Wednesday, February 5, 2014

Witlof met kaas-mosterdsaus!



Witlof is een heerlijke groente, vooral in de wintermaanden als je wel eens iets anders wilt dan kool ;-)
Witlof met ham en kaas was vroeger altijd erg favoriet en aten we vaak wel 1x per week. Nu we al tijden geen ham meer eten, at ik witlof voornamelijk rauw. Tegenwoordig vind ik gekookte witlof weer heerlijk, en dan met deze romige mosterdsaus! Mmm! Het is snel, makkelijk én lekker!

Witlof met kaas-mosterdsaus!

Ingrediënten voor 2 personen:
500 gram witlof, 1/2 bouillonblokje (bijv. Naturcompagnie), 1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel speltbloem of -meel, scheut (soya, rijst)melk, 60 gram geraspte kaas, 1 eetlepel mosterd, 1 eidooier, zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Halveer de stronken witlof. Kook de witlof in ruim water met de bouillon. Kook in 5 a 10 minuten beetgaar. Laat de witlof uitlekken, maar bewaar de bouillon.
Smelt de boter in de pan. Voeg de speltmeel toe en roer tot een roux. Laat ongeveer 1 minuut meegaren. Blus af met een soeplepel van de bouillon. Blijf goed roeren. Maak de saus dunner met (plantaardige) melk. Voeg de kaas en de mosterd toe en roer tot de kaas gesmolten is. Breng de saus op smaak met zwarte peper.
Haal de saus van het vuur af en meng de eidooier door de saus.

Leg de witlof in een ovenschaal. Schenk de saus over de witlof en schuif in de oven. Laat de witlof zo'n 15-20 minuten lekker gratineren in de oven.

Serveer met aardappeltjes uit de oven en een lekkere salade.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment