik probeer wel een beetje rekening te houden met de seizoenen.

Ik vind het heerlijk om hele kip te eten, manlief vindt dat iets minder, maar tegenwoordig begint hij eraan te wennen :-) Hij vindt al die botten en zo'n 'heel' beest maar niets... Daarom laat hij het 'slachten' aan tafel aan mij over. Hij kent me, want ik doe niets liever ;-)

Hele gebraden kip:

Ingredienten:
Een hele (biologische of scharrel) kip, kruiden naar keuze, knoflook, honing, peper en zout, olie.

Bereiding:
Was de kip onder de kraan schoon en pel de teentjes (naar smaak) knoflook en plet ze fijn. Steek de knoflook onder de huid van de kip. Ik gebruik ongeveer 5-6 teentjes. Wrijf de kip nu in met wat honing, peper en zout en wat kruiden naar keuze, bijvoorbeeld tijm of rozemarijn. (Je kunt ook een hele andere kruidenmix maken, het is net wat je zelf lekker vindt)
Smelt boter en/of olie in een braadpan en braad de kip in ongeveer 10 minuten rondom aan. Leg de kip in een ovenschaal, giet het braadvocht er over heen en 3 eetlepel extra boter en zet de kip anderhalf uur in de oven op 170 graden. Besprenkel de kip elke 10 minuten met het vet uit de ovenschaal. Zo blijft de kip sappig en krijg je een knapperig velletje. Dit heet 'arroseren'.

Hele kip is heerlijk met krielaardappeltjes, en nu de lente aanbreekt, worteltjes met peultjes en tuinerwtjes. Mmm, smullen maar! Met je handen eten mag :-)

Tuesday, March 27, 2012

Sauzen: Groentesaus, Kaassaus, Witte wijnsaus!

Ik kreeg behoorlijk wat aanvragen voor sausjes bij groenten. Kaassausjes, groentesausjes etc.
Gewoon een lekkere saus bij de bloemkool, broccoli, witlof etc.


Smaken verschillen, dus wat je waarbij doet is ook een beetje afhankelijk per persoon. Broccoli eten wij bijv. graag met pasta, worst/gehakt met knoflook en geraspte kaas http://smakelijck.blogspot.com/2010/07/broccoli.html maar als ik het met aardappels eet vind ik het heerlijk met een champignonsaus http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/champignonragout-saus-soep.html. Witlof eten we weer graag met een kerriesaus en cashewnoten http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/champignonragout-saus-soep.html etc.



Ik geef hier een basisrecept voor witte saus. En daarna wat suggesties voor groentesaus, kaassaus en witte wijnsaus.


Je neemt gelijke delen roomboter en (spelt)bloem. Voor een saus ong. 30 tot 50 gram van elk. Ik doe meestal 2 el roomboter en dus ook 2 el (spelt)bloem. De roomboter smelt je in een pan, als deze helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit goed op laag vuur met een garde. Dit laat je ongeveer een minuut pruttelen.

Nu voeg je heet water toe. Scheutje voor scheutje en blijf daarbij goed roeren. Steeds de klontjes wegroeren en dan pas nieuw vocht toevoegen. Je kunt ook half water half melk gebruiken. Stop met het toevoegen van vocht als je de saus dik genoeg vindt.


Nu maak je de saus op smaak met bouillonpoeder (Dr. Vogel, 1 theelepeltje of meer/minder naar smaak), zout en peper en een scheut slagroom* voor de romigheid.


De basis is klaar. Deze saus kun je prima als groentesaus gebruiken over je groenten. Voeg evt. wat extra kruiden toe. Dat kan verse peterselie zijn, of bieslook maar ook gedroogde kruiden naar smaak of wat extra bouillonpoeder.


Voor een kaassaus laat je de slagroom weg en voeg je ongeveer 100 gram geraspte kaas toe. Deze laat je rustig smelten en je blijft goed roeren. Evt. nog wat vocht/melk toevoegen als het te dik is. Het is lekker om je kaassaus op smaak te brengen met nootmuskaat. In een kaassaus is het ook lekker om meer melk dan bouillon te gebruiken. Maar voor de pittigheid wel de bouillonpoeder toevoegen.


Wil je witte wijnsaus dan blus je de roux af met een flinke scheut witte wijn. Verder maak je de saus af met bouillon, zout en peper, slagroom en evt. fijngesnipperde bieslook. Dit is zo heerlijk met witte asperges! Mmm!


*Sinds kort hebben ze bij de AH biologische slagroom! Hier zitten geen E-nummers in.

Monday, March 26, 2012

Meeneem hapjes voor school!

Altijd weer lastig wat je je kind(eren) meegeeft naar school. Al een paar keer kreeg ik deze vraag en daarom besloot ik om er eens een blog over te schrijven. Hetzelfde wil ik doen met traktaties en verjaardagshapjes. Deze volgen dus nog!


De wens van scholen is vaak dat je geen snoepgoed e.d. meegeeft als tussendoortje. Deze wens probeer ik dus zoveel mogelijk te respecteren :-)


Voor de ochtendpauze geef ik fruit mee. Een banaan, een appel of mandarijn in partjes, o.i.d. Soms is het iets anders of iets extra's. Bijv. een zelfgebakken koek of cake, ontbijtkoek met roomboter, een cracker met kaas, een stukje chocolade erbij etc.


Je kunt ook denken aan wat blokjes kaas met cherrytomaatjes, plakjes komkommer, rauwe wortels, rozijntjes, rijstwafel, het is maar net waar je kind dol op is. Ik kan me voorstellen dat als je kinderen wat ouder zijn ze meer mee willen doen met hetgeen ze bij hun vriendjes/vriendinnetjes zien. In dat geval heb je bij de natuurwinkel ook pakjes meeneem koekjes etc.


Voor de lunch geef ik een brood met beleg mee en altijd een klein extraatje. Bijv. cherrytomaatjes, plakjes komkommer, of nog een klein stukje chocola, paar dadels met monchou (daar is hij zo gek op :-) )


Goed broodbeleg:
-Pindakaas van Calve evt. met pure chocolade hagelslag (bijv. Fair Trade, oa te koop bij AH)
-Kaas, liefst biologisch met evt. plakjes komkommer of tomaat.
-ChocoladePasta (zelfgemaakt :-) ) evt. met plakjes banaan. http://smakelijck.blogspot.com/2012/03/chocoladepasta-en-dulce-de-leche.html
-Jam, (zelfgemaakt of van bijv. Bonne Maman)
-Appelstroop
-Biologische vleeswaren (zonder E-nummers vraag hier naar bij je slager)
-Gebakken ei
-En in de natuurwinkel heb je een heel uitgebreid schap met allerlei broodsmeersels, maar ik vind dat je ook heel goed uit de voeten kunt met het assortiment in de supermarkt.



Voor thuis heb ik weer hetzelfde broodbeleg, maar ook regelmatig wat extra zoals bijvoorbeeld:

-Gebakken eitjes met gebakken tomaat en peterselie
-Geprakte avocado met tomaat en tabasco
-Tosti met tomaat en kaas of tosti met brie en tomaat
-Kaas met tomaat of komkommer en alfalfa of andere kiemgroenten
-Restje vlees, bijv. gehaktbal of kipfilet. Dat laatste is heerlijk met bijv. rucola en wat pesto.
-Zelfgemaakte roomkaas http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/roomkaas-van-laplace-v.html
-Tapenades (zelfgemaakt)
-Restje salade (bijv. de eiersalade of kipkerrie)
-Vis, bijv. uit blik of makreel/zalm etc.
-Tomaat
-Banaan

Eet smakelijck!

Friday, March 23, 2012

Frambozen-amandelcakejes!

Nog even voor het weekend een lekker bakrecept. Deze cupcakes zijn heerlijk door de amandelen en de frambozen. Weer eens wat anders dan de 'standaard' cupcake! Ik wens jullie allemaal een goed en fijn weekend toe!
Cupcakes, voor 10-12 stuks:
Ingredienten:
75 gram bloem, 225 gram poedersuiker, 100 gram gemalen amandelen, 5 eiwitten, 135 gram gesmolten roomboter, geraspte schil van 1 biologische citroen, frambozen, geschaafde amandelen
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Klop de eiwitten schuimig met een mixer. Voeg beetje voor beetje de poedersuiker toe en een snufje zout. Als de eiwitten mooi schuimig zijn en pieken vormen voeg dan de bloem en de gemalen amandelen toe. Mix voorzichtig de gesmolten boter door het beslag samen met de geraspte citroen.
Schep het beslag in een beboterde muffinpan of zet hier cupcakepapiertjes in en vul ze voor driekwart. Duw een paar (diepvries)frambozen in de cakejes en bestrooi met de geschaafde amandelen.
Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn.
TIP:
Volgende week dinsdag plaats ik de recepten voor groentesaus, kaassaus en wittewijnsaus. Hier was veel vraag naar dus dan heb je iets om naar uit te kijken :-)

Thursday, March 22, 2012

Tapenades!

Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf gemaakt zijn ze minstens zo lekker als van de kaasboer of uit de supermarkt. En dan hebben we het nog niet eens over de E-nummers die er vaak in zitten.


Zongedroogde tomaten zijn lastig E-vrij te vinden. Grand' Italia heeft ze met een oranje E-nummer en bij Plus zag ik nog een e-vrije variant, ik weet echter de naam niet meer :-) bij de natuurwinkel zijn ze ook verkrijgbaar. Daar kosten ze echter bijna 5 euro voor een potje. Je kunt ook zelf zongedroogde tomaten maken, en dat recept zal ik binnenkort ook plaatsen. Daarvoor moet je echter een hele dag thuis zijn, en dat valt niet mee. Bovendien kun je dit het beste zomers doen als de tomaten goedkoop en het lekkerst zijn. Als je ze dan goed droogt en inmaakt heb je het hele jaar zelfgemaakte zongedroogde tomaten.


Olijventapenade:


Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten op olie, 3 el zwarte olijven (blikje van Carbonell of natuurwinkel), 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, een kleine of een halve teen knoflook, peper, scheut olijfolie


Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.


Tomatentapenade:


Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten, 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, handje verse basilicum, kleine of halve teen knoflook, zout en peper, scheut olijfolie


Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.


Als je wat tapenade over hebt kun je het in een afgesloten bakje nog een paar dagen bewaren. Schenk er dan wel wat extra olijfolie overheen.

Wednesday, March 21, 2012

Aardappel en worteltjes friet!

Dit is niet echt een recept maar meer een idee om je groenten eens anders te eten :-) Vooral kinderen vinden dit reuze interessant
Borstel aardappels met schil schoon. Snijd de aardappels in dikke plakken van 1 cm en vervolgens in repen zodat je 'frieten' krijgt. Maak winterwortels schoon en snijd deze ook als frieten. Meng de aardappels en de wortels door elkaar en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie of kokosolie en wat zeezout en evt. wat kruiden zoals rozemarijn. Schud voorzichtig door elkaar.
Zet dit voor ongeveer een uur in de oven op 200 graden en u heeft heerlijke 'frietjes'. Serveer met tomatenketchup (Heinz) en zelfgemaakte mayonaise. Zelf vind ik het lekker om er een stukje zalm bij te eten, maar je kunt er ook vlees naar keuze bij serveren.
Eet smakelijck!

Tuesday, March 20, 2012

Chocoladeflikken!

Deze flikken heb je zo gemaakt en het is een leuk werkje. Vooral kinderen vinden het erg leuk om je hierbij te helpen!
Laat pure chocolade au bain marie smelten, het liefst met een cacaopercentage van min. 70%. Laat de chocolade niet te lang op het vuur, dan slaan de flikken wit uit als ze afkoelen. Als je een keukenthermometer hebt dan moet de chocolade niet heter worden dan 32 graden. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak en spuit rondjes chocolade op een vel bakpapier. Pak heel voorzichtig het vel bakpapier op en laat 'm voorzichtig vallen op je werkblad zodat de flikken mooi uitlopen.
Beleg de flikken direct met wat je lekker/leuk vindt. Bijv. cranberry's, rozijnen, hazelnoten, stukjes amandelen etc. Pak nog een keer het bakpapier op en laat het nog een keer voorzichtig vallen. Leg de flikken nu te drogen in de koeling. Pel de flikken voorzichtig van het bakpapier als ze droog zijn.
Succes!

Monday, March 19, 2012

Limonadesiroop!


