Monday, January 14, 2013

Waarom ik geen brood eet en alternatieven!


Zoals ik al eens eerder hier en daar verteld heb op mijn blog, is dat ik zelf vrijwel geen brood eet. De belangrijkste reden hiervoor is omdat ik het niet zo lekker vind, maar ook omdat brood helemaal niet zo gezond is als we allemaal denken.

Brood is vrijwel altijd erg bewerkt met hulpstoffen (broodverbeteraars), bevat gist, gluten, teveel aan zout etc. Ons lichaam is er niet op gebouwd om zoveel granen te verwerken op een dag en het lichaam moet erg veel moeite doen om die granen te verteren. Ze laten erg veel afvalstoffen achter wat de uitscheidingsorganen veel moeite kost om deze te verteren.

Bovendien bevatten granen (m.n. tarwe) veel fytinezuur. Fytinezuur zorgt ervoor dat belangrijke mineralen als ijzer, zink, calcium en magnesium slecht worden opgenomen.

Ook de hoge baktemperaturen die worden gebruikt bij het broodbakken maakt brood ongezond. Brood wordt vaak op 230/250 graden gebakken voor de lekkere korst, maar helaas komt dit onze gezondheid niet ten goede. Bovendien maken deze hoge temperaturen de voedingstoffen kapot.

Veel mensen hebben last van de gluten die in tarwe, rogge, spelt e.d. zitten. Deze granen wekken irritatie op in hun darmen en tasten hun darmen aan. Mais, rijst, boekweit, quinoa, amaranth, tapioca en gierst bevatten geen gluten, ook haver geeft voor de meeste geen problemen.

Ik weet niet of je bekend bent met het zuurbase evenwicht wat belangrijk is voor ons lichaam. Als je hiermee niet bekend bent, via Google kun je hier wel het een en ander over vinden. Brood heeft een zuren-overschot. Teveel verzurend voedsel zorgt voor reuma, osteoporose, overgewicht, pijn in gewrichten etc. Het is voor ons lichaam van groot belang dat je zuur-base evenwicht op orde is. Veel (vrijwel alle) broodbeleg heeft ook een zuren-overschot. Wetend dat er heel veel mensen ontbijten met brood, lunchen met brood en 's avonds ook nog een bord pasta (en vlees = ook verzurend) naar binnen werken en er in heel veel tussendoortjes tarwemeel zit betekent dat bij het overgrote deel van Nederland het zuur-base evenwicht niet in orde is wat voor veel lichamelijke ongemakken kan zorgen.

Al met al krijgen we op een dag dus veel te veel granen/meel binnen (denk hierbij ook aan pasta, koek en andere meelproducten) terwijl we vaak veel te weinig groenten en fruit eten. Af en toe een keer brood is geen probleem en kan een gezond lichaam best verdragen. Maar structureel, elke dag weer is het beter om het te vervangen door onderstaande. Het is ook erg belangrijk dat je je granen inname afwisselt. Dus vervang je tarwebrood eens door speltbrood, eet eens een quinoa-salade, havermout, amarant, rijstwafels van de volle korrel etc. Als je zo afwisselt krijg je diverse voedingsstoffen binnen.

Ik begin de dag al met groenten en fruit. Dit kan een smoothie zijn als ik tijd heb, maar ook een fruitsalade (ook als ik veel tijd heb), maar meestal drink ik een glas groentesap leeg en lepel ik een paar kiwi's uit en eet nog wat bananen/druiven/appels. In totaal zo'n 3 stuks fruit en een glas groentesap en een hand noten.

Hier heb ik de rest van de ochtend meestal voldoende aan.

Als lunch eet ik regelmatig (vooral in de winter) soep. Ik kook 2 a 3 keer per week een pan soep en eet dit als lunch. Dit zijn allerlei soepen, als erwtensoep, tomatensoep, groentesoep, pompoensoep, etc. Wel met een grote hoeveelheid groenten. Bij de soep eet ik een amaranth-cracker (natuurwinkel) met bijv. avocado en alfalfa. Of een paar rijstwafels.

Rauwkost eet ik ook regelmatig als lunch. Paar winterwortels raspen, evt. gemengd met rozijnen, evt. een amaranth-cracker of rijstwafel erbij met avocado.

Salades zijn ook favoriet, op deze manier heb je direct een grote portie groenten binnen. Mijn streven is om elke dag minimaal 1 kilo groenten en fruit te eten. Om 's avonds een pond groenten te eten is voor velen wat teveel van het goede, maar verspreid over de dag is dit makkelijk haalbaar. Regelmatig ga ik hier ver overheen. De aanbevolen 200 gram voor een volwassen persoon is echt veel te weinig.

Andere tips om brood te vervangen zijn:

*Gevulde omelet met groenten.
*Roggebrood (lagere temperatuur gebakken, erg voedzaam en veel minder bewerkt als brood)
*Restje groenten of soep van de vorige dag.
*Brood van glutenvrije granen zoals boekweit, of rijstmeel.
*Pannenkoekjes van bijv. boekweitmeel.
*Speltbrood (niet glutenvrij maar wel beter verteerbaar en bevat geen tarwe.
*Havermoutpap
*Ontbijt met kwark, fruit, lijnzaad, gedroogd fruit e.d.

Geen of minder brood eten is voor mensen vaak een hele lastige en moeilijke stap. We zijn het zo gewend om de dag te beginnen en te lunchen met brood, dat we het moeilijk vinden om het te vermijden.

Doe het stapje voor stapje. Begin door het te vervangen van je ontbijt bijvoorbeeld. Voor kinderen vind ik het helemaal lastig. Naar school geef ik (rogge)brood mee. Thuis mogen ze bijv. de amaranth-crackers/rijstwafel, speltbrood, gekookte eieren en veel fruit/komkommers en bijv. tomaten en andere rauwkost eten. Maar daar houdt het dan ook wel mee op ;-) Zij krijgen dus regelmatig nog gewoon brood. Als ik er over nadenk ben ik de enige hier thuis die op een vrij extreem dieet zit, haha ;-)

Ik wil de komende tijd wat van mijn favoriete salades met jullie delen zodat je wat alternatieven hebt en je wordt vanzelf creatiever! 

Ook wil ik wat vaker van dit soort informatieve blogs schrijven over een gezonde leefstijl. Mijn verwachting is niet dat iedere lezer zich hierin kan vinden en zijn/haar eetpatroon volledig omgooit. Pak er uit waar je iets mee kunt en laat liggen wat voor jou een stap te ver gaat.

Als je besluit drastisch te gaan minderen of zelfs te stoppen met het eten van brood, eet dan vaker witvis, zeewier, nori, kelp noodles, havermout, banaan etc. Dit om je jodiumgehalte goed op peil te houden.

Succes!

Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment