Tuesday, July 3, 2012

Aardbeien-rabarberjam!

De zomer is het ideale seizoen om fruit in te maken voor de komende winter. Jam, siropen, etc.
Er is nu volop fruit te koop, te plukken in pluktuinen en uit eigen tuin. Om jam te maken heb je vers en gaaf fruit nodig. Gebruik schone jampotten die je hebt schoongewassen in heet water met soda, en spoel ze daarna goed om met heet water. Vul de potten tot de rand en draai de deksel er goed op. Zet de jampotten op z'n kop op een houten plank of schone doek om de jam lang houdbaar te maken.

Om jam te maken gebruik ik altijd Marmello, dit is een geleermiddel zonder conserveermiddelen en te koop bij de natuurwinkel. De inhoud is verpakt in zakjes, 1 zakje is 25 gram en is te gebruiken voor 1 kilo fruit. Met dit geleermiddel hoef je in verhouding maar weinig suiker te gebruiken.

Aardbeien-rabarberjam:

Ingredienten:
600 gram aardbeien, 400 gram rabarber in kleine stukjes, 300 gram rietsuiker, 1 zakje Marmello 2

Maak de aardbeien en de rabarber schoon en doe ze in een ruime pan. Breng het fruit langzaam aan de kook onder af en toe roeren. Meng de Marmello met de suiker en voeg dit al roerend toe aan het fruitmengsel. Breng het volop aan de kook en laat de jam nog 1 minuut doorkoken. Vul de potten met de jam tot aan de rand en draai de deksels erop. Laat de potten ongeveer 10 minuten op z'n kop staan.

Succes!

0 comments:

Post a Comment