Via Facebook kwam het idee om iets te doen met gezond koken en budget tips.
Gezond eten is helaas vaak duurder dan alle kant en klaar en ongezonde producten. Als je veel groenten, fruit en noten eet ben je daar een behoorlijk bedrag per week aan kwijt. Al kunnen prijzen wel degelijk verschillen. Daarom de volgende tips.
Groenten en Fruit:
*Biologische groenten en fruit hebben zeker hun voordelen. Er zitten minder tot geen chemicaliën op deze producten dus minder gifstoffen voor ons lichaam. Bedenk echter wel, als je geen keuze hebt omdat biologische groenten en fruit gewoon te duur zijn, dat niet-biologische groenten en fruit nog altijd voldoende gezondheidsvoordelen hebben dan het helemaal niet eten.
*Eet met de seizoenen mee. Seizoengroenten zijn voordeliger dan groenten die moeten worden ingevlogen. Elke eerste dag van de maand post ik een blog met de seizoengroenten en fruit van die maand. Deze blogs kun je terug vinden in de Index.
*Ga naar de markt. Daar heb je veel keuze voor een goede, betaalbare prijs.
*Ook in biologische winkels heb je aanbiedingen. Hou deze in de gaten, want dan kun je nog wel eens goedkoop aan biologische groenten en fruit komen.
*Vergelijk prijzen. Soms zijn biologische producten in de supermarkt duurder dan bij de natuurwinkel.
*In de zomer is het de moeite om (als je de ruimte hebt) zelf wat te zaaien in een stukje tuin. Of je gaat tuinieren in potten/vierkante moestuin. Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om dit een succes te laten zijn. Op internet kun je talloze tips hierover vinden. Het geeft ook nog eens veel voldoening om je zelf geoogste sla/andijvie/kool te eten. En het is ook nog eens erg leerzaam en leuk voor de kinderen. Ook tomaatjes, aardbeien en frambozen doen het heel goed in een pot!
*Kijk eens in je buurt. Misschien is er een boer die z'n groenten wil verkopen, een zorgboerderij waar je groenten voor een klein prijsje kunt kopen etc.
*Vries in de zomer, als er een overschot is aan groenten, een voorraad in voor de winter. Ook zomerfruit als aardbeien, bramen, bessen en frambozen laten zich heel goed invriezen.
Noten en zaden:
Noten zijn duur. Toch kunnen er flinke prijsverschillen zijn. Het heeft dus echt nut om goed op te letten.
*Zorg dat je ongebrande, ongezouten noten koopt. In de supermarkt zitten deze vaak in kleine bakjes en zakjes, bedoeld voor taartdecoratie/gerechten, deze zijn in verhouding heel duur. In grotere verpakkingen vind je ze vaak in toko's, natuurwinkels of op de markt. Deze zijn voordeliger dan in de supermarkt.
Vlees:
*Zelf ben ik een groot voorstander van biologisch vlees. De dieren hebben een goed leven gehad en het vlees is 'schoon'. Maar het kost wel bijna het dubbele. Wij eten bewust 3 keer per week vlees, en niet meer. Op deze manier beperk je kosten maar het is ook veel beter voor je gezondheid.
Als ik biologisch vlees niet meer zou kunnen betalen zou ik vegetariër worden ;-)
*Ook aan de hoeveelheid vlees kan je wat doen. Hier eten we (als we het dus eten) zo'n 75 tot max 100 gram per persoon. Meer dan voldoende om aan de vitamines te komen die je uit vlees haalt.
Kruiden en specerijen:
*Kijk eens bij een toko of op internet. Een enorm aanbod aan kruiden en specerijen, veel meer voor veel minder geld. Echt de moeite waard. Als je je inkopen via internet doet let dan wel op de verzendkosten. Misschien kun je samen bestellen met familie/vrienden/buren om de kosten te beperken. Kijk bijvoorbeeld eens op Gekruid.nl, bij de AH betaal ik voor een potje Kurkuma van 44 gram 1,39. Op www.gekruid.nl kost dezelfde Kurkuma mij voor 100 gram (meer dan de dubbele hoeveelheid dus) 1,75.
Zogenaamde Superfoods:
Tegenwoordig is gezond eten een behoorlijke hype. De superfoods vliegen je om de oren. Hennepzaden, rauwe cacao, cacao nibs, etc. Er zitten absoluut gezondheidsvoordelen aan, maar ze zijn ook torenhoog qua prijzen. Bedenk dat als je aan je portie groenten en fruit, noten en zaden komt dat je al die extra's niet persé nodig hebt. Dat scheelt al veel in je portemonnee.
Verder:
*Met het gebruik van pakjes en zakjes ben je vaak duurder uit dan met het gebruik van kruiden. In het begin is het even een investering om alle kruiden aan te schaffen maar met de meeste doe je jarenlang en is het uiteindelijk dus een besparing.
*Koop de kruiden pas als je van plan bent een recept te gaan maken. Zo hoef je ze niet in één keer te kopen maar heb je heel geleidelijk zo je kruidenkast vol.
*Gewone normale gerechten zoals macaroni, een pastasaus, een soep is als je hem zelf maakt zeker niet duurder dan als je 'm uit 'n pakje haalt.
*Als je ervoor kiest om over te gaan op een gezond voedingspatroon dan kun je juist heel veel laten staan in de supermarkt. Ik koop daar alleen de pure basis producten. Snoep, chips, kant en klaar, vleesafdeling, frisdranken, snacks, ik kan alles voorbij lopen in de supermarkt. En dat scheelt echt heel veel geld. Dus het geld wat ik daar overhoud kan ik weer uitgeven aan gezonde producten. En als je gewoon E-vrij wilt eten, maar nog wel deze producten wilt gebruiken dan is er een hele goede lijst, voor elk budget (van Aldi tot de Plus) waar je goede alternatieven kunt vinden. www.moween.eu/evrij En dan hoef je echt niet duurder uit te zijn dan normaal. En bedenk je: Hoe goedkoop ook, iemand betaald de prijs. Dus als groenten heel erg goedkoop zijn, betekent dat, dat de boer er amper iets op verdient. En dat lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.
*Probeer te wennen aan bepaalde gewoonten. Zoals het drinken van water in plaats van frisdrank. Frisdrank is echt heel erg slecht voor je en water heel gezond. Bovendien een hele besparing ;-) En als je bepaalde dingen echt niet kunt missen, zoals chips, koek of snoep, bewaar dat soort dingen dan als extraatje voor in het weekend.
*En dan als laatste de Kokosolie. Ik ben een groot fan van deze olie. Maar hij is ook enorm duur. Op internet vind je wel eens goede aanbiedingen, dus ook dat is de moeite om in de gaten te houden. Vind je het dan nog te duur, wat ik me heel goed kan voorstellen, dan zou ik gaan bakken in Ghee. Ghee kun je gemakkelijk zelf maken, is een goede boter die tegen hoge verhitting kan en heeft ook goede gezondheidsvoordelen. En olijfolie is ook een prima olie om mee te koken, als je maar geen Extra vierge (alleen voor koud gebruik) gebruikt en er niet in gaat frituren.
En het is ook wat je belangrijk vindt. Persoonlijk heb ik liever een gezond lichaam dan een dure vakantie/auto/huis etc. Ik bezuinig dus liever niet op gezonde voeding. Want gezonde voeding zorgt dat je beter in je vel zit en dat is onbetaalbaar. Al wil ik er wel bij vermelden dat enkel en alleen gezond eten er niet voor zorgt dat je niet ziek kunt worden. Al ben ik er wel van overtuigd dat je tal van welvaartsziekten kunt voorkomen door goede en gezonde voeding.
En als laatste: je kunt enorm bezuinigen op verzorgingsproducten. Vooral als je je verdiept in de ingrediënten van verzorgingsproducten zoals cremes, tandpasta, douchegels, shampoos dan zul je merken dat hier puur gif in gebruikt wordt. Vermijden dus. Je kunt op zoek gaan naar alternatieven, maar deze zijn vaak weer erg prijzig. Mijn volgende blog zal hierover gaan. Hier ligt namelijk een enorme besparing!
En waarschijnlijk hebben jullie nog veel meer budget tips. Deel ze hieronder, om anderen te helpen!
Thursday, March 21, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment