Tuesday, October 30, 2012

Sandwichspread!


Oke, ik beken. Normaal doe ik dit echt nooit. Alle recepten hier op mijn site zijn allemaal door mijzelf gemaakt en beproefd. Nu kreeg ik een aanvraag voor het recept van sandwichspread. Nu eet ik dit zelf nooit en ik ben er ook niet zo dol op, dus ik heb deze uit het magazine van Light koken gehaald. Ik heb 'm dus niet zelf gemaakt en heb dus geen idee of het lekker is ;-)

Als ik het recept bekijk zou ik de limoensap vervangen door citroensap, de wortel eerst licht voorkoken en de paprika weglaten of heel fijnsnijden. Met de kappertjes zou ik ook erg voorzichtig zijn en ik zou de kwark voor de helft vervangen met creme fraiche. Succes voor een ieder die lef heeft om dit uit te proberen! En laat me vooral even weten hoe het smaakt ;-)

Sandwichspread!

Ingredienten:
120 g magere kwark, 2 el limoensap, 1 ui (gesnipperd), ½ komkommer (in blokjes), 2 tomaten (zonder zaadjes in blokjes), ½ winterpeen (in kleine blokjes), ½ rode paprika (in blokjes), 2 augurken (in kleine blokjes), 1 el kappertjes (gehakt), ¼ bosje peterselie (gehakt), zout en peper.

Meng de kwark, het limoensap, de ui, de komkommer, de tomaten, de winterpeen, de paprika, de augurken, de kappertjes en de peterselie door elkaar en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Je kunt de sandwichspread ca. 4 dagen bewaren in de koelkast.

Friday, October 26, 2012

Vraag Lezer...

Ik kreeg vorige week een mail van een lezer van mijn blog, nu probeer ik steeds je mail te beantwoorden maar krijg 'm elke keer weer teruggestuurd met een foutmelding. Omdat ik je vraag toch graag wil beantwoorden schrijf ik het maar hier ;-)

Je vraag over chinese tomatensoep was:
"Kan ik ipv gembersiroop ook gemberpoeder gebruiken en hoeveel moet ik dan gebruiken?"

En dit was mijn antwoord ;-)

"Bedankt voor je mailtje! Gembersiroop maakt de soep een beetje zoetig, want 'm echt chinees maakt, zeg maar. Dit doet gemberpoeder niet. Gembersiroop kun je ook gewoon in de supermarkt kopen. Wil je toch poeder gebruiken, dan kun je er ongeveer een theelepeltje aan toevoegen. Even proeven of het niet te overheersend wordt. 

Succes ermee! "



Thursday, October 25, 2012

Quinoaburgers!


Zoals ik wel vaker hier heb geschreven eten wij zo'n 3 a 4 keer per week vegetarisch. We zijn geen grote vleeseters, zelfs als we vlees eten is het heel beperkt. De kinderen eten vrijwel geen vlees, alleen worstjes, dat vinden ze wel heel lekker ;-) Ik ben dus altijd op zoek naar lekkere vegetarische recepten.
Op een Amerikaanse site kwam ik een recept tegen voor quinoaburgers. Ik heb het recept aangepast naar mijn eigen smaak en ik weet dat ik in mijn recepten vaak aanprijs dat het echt het proberen waard is, maar deze zijn echt zo ontzettend lekker. Mmm, die zou ik elke dag wel willen eten ;-)

Quinoaburgers:

Ingredienten:
1, 5 kop gekookte quinoa, halve kop geraspte kaas, 1 ei, 1,5 eetlepel bloem, 1,5 stengel bosui, 1 kleine wortel, 2 el magere kwark of griekse yoghurt, zout en peper, halve tl kurkuma, flinke snuf knoflookpoeder, olijfolie of kokosolie om in te bakken

Maak de quiona klaar volgens de verpakking. Let op dat je de quinoa even wast voordat je hem gaat koken, anders kan ze een bitter smaakje geven.
Snijd ondertussen de bosui in kleine ringetjes en rasp de wortel. Meng in een kom alle ingredienten (muv de olie) met elkaar. Als het erg plakkerig is voeg je zoveel gekookte quinoa toe tot je een redelijk stevig mengsel hebt.

Verhit een laagje olie in de pan en maak vervolgens burgers van het quinoamengsel. Het mengsel is vrij plakkerig, dus met je handen zal het een erg vieze boel worden. Ik heb zelf ronde kookringen, die werken ideaal. Deze zet ik in de pan, schep er van het quinoamengsel in, duw het goed aan en haal de ring weg. Dan heb ik mooie ronde burgers. Kookringen kun je tegenwoordig op veel plekken kopen, zoals marskramer, xenos, kookwinkels e.d. Het werkt misschien ook om hoopjes in de pan  te scheppen en deze wat plat te duwen.

Laat de burgers ong. 4 minuten per kant bakken op middelhoog vuur. Draai ze niet te snel, want dan breken ze... Ja ja, ik spreek uit ervaring ;-)

De burgers zijn ontezettend lekker met onderstaande Tzatziki-saus!

Tzatziki-saus:
3 eetlepels Griekse yoghurt, 3 theelepels creme fraiche, kwart geraspte komkommer (uitgelekt), snuf knoflookpoeder, zout en peper


Meng alle ingredienten met elkaar en je hebt een heerlijke frisse saus bij de quinoaburgers.

Eet smakelijck!

Tuesday, October 23, 2012

Chicken Tonight: Hawai!


Tja, ik wist niet welke titel ik boven dit recept moest zetten,  jullie zullen je vast afvragen of ik toch naar een pot heb gegrepen ;-) Een lezer vertelde me dat ze thuis zo dol waren op Chicken Tonight en of ze dat ook zelf kon maken alleen dan zonder pot. Ik heb de ingredientenlijst eens bekeken en ben aan het experimenteren gegaan. Het volgende recept is daar uitgekomen. Nu heb ik al jaren geen Chicken Tonight gegeten, dus de smaak kan ik niet goed vergelijken. Maar volgens manlief kwam het erg dichtbij. En of het er nu wel op leek of niet, het was erg lekker!

Chicken Tonight Hawai

Ingredienten:
1 ui, 1 rode peper zonder zaadlijst, 1 winterwortel, 2 stengels bleekselderij, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 blik ananasschijven op sap, 2 kipfilets, knoflookpoeder, paprikapoeder, 1 el palmsuiker, 1 el witte wijnazijn, 1 potje tomatenpuree, zout en peper

Maak de groenten schoon en snijd in kleine stukjes. Snijd ook de kipfilet in blokjes. Verhit wat olie op het vuur en bak de blokjes kip rondom bruin. Maak op smaak met zout en peper en paprikapoeder. Voeg de ui en de fijngesneden rode peper toe en maak op smaak met wat knoflookpoeder.
Voeg de wortel, paprika's en bleekselderij toe. Laat dit even stoven zodat de groenten zacht worden. Doe dit met de deksel op de pan, zo'n 10 a 15 minutjes. Controleer regelmatig of het niet aanbakt en voeg evt. alvast wat ananassap toe als dat het geval is.

Strooi de palmsuiker over de groenten en bak wat aan. Voeg de wijnazijn toe en wat van het ananassap. Snijd de ananas in kleine stukjes en voeg bij de groenten. Doe nu de tomatenpuree erbij en maak het geheel op smaak met zout en peper en maak de saus tot gewenste dikte met het ananassap.

Heerlijk met rijst!

Eet smakelijck en laat me even weten of de smaak inderdaad dichtbij komt of dat ik nog even door moet testen ;-)


Thursday, October 18, 2012

Bladerdeegzoutjes!


Zoals beloofd het 'recept' voor bladerdeegzoutjes. Vaak heb je een restje bladerdeeg over en het zonde om dat weg te gooien. Trouwens, je hoeft niet perse met restjes te werken, je kunt ze natuurlijk ook gewoon maken van bladerdeeg ;-)

Het is heel erg makkelijk. Snijd het bladerdeeg in kleine vierkantjes, in repen of in figuren die je leuk vindt. Evt. gebruik je uitstekers en laat je de kinderen kleine figuurtjes uitsteken. Bestrijk de stukjes bladerdeeg met ei en bestrooi ze met wat zeezout, wat sesamzaad, geraspte kaas of bijv. een amandelnootje. Schuif in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 10 a 15 minuten. De zoutjes komen als het goed is mooi omhoog en zijn lekker knapperig en krokant. Hier zijn ze in een mum van tijd op, als ze gemaakt worden ;-)

Veel succes!



Tuesday, October 16, 2012

Roomboter-amandelstaaf (+amandelspijs)!

Je bent er dol op of je gruwelt ervan. Amandelspijs. In een roomboterstaaf of in een lekker krentenbrood ben ik er dol op! Helaas zit er behoorlijk wat suiker in, maar gelukkig hebben we daarvoor ook een alternatief.

Zoals jullie weten is mijn blog is een site met recepten zonder E-nummers. Maar zoals de vaste lezer wel heeft gemerkt gaat gezond leven veel verder dan alleen E-nummers mijden. Ik maak steeds meer gebruik van suikervervangers om zoveel mogelijk geraffineerde suikers te vermijden. Zelf eet ik de hele week suikervrij (ook vrijwel geen suikervervangers), alleen in het weekend maak ik uitzonderingen, en dan maak ik wel vaak gebruik van suikervervangers zoals palmsuiker e.d.
Toch wil ik hier af en toe recepten delen die wel suikers bevatten. Ik weet dat mijn manier van leven niet de manier van iedereen is. En ik vind het gewoon leuk om van allerlei soort recepten hier te delen zodat er voor ieder wat wils is. De ene keer zal een recept bij de een meer in de smaak vallen dan bij de ander. En vrijwel elk recept is te maken met gewone suiker of met suikervervangers. Ik zal dan ook bij het recept vermelden hoe je dit kunt doen zodat je het zo kunt maken zoals jij het wilt!

Roomboter-amandelstaaf!

Eerst het recept voor amandelspijs. Dit keer verwerk ik het in een roomboterstaaf, maar je kunt dