Wednesday, August 28, 2013

Aioli!

Ik kreeg de vraag voor een lekker aioli-recept. Aioli is eigenlijk gewoon mayonaise met knoflook. Het werkt dus hetzelfde als mayonaise, maar dan met (flink) wat verse knoflook. Al kun je dat natuurlijk aanpassen naar je eigen smaak.
Olie kun je ook toevoegen naar eigen inzicht. Als je een dikkere saus wilt kun je wat minder olie toevoegen, wil je een wat vloeibare saus, kun je wat meer toevoegen. Houd er ook rekening mee dat, met het scheutje water, de saus ook wat dunner wordt.

Aioli

Ingrediënten:
2 eidooiers, 2 tenen knoflook, snufje (keltisch) zeezout, kneepje citroensap, peper, 200-250 ml olie (olijf, of een andere plantaardige olie) heet water

Pers de tenen knoflook uit en maak evt. nog wat fijner met een mes en een snufje zout. Doe de 2 dooiers in de mixer of blender met de knoflook, een kneepje citroensap en wat peper. Voeg nu druppelsgewijs steeds wat olie toe tot je een mooie gebonden saus hebt. Voeg niet teveel in één keer toe, dan heb je kans dat het gaat schiften. Maak de saus af met een klein scheutje warm water. Maak de aioli verder op smaak met zout en peper!

Serveer aioli in plaats van mayonaise bij bijv. aardappeltjes uit de oven, geroosterde groenten uit de oven, etc.

Eet smakelijck!

Monday, August 26, 2013

Kruidenroomkaas á la Boursin!

De beschadigde boeken die ik zaterdag weg deed voor 10 euro waren binnen een kwartier vergeven. Helaas kan ik niet meer mensen blij maken met een beschadigd boek. Maar wie weet komen er uit de enorme stapel wel meer beschadigde boeken en dan laat ik het zeker even weten! Het boek is uiteraard ook nieuw te bestellen op www.smakelijck.nl

Vandaag een eenvoudig maar lekker receptje. Het is een variatie op de roomkaas die al op de blog staat, maar deze heeft vrijwel de smaak van Boursin of Paturain. En dan zonder allerlei onnodige toevoegingen. Qua hoeveelheden moet je zelf even spelen, ik maak altijd een klein schaaltje, dus een half pakje monchou of roomkaas, en voeg dan naar smaak toe wat ik lekker vind. Meestal is dit een snufje knoflookpoeder, en een half tot heel theelepeltje oregano. Maar misschien is jouw smaak wat kruidiger of wil je wat meer knoflook proeven! Dat is het leuke van het maken van een recept, je kunt het helemaal aanpassen aan je eigen smaak!

Kruidenroomkaas á la Boursin!

Ingrediënten:
Monchou of naturel roomkaas, gedroogde oregano, knoflookpoeder, zout en peper

Roer de monchou romig met en vork. Voeg naar smaak knoflookpoeder (begin met een snufje), oregano, zout en peper toe! Proef of het de smaak heeft die je wilt! Pas het zonodig aan.

Fijne dag!

Saturday, August 24, 2013

Beschadigde boeken voor een mooie prijs!

Bij de levering van de tweede druk heb ik een aantal boeken die licht beschadigd zijn geleverd. Deze boeken mogen weg voor 10 euro per stuk. De beschadiging zit meestal in de hoekjes die iets gebogen zijn, maar verder is het boek helemaal in tact. Het is echter niet meer geschikt voor de verkoop. Heb je interesse in zo'n boek? Stuur me even een mail op info@smakelijck.nl!

Wil je een kijkje nemen in het boek? Kijk dan op www.smakelijck.nl

Inmiddels is m'n mailbox ontploft ;-) Wie het eerst komt wie eerst maalt, dus de eerste 14 mails hebben geluk! De rest moet ik helaas teleurstellen! Maar houd de sites in de gaten, binnenkort ga ik een aantal goede boeken weggeven!


Friday, August 23, 2013

Gegrilde aubergines met munt!



Zoals beloofd, het perfecte bijgerecht recept voor bij de Quinoasalade. Dit recept is ook afkomstig uit de Foodies, alleen heb ik deze wel behoorlijk aangepast.

Aubergines zijn heerlijke groenten, alleen moet je ze wel goed klaar weten te maken ;-) Zoals met alles eigenlijk... Maar aubergine heeft een vrij harde en taaie schil. Daarom haken veel mensen af bij het eten van aubergine. In dit recept schaaf je de aubergine in dunne plakken waardoor je hier geen last van hebt. Maar als je voor een recept een halve aubergine gebruikt bijv. dan is het verstandig om reepjes van de schil weg te snijden zodat je niet de hele schil erom laat. Dit vergemakkelijkt het eten van deze groenten en is het ook wat Smakelijcker ;-)

Gegrilde aubergines met munt!

Ingrediënten:
1 á 2 aubergines, knoflookpoeder, snuf chilivlokken, zout en peper, olie, handje amandelen, handje vol munt, 5 eetlepels Griekse yoghurt, cayennepeper of paprikapoeder

Schaaf de aubergines in lange plakken. Meng de plakken met knoflookpoeder, chilivlokken, zout, peper en olie. Grill de plakken in een hete grillpan.

Hak de munt fijn en rooster de amandelen in een droge koekenpan. Had de amandelen grof.
Meng de helft van de munt met de yoghurt, evt. met nog een beetje knoflookpoeder.
Leg de gegrilde plakken aubergine op een schaal. Schep de yoghurt op de plakken aubergine en bestrooi met de rest van de munt en de amandelen. Bestrooi met wat cayennepeper of paprikapoeder.

Dit recept is heerlijk bij het hiervoor geposte recept: Quinoasalade.

Eet smakelijck!

Wednesday, August 21, 2013

Quinoasalade!


In de zomer vind ik het heerlijk om gemakkelijke en snelle recepten achter de hand te hebben. Salades zijn daarom heel favoriet. Met een aantal bijgerechten heb je dan al snel een lekkere, voedzame en gezonde maaltijd op tafel.

Dit recept kwam ik tegen in de Foodies. En het is zó lekker, dat ik 'm jullie niet wil onthouden. Ik heb hem al een aantal keer gemaakt, en hij is heerlijk! Ik deel hier regelmatig recepten uit een tijdschrift of uit een kookboek. Ik schrijf dit er dan altijd bij, zodat jullie weten dat het niet mijn eigen recept is. Toch pas ik een recept vrijwel altijd aan naar eigen smaak of inzicht. Sommigen zullen zich afvragen waarom ik niet alleen eigen recepten deel, maar waarom het wiel uitvinden als een recept lekker is en goed bevalt? En ik deel hem omdat ik zeker weet dat niet iedereen de Foodies leest, of een Delicious, en ook niet iedereen heeft hetzelfde kookboek. Vandaar mijn keuze om zo af en toe eens een bestaand recept te delen, al dan niet aangepast.

Dit recept bijv. staat in de Foodies als Couscous salade. Ik vind couscous best lekker voor af en toe, maar hoort tot de categorie: witte pasta, witte rijst. Niet zo gezond dus. Daarom vervang ik couscous door quinoa, wat wel lekker en voedzaam is! Bovendien is quinoa vrij van gluten, wat het weer ontzettend bruikbaar maakt voor mensen met een glutenallergie!

Quinoasalade

Ingrediënten:
1 kop gekookte quinoa, 1 handje peterselie, 1 handje koriander, 100 gram ongezwavelde abrikozen, 1 gele paprika, 1 rode paprika, hand vol amandelen, handje rozijnen, sap van een halve citroen, zout en peper, feta naar smaak.

Hak de kruiden fijn. Snijd de paprika's in blokjes. Hak de abrikozen in kleine stukjes. Rooster de amandelen in een droge pan lichtbruin. Hak ze grof.
Meng alle ingrediënten nu tot een salade en bestrooi met feta kaas!

Deze salade is ontzettend lekker met gegrilde aubergines met munt. Dit recept hoop ik de volgende keer te posten!

Eet smakelijck!

Monday, August 19, 2013

Bouillonpasta of poeder!

Ongeveer een half jaar geleden volgde ik een workshop bij Marry Foelkel. Marry schrijft enthousiast over (on)kruiden in het tijdschrift van de Moermanvereniging. Marry geeft regelmatig verschillende workshops en mijn zus en ik hadden ons opgegeven voor de workshop pro-biotica maken. Dit is een zgn. bouillonpasta die zij gebruikt in soepen en sauzen. De bouillonpasta gaat gisten door de appelazijn en daardoor ontstaan er gezonde melkzuurbacteriën die onze darmen herstellen en voeden.

Deze bouillonpasta is wel heel anders dan de gewone bouillon, dus even wennen qua smaak. Je kunt natuurlijk alle kanten op met de hoeveelheden. Je kunt dit 1 keer per jaar doen en dan zorgen dat je voldoende jampotten op voorraad hebt voor het hele jaar. Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor 2 jampotten. Je kunt prima andere groenten toevoegen of groenten weglaten. Je kunt het helemaal maken naar je eigen smaak.

Bouillonpasta of poeder:

Ingrediënten:
2 eetlepels peterselie, 1 á 2 tenen knoflook, 1 eetlepel mosterdzaad, 1 a 2 eetlepels bloemkool, 2 eetlepels paprika, 2 eetlepels bosui, 2 eetlepels ui, 4 eetlepels selderij, 3 eetlepels wortel, 1 eetlepel provencaalse kruiden, wat verse tijm, 2 eetlepels knolselderij, 2 eetlepels prei, 2 eetlepels venkel, wat rozemarijn (vers of gedroogd), 1 eetlepel lijnzaadkiemen of gewone lijnzaad, Keltisch zout

Een goede aanvulling kan zijn: maggiplant, Oost-Indische kers, salie, bieslook, daslook, paardenbloemblad, andere groenten en/of kruiden.

Snijd de groenten zo fijn mogelijk. Eventueel met behulp van een keukenmachine.
Weeg de hoeveelheid aan groenten. Afhankelijk van je hoeveelheid groenten moet je 7% Keltisch zout toevoegen. Meng dit goed door elkaar.

Gebruik brandschone jampotjes. Spoel deze om met een klein scheutje appelazijn. Draai je potje om en om zodat de appelazijn overal zit en giet het dan weg, of over in een ander potje en herhaal. Doe het groentemengsel in een potje en doe deze helemaal vol. Stamp hem flink aan, liefst met een vijzel. Het vocht mag vrijkomen. Blijf aanduwen en aandrukken. Dek de bovenlaag nu af met een prei-blad of ander groot groenteblad en strooi nog wat Keltisch zout bovenop. Draai de deksel er stevig op en laat de potjes 3 weken staan op een koele donkere plek. 

Na openen bewaar je de potten in de koelkast. Voeg de pasta toe aan soepen en sauzen waarin je normaal bouillon gebruikt. Hoeveelheid hangt af van je smaak. Begin met een klein theelepeltje, dan kun je altijd toevoegen.

Omdat ik deze bouillonpasta vrij sterk vind heb ik de inhoud van de potten uitgesmeerd op bakpapier en 5 uur laten drogen in de oven op 90 graden met de ovendeur op een kier. Het resultaat is een heerlijke bouillonpoeder die ik kan toevoegen aan soepen en sauzen.

Op de Facebookgroep kwam ook de bouillon ter sprake en op die manier kwam ik op het idee om mijn prutjes te gaan drogen. Een snellere manier van bouillon maken vind je hier: http://crisisrecepten.plazilla.com/zelf-bouillonpoeder-of-bouillonblokjes-maken-puur-natuur
Mijn recept, oftewel, Marry's recept is echt een pro-biotica, dus met het voordeel van de melkzuurbacteriën, dat heeft deze niet. Maar als je het droogt in de oven is dat effect ook weg, denk ik.

Succes en een fijne dag!



Friday, August 16, 2013

Frambozen Cheesecake Brownies!


 
 
Vandaag is het een klein beetje feest, want de tweede druk van mijn kookboek Smakelijck Gezond & Gevarieerd wordt geleverd! En dat vieren we met een stukje taart ;-)

Dit recept stond als één van de eerste recepten op mijn blog. Tijd voor verandering, tijd om het recept te maken in een wat betere versie met de inzichten van nu! Met palmsuiker en speltmeel. Het blijft hier een succesrecept, die in mum van tijd op is!

Frambozen Cheesecake Brownies

Ingrediënten:
120 gram speltmeel, 100 gram palmsuiker, 100 gram roomboter, 100 gram pure chocolade (72%), 50 gram honing, 200 gram monchou, merg van een half vanillestokje, 2,5 ei (of 3 kleine eieren), hand vol (diepvries)frambozen

Mix de boter en de palmsuiker romig. Mix 1,5 ei hier voorzichtig doorheen. Smelt de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. Meng door het botermengsel. Voeg de speltmeel toe en meng tot een beslag. Zet aan de kant.

Mix de roomkaas glad. Voeg het laatste ei toe samen met de honing en het vanillemerg. Mix mooi romig.

Verdeel 2/3 van het chocoladebeslag over een vorm van 20x20. Spatel nu voorzichtig het roomkaasmengsel bovenop het chocoladebeslag. Voeg nu de rest van het chocoladebeslag toe en verdeel dit met een vork door het roomkaasmengsel zodat je een gemarmerd effect krijgt.

Verdeel wat frambozen over de taart en schuif in een voorverwarmde oven op 175 graden. Bak de brownies in zo'n 40 minuten gaar. Test met een prikker vanaf 30 minuten om te controleren op gaarheid.

Voor glutenvrije brownies gebruik je dit recept als basis voor je chocoladebeslag. Ik zou dan 2/3 van het recept gebruiken, anders heb je teveel beslag.

Succes en een fijne dag!

Thursday, August 15, 2013

Gezonde traktaties!

 
Op de Facebook groep ging het over gezond trakteren. Ik heb even een beetje rondgesnuffeld op internet en wilde jullie deze leuke én gezonde traktaties niet onthouden.
 

 


 
 

 
 

Wednesday, August 14, 2013

Broccoli-Courgette-Champignonsoep!



Een lekkere variatie op de champignonsoep met wat extra groenten! Vooral als je nu courgette in je tuin hebt staan, weet je je er waarschijnlijk geen raad mee, of eet je elke dag courgette ;-)

Je kunt de hoeveelheden natuurlijk altijd weer aanpassen aan je eigen smaak. Ik vind het lekker dat de champignons blijven overheersen, maar als je liever meer richting courgette gaat of richting broccoli dan voeg je van die groente wat meer toe. Je kunt er bij dit recept ook voor kiezen om de broccolistronk toe te voegen, deze moet je wel eerst even schillen.

Broccoli-Courgette-Champignonsoep!

Ingrediënten:
Halve stronk broccoli, kwart stukje courgette, 250 gram (kastanje)champignons, 1 ui, 50 gram roomboter, 50 gram speltbloem of meel, 750 milliliter groentebouillon, zout, peper, scheutje room, evt. verse peterselie of bieslook.

Snipper de ui en fruit aan in de boter. Voeg de champignons toe in plakjes en bak even mee. Voeg de speltmeel toe en laat even een minuutje op laag vuur mee garen. Voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe en blijf goed roeren. Voeg de broccoli toe in roosjes en de courgette in stukjes. Kook de soep in zo'n 10-15 minuten gaar. Doe de soep over in een blender en maal fijn. Breng de soep opnieuw aan de kook, maak op smaak met zout en peper en een scheutje room of kokosmelk. Voeg verse kruiden toe naar smaak.

Eet smakelijck!

Monday, August 12, 2013

Facebook-groep!

Ik krijg regelmatig recepten, vragen en tips via mail, de bedoeling is dan natuurlijk dat ik ze graag wil uitproberen, proeven en wil delen met jullie, maar in de praktijk is dat toch wat lastiger omdat de tijd simpelweg ontbreekt.

Ook merk ik dat er een behoefte is om dingen met elkaar te delen, ervaringen op te doen. etc. Vandaar dat ik op Facebook, naast de pagina https://www.facebook.com/Smakelijck een nieuwe groep heb opgericht. In een groep kan iedereen zich aansluiten en kun je zelf foto's delen, ervaringen uitwisselen etc. Een soort van forum dus. Hier kun je je vragen kwijt, aan mij of aan mede-leden, tips delen, een foto van een gemaakt recept plaatsen etc.

De Facebookgroep vind je hier: https://www.facebook.com/groups/574219029308794/

Van harte welkom!



Friday, August 9, 2013

Verzorgingsproducten: Update!



Al een hele tijd geleden schreef ik een blog over Verzorgingsproducten. Ik wil hierbij graag even updaten hoe het hier inmiddels gaat :-)

Wassen doe ik met gewoon water. Lekker, fris en goedkoop. Handen wassen of wassen in bad doe ik met blokjes zeep van Werfzeep.nl. In allerlei geuren en soorten te koop. Onder andere met kokosolie en citrusfruit zijn hier favoriet!

Mijn haar heb ik shampoo vrij gemaakt door het 6 weken lang te wassen met zuiveringszout en naspoelen met appelazijn (wel gemengd met water). Dit werkte goed om je haar schoon te krijgen maar toch vond ik dit te onhandig en ik vond m'n haar niet lekker en fijn aanvoelen. Ik was mijn haar nu al een paar maanden met een blok zeep van Werfzeep.nl en daar ben ik heel tevreden over. Je kun het ook met aleppo-zeep wassen, dat heb ik in het verleden heel lang gedaan en vond ik ook fijne zeep. Je wast je haar hiermee 1, hooguit 2x per week en als je het tussendoor nog wilt wassen kun je dit gewoon met water doen.

Ik poets mijn tanden niet meer met zuiveringszout/kokosolie e.d. Ik lees daar teveel negatieve verhalen over dat het je glazuur zou aantasten. Ik heb dit dus 1 keer gedaan maar ben na een google-rondje direct weer gestopt. Dat risico wil ik niet nemen. Ik poets mijn tanden nu dus nog met gewone natuurlijke tandpasta van de natuurwinkel (Urtekram met Aloe Vera). Wel poets ik ze af en toe na met Keltisch zeezout.

Deodorant heb ik een tijdje gedaan met pure kokosolie. Werkt prima als het koud is maar als ik een dag hard aan het werk ben (ja ja, zo heel af en toe gebeurd dat ;-)) of als het heel erg warm is zoals afgelopen weken dan is dat voor mij absoluut niet effectief. Ik wil dus nog aan de slag met kokosolie, zuiveringszout en Arrow root. Dat schijnt wel te werken. Toch ben ik dol op m'n vertrouwde deo, ook al is 'ie niet helemaal zuiver.

Dag- en nachtcréme, zonnebrandcréme, bodylotion, zalfjes en de hele mikmak heeft plaats gemaakt voor een heerlijke pot extra vierge kokosolie (Aman Prana). En daar smeer ik me van top tot teen mee in, dat doe ik nu al ruim een jaar en ik vind het heerlijk.

Qua schoonmaakproducten was ik ook aan het experimenteren, al gebruikte ik daarvan al erg weinig. Ramen wassen, schoonmaken e.d. deed ik altijd al met gewoon alleen water. Blokjes voor de vaatwasmachine koop ik eco, evenals wasmiddel. Ik heb het een tijdje zelfgemaakt, maar dat vind ik niet effectief genoeg. De vaat was niet schoon, en de was niet fris. Ik zal vast iets verkeerd doen, maar ik vind schone vaat en frisse was erg belangrijk, dus daarvoor gebruik ik nu biologische producten. En ik heb gemerkt dat het best met wat minder kan. Een half vaatwastabletje werkt net zo goed, tenzij je vaat erg vies is. En een eetlepel waspoeder wast je was ook schoon. Verder heb ik hier wat Jemaco producten staan voor de hardnekkige schoonmaakklusjes. Vast niet zuiver, maar zo af en toe wel hard nodig ;-)

Als ik nog iets vergeten ben dan hoor ik het wel ;-)

Fijne dag!





Wednesday, August 7, 2013

Roomboter koekjes!

Het is vakantie, het warme weer is een beetje voorbij, dus tijd voor weer een lekker koekjesrecept!
Dit zijn gewoon de simpele basiskoekjes waarvan het deeg snel gemaakt is en het deeg lekker stevig is zodat je kinderen zich er lekker op kunnen uitleven ;-) Leuke figuren uitsteken, korte oventijd en dus snel resultaat! Je kunt ze de koekjes evt. nog laten versieren met een nootje of amandelschaafsel.

Roomboter koekjes!

Ingrediënten:
40 gram amandelmeel, 100 gram speltmeel, 40 gram palmsuiker, 70 gram roomboter, 1/2 theelepel koekkruiden, 1/2 theelepel kaneel

Klop de boter met de suiker lekker romig. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot je een bal kunt vormen. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast om het stevig te laten worden. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit. Bak de koekjes op een stuk bakpapier af in de oven op 180 graden in 15-20 minuutjes. Laat helemaal afkoelen.

Veel plezier en een fijne dag!

Monday, August 5, 2013

De eenvoud van gezond eten!

De 10 tips die bewijzen dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn. Deze tips komen uit de
GezondNu!
 
Eet volgens het mediterrane dieet: veel groenten, vis, olijfolie en weinig vlees.
 
Kies voor volkoren.
 
Schep minder op.
 
Probeer regelmatig paddestoelen te eten.
 
Eet elke dag en elke week anders.
 
Neem zo vaak mogelijk groene groenten.
 
Eet zo min mogelijk verzadigd vet uit koek, zoutjes, vlees.
 
Probeer te kiezen voor andere granen dan tarwe.
 
Kies voor verschillende kleuren (natuurlijke) op je bord.
 
Voel voor je gaat eten wel of je echt honger hebt.
 
 
Belangrijk is de variatie! Varieer met je groenten, met fruit, met noten, zaden en granen. Op deze manier krijg je de meeste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen.

Thursday, August 1, 2013

Groenten en fruit van het seizoen!

Het is weer augustus! Vorig jaar begon ik in augustus met de eerste blog over de groenten en fruitsoorten die in die maand goed verkrijgbaar zijn. Inmiddels zijn we het jaar rond. De blogs over de seizoen groenten en fruit kun je terug vinden in de Index.

Als jullie het makkelijk vinden dat ik deze blogs elke maand blijf bloggen dan hoor ik dat graag!

Fijne dag!