Voor limonadesiroop kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Bijv. aardbeien, appels, grapefruits, frambozen, citroen, sinaasappels, bessen etc. Of je maakt een combi van een aantal soorten fruit. Pers het sap uit het fruit of doe het fruit in de sapcentrifuge. Belangrijk is dat je het sap goed helder krijgt. Dit kun je bijv. doen door het door een schone doek te laten lopen. Ik gebruik hiervoor een hydrofiele doek (voor baby's :-) ) die ik speciaal voor de keuken gebruik. Hier laat ik mijn brood en degen ook onder rijzen bijv.
Meet de hoeveelheid sap die je over hebt gehouden. Voor elke liter sap gebruik je 1,5 kilo (riet)suiker. Dit breng je samen heel langzaam aan de kook zodat de suiker oplost en daarna giet je het in schone, steriele flessen. Met een liter sap en 1,5 kilo suiker heb je ongeveer 2 liter siroop.
Misschien schrik je van de enorme hoeveelheid suiker, dat doe ik ook, maar je hebt het nodig anders gaat je sap bederven. Je kunt minder suiker gebruiken, dan moet je citroenzuur toevoegen, maar dan nog heb je op een liter sap 1250 gram suiker nodig en 25 gram citroenzuur. Ik gebruik dan liever helemaal suiker ook omdat je de siroop verdunt met heel veel water. In verhouding valt de hoeveelheid suiker dan mee. Je doet echt een heel klein scheutje in een glas en vult de rest aan met water.
 

Friday, March 16, 2012

Chocoladepasta en Dulce de leche!

De favoriete chocoladepasta :-) Het kadootje is verloot en voor degene die staan te springen om het zelf te gaan maken hierbij het recept. Het is niet moeilijk, maar je hebt wel een keukenmachine nodig.
Chocoladepasta:
Ingredienten voor ongeveer 3 jampotten van 450 ml:
225 gram (gepelde) hazelnoten, 300 gram pure chocolade (min. 70% cacao), 300 ml gecondenseerde melk (Friesche Vlag), 3 a 4 el kokosolie, snuf zout, 10 el heet water.
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de hazelnoten even 8 minuten roosteren op een bakplaat. Laat de noten even iets afkoelen en maal ze dan in de keukenmachine tot een bijna gladde pasta.
Smelt de chocolade samen met de kokosolie en de gecondenseerde melk au bain marie. Roer het glad en voeg toe aan de hazelnootpasta. Voeg een snuf zout toe en maal het geheel goed door in de machine.Voeg het hete water toe tot het een dikke smeerbare consistentie heeft.
Schep de chocoladepasta in schone steriele potten en draai de deksels erop.
Op een koele plek is dit zeker 2 weken houdbaar.
Gecondenseerde melk is in blikjes van ong. 300 ml verkrijgbaar in de supermarkt. Volgens mij staan ze in elke supermarkt op een andere plek, bij onze AH staat de gecondenseerde melk bij de kokosmelk etc.
Nog een heel erg leuk weetje: Met deze gecondenseerde melk kun je nog iets fantastisch maken. Namelijk dulce de leche. Dat is een soort caramelsaus die je kunt gebruiken op ijs, toetjes, taart etc.
Neem dan een blikje gecondenseerde melk, haal de wikkel eraf en doe het blikje (ja, blikje en al, dus niet openmaken) in een pan. Laat de pan helemaal vol lopen met water zodat het blikje helemaal onder staat. Breng dit in z'n geheel aan de kook en laat dit zo'n 3 a 4 uur koken. Controleer steeds of het blikje nog onder water staat, anders kan het blikje ontploffen. Haal na 3 a 4 uur het blikje uit de pan (pas op: heet!) en laat het iets afkoelen. Maak het open en doe de caramelsaus in een schone pot. Mmm, smullen maar!

Thursday, March 15, 2012

De winnaar!

Wat een leuke mailtjes en reacties heb ik gekregen op het weggeef kadootje! Hartelijk bedankt voor jullie enthousiasme :-) Uiteindelijk had ik 64 namen die graag mee wilden doen met de verloting. Ik heb al jullie namen op briefjes geschreven en in een pot gedaan. Daar heb ik net 1 naam uitgetrokken en JANNEKE VOS, jij bent de winnaar!!

Van harte gefeliciteerd met je prijs! Wil je je adresgegevens mailen naar smakelijck@hotmail.com dan zorg ik dat het pakketje zo snel mogelijk jouw kant op komt!

Voor degene die niet hebben gewonnen, niet getreurd, morgen komt het recept van de chocoladepasta online en volgende week van de siroop en de flikken. En wie weet geef ik nog 'ns een keer wat weg :-)

Bedankt allemaal!

Kokoskoekjes!


Mmm, makkelijker koekjes heb ik nog niet eerder gemaakt. Je hebt maar weinig ingredienten nodig en het resultaat is heerlijk. Let op met geraspte kokos, bij de AH kon ik ze niet E-nummervrij krijgen dus ik koop het in de natuurwinkel. Heb ik ook een grotere verpakking en de prijs is ook niet schrikbarend. 1,39 voor 150 gram (de Nieuwe Band).
Kokoskoekjes:
Ingredienten:
2 eiwitten, 150 gram geraspte kokos, 100 gram rietsuiker.
Verwarm de oven op 170 graden.
Klop de eiwitten schuimig in ongeveer een minuut. Voeg de suiker erbij en klop het goed door elkaar. Meng de kokos zodat je een stevig 'beslag' krijgt.
Vorm van het beslag koekjes met je hand. Dit is even een kleverig werkje. Je kunt balletjes maken, platte koeken, rolletjes etc. Je kunt ze zo groot maken als je wilt. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Schuif de koekjes in de oven, en bak tot ze mooi bruin zijn. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de koekjes. Kleine koekjes zijn ong. in een kwartier klaar.
Laat de koekjes helemaal afkoelen.
Je kunt ze zo opeten, maar je kunt ze ook nog in gesmolten chocolade dopen (voor de helft bijvoorbeeld) en bestrooien met extra kokos.
Let op: Je kunt nog tot 12:00 meedoen aan het weggeef kadootje!! Meld je aan op de betreffende blog of stuur me een mail!

Wednesday, March 14, 2012

Kaas-uienbrood!

Let op: Je kunt je nog steeds aanmelden om mee te doen aan de verloting van het kadootje. Zie de blog hieronder! Er hebben zich al heel veel mensen aangemeld, leuk! Tot morgenmiddag 12 uur heb je nog de tijd om je aan te melden via mail of de betreffende blog.
Maar nu is het weer tijd voor een recept. Een heerlijk brood voor bij een lekkere kom soep of gewoon als lunch. Het is wat werk, maar je zult er geen spijt van hebben!
Kaas-uienbrood:
Ingredienten:
400 gram meel (200 gr. meergranenbroodmeel met bijv. 200 gr. speltbloem), 1 el gist, 250 ml lauw water, 1 el kokosolie (of ander vet), evt. 1 tl zout (als dit niet in het broodmeel zit), evt. 1 el broodverbeteraar (biologisch), 4 grote uien in halve ringen gesneden, 150 gram geraspte kaas
Kneed het meel met de gist, zout, evt. broodverbeteraar (let op: biologisch), de kokosolie en het water tot een soepel deeg. Dit gaat prima in bijv. de keukenmachine (blijft het te plakkerig voeg dan iets meel toe, is het te droog voeg dan nog wat water toe). Doe het brooddeeg in een kom en laat met een vochtige theedoek 3 kwartier rijzen op een warme plek. Kneed het brood door, maak er een mooi plat, ovaal brood van. Laat de randen iets dikker. Leg hier over opnieuw een vochtige doek en laat ong. een uur rusten.
Snijd ondertussen de uien en rasp de kaas. Meng dit door elkaar heen. Verdeel het kaas-ui mengsel over het brood en schuif in de oven (200 graden) voor ong. 25 minuten.
Je kunt dit brood bijvoorbeeld 's ochtends al maken en 's avonds of de volgende dag opnieuw verwarmen in de oven.

Monday, March 12, 2012

Kadootje!

Eind december blogde ik dat we over de 10.000 pageviews gingen. Nu, ongeveer 2,5 maand later, zijn we de 50.000 pageviews voorbij! Geweldig! In hele korte tijd hebben heel veel mensen mijn blog gevonden. Leuk!


Elke dag geniet ik van de reacties die ik op mijn blog krijg. Ze motiveren me enorm om hiermee door te gaan! De tips, de complimenten, ik wil jullie er hartelijk voor bedanken.

Al een tijdje geleden had ik bedacht dat als ik over de 50.000 pageviews kwam dat ik dan mijn lezers een kadootje wil aanbieden. Helaas kan ik niet iedereen wat geven, hoe graag ik het ook zou willen. Daarom verloot ik 1 pakketje onder degene die het leuk vindt om hieraan mee te doen.


In het pakketje zit een klein flesje limonadesiroop, chocoladepasta, verse thee en chocoladeflikken. Alles (behalve de thee) zelfgemaakt.


Wil je meedoen? Reageer dan voor donderdagochtend 12.00 hier op deze blog met je voor- en achternaam. Wil je liever niet hier reageren met je volledige naam dan mag je me ook mailen op smakelijck@hotmail.com




Ik schrijf jullie namen op briefjes en trek er 1 naam uit van de winnaar. Ik neem contact met je op als je de gelukkige bent voor je adresgegevens en dan stuur ik het naar je toe!


Voel je vrij om te reageren!

Friday, March 9, 2012

Appelbollen!

Je kent ze vast wel. De appelbollen van La Place. Heerlijk vind ik ze. Zo af en toe dan. Ik was altijd al van plan om het een keer zelf te maken, maar dat bedenk ik me zo vaak als ik dingen zie, dat ik bezig blijf :-) Nu zag ik ze weer in het boek Appeltaart en nu moest ik er echt aan geloven. Het is zo makkelijk, en het resultaat zo ontzettend lekker! Het is in mum van tijd gemaakt, dus je kunt zo aan de slag:


Appelbollen:


Ingredienten per stuk:
1 plakje bladerdeeg, 1 kleine appel, 1 el abrikozenjam, 1 el rozijnen, 1 tl citroensap, snuf kaneelpoeder, 1 el suiker, 1 el melk


Schil de appel en boor het klokhuis eruit. Meng de abrikozenjam met de rozijnen, citroensap en wat kaneelpoeder. Leg de appel op een plakje bladerdeeg en vul de holte met het mengsel. Vouw het bladerdeeg helemaal om de appel heen, en zorg dat de randen goed dicht zijn. Draai de appel om en zet hem evt. in een aluminum bakje, anders op bakpapier op een bakplaat. Bestrijk de appel met melk en bestrooi hem rondom met suiker.

Zet de appelbollen in een voorverwarmde oven op 200 graden en bak hem in 25 minuten mooi bruin.

Eet smakelijck!

Thursday, March 8, 2012

Courgettetaartjes!

Deze groente-taartjes zijn een erg leuk bijgerecht. Door de 1-persoonsvorm zien ze er schattig uit en serveert het extra leuk. De courgette-taartjes kun je serveren bij bijv. aardappelgratin of aardappeltjes uit de oven en vlees naar keuze.


Courgette-taartjes voor 4 personen


Ingredienten:
Bladerdeeg (4 plakjes), 1 courgette, halve rode peper fijngehakt, 2 el mosterd, 200 gram ger. kaas, 1 teen knoflook geperst, tijm, zout en peper naar smaak.


Verder nodig: 4 1-persoonsbakvormpjes/quichevormpjes/soufflevormpjes


Snijd de courgette in niet te dunne plakken. Verhit wat olie in de pan, doe de rode peper en de knoflook erbij en voeg de courgetteplakken toe. Fruit dit een paar minuten. Steek uit het bladerdeeg rondjes in de juiste grootte, zodat ze in de 1-persoonsbakjes passen. Vet de vormpjes in met boter en bekleed ze met het bladerdeeg. Strijk een beetje mosterd op de bodem. Bestrooi de bodem met een laagje kaas en leg er de gebakken courgette plakjes (ong. 5 per taartje) op. Bestrooi met wat peper, zout en tijm. Bak de taartjes in 25 minuten gaar in de oven.


Eet smakelijck!

Tuesday, March 6, 2012

Keukenmachine!

Zoals jullie wellicht in mijn recepten lezen maak ik veel gebruik van keukenmachines.Omdat ik dol ben op bakken heb ik mezelf een paar jaar geleden een KitchenAid cadeau gedaan. Hier heb ik geen seconde spijt van gehad. Het is een hele aankoop, maar wat een mooi en praktisch apparaat! Hij klopt je beslag mooi luchtig en niet onbelangrijk, hij klopt en ik kan zelf iets anders gaan doen. Heel veel voordelen dus. Het is echt een keukenmachine die je gebruikt bij bijv. (taart)deeg, mayonaise, biscuits, koekjesdeeg, cakebeslag, eiwitschuim, pastadeeg e.d. Het is geen apparaat om te snijden, hakken, blenderen e.d. Je kunt wel allerlei hulpstukken op de KA aanschaffen zoals pasta-stukken, ijsmachine e.d. Alleen zijn deze weer erg prijzig. Let op, als je veel brood bakt is het niet aan te raden om hiervoor je KA te gebruiken. Hiervan gaat hij echt stuk. Een KA wordt geleverd met een ballonklopper, deeghaken en een platte menghaak.
Voor al mijn hak en snijwerk, blender, sinaasappelpers, zware degen, pasta's, pesto's, sapjes e.d. heb ik een Philips HR7775. Dit apparaat is een keukenmachine, blender, sinaasappelpers, sapcentrifuge in 1. In dit apparaat maak je moeiteloos mosterd, chocoladepasta, amandelmeel en noem maar op! Met de sapcentrifuge heb je in mum van tijd verse appelsap, perensap, wortel of bietensap. Je gooit het er in z'n geheel in en het komt er als sap uit. Ideaal :-) Alleen de afwas daarna is iets minder... Als mensen mij vragen welke keukenmachine geschikt is, raad ik ze altijd deze aan. Hij heeft veel mogelijkheden en de prijs is aantrekkelijk.
Je hebt deze geweldig machine al vanaf 140 euro (www.kieskeurig.nl)
Ik schrijf deze blog niet om reclame te maken, maar wel om mensen tegemoet te komen om een keuze te maken als ze op zoek zijn naar een goede machine.

Monday, March 5, 2012

Saucijzenbroodjes!






Dit is een heerlijk hapje en heel gemakkelijk te maken. En je kunt het lekker op smaak maken met wat je zelf lekker vindt. Pittig, Italiaans of gewoon lekker normaal, probeer het gewoon uit! Als je er hapjes van maakt kun je ook verschillende soorten maken. Voor de liefhebbers van pittig maak je saucijzenbroodjes met sambal, voor de rest bijv. met mosterd. Een ding weet ik zeker, ze zullen er vast en zeker van smullen :-) Eet smakelijck!



Saucijzenbroodjes (4 grote of 16 kleine hapjes):



Ingredienten:

4 plakjes roomboterbladerdeeg, 250 gram gehakt, paneermeel, 1 klein ei, zout en peper, kruiden naar keuze (zie tips), 1 eidooier, 2 el melk



Kneed het gehakt met wat paneermeel, een klein ei, zout en peper en kruiden naar keuze goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in vieren en maak van elke portie een rolletje die op een plakje bladerdeeg past. Vouw het bladerdeeg dicht. Je hebt nu 1 groot saucijzenbroodje. Als je deze in vieren snijdt dan heb je 4 kleine saucijzenhapjes.





Kluts de eidooier samen met de melk en bestrijk hiermee de broodjes. Laat een half uur rusten en bestrijk ze dan opnieuw. Schuif ze nu in een voorverwarmde oven (200 graden) en laat ze mooi bruin worden (25 a 30 minuten).



Tips voor kruiden:

*mosterd en nootmuskaat

*sambal (voor pittige saucijzenbroodjes)

*ketjap manis en chilisaus

*italiaanse kruiden

Friday, March 2, 2012

Tiramisu!

Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel weinig toetjes blog. Terwijl we juist dol zijn op toetjes! Beetje vreemd dus. Ik maak niet vaak een uitgebreid toetje omdat ik het niet gezond vind om dagelijks de toetjes te eten die wij lekker vinden :-) Tiramisu is denk ik wel het meest bekende toetje uit de italiaanse keuken. Hier erg favoriet, en zonder rauw eiwit. Zo kan er ook van gesmuld worden als je zwanger bent of bejaard :-)


Tiramisu (zonder ei):


Ingredienten:
16 lange vingers, 1 dl sterke (espresso)koffie, 2 el amaretto, 75 gr. witte basterdsuiker, 200 ml slagroom, 250 gr. mascarpone, cacaopoeder


Meng de koffie samen met de amaretto en doe het in een diep bord of schaal. Doop hierin de helft van de lange vingers en leg deze in een schaal, vorm of cakeblik. Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Voeg de mascarpone toe en meng het goed. Verdeel de helft van dit mengsel over de lange vingers. Leg nu de rest van de lange vingers op het roommengsel. Je kunt dit opnieuw in de koffie dopen, ik doe dit niet, zo blijft de middelste laag lekker knapperig. Dek de lange vingers nu af met de rest van de room en laat het enkele uren opstijven in de koelkast. Bestrooi de tiramisu voor het serveren met cacaopoeder.


Tips:

*In plaats van bestrooien met cacaopoeder kun je de tiramisu ook bestrooien met pure chocoladerasp en frambozen (vers of bevroren), Mmmm!
*Voeg evt. wat vanillemerg toe aan het roommengsel.

Eet smakelijck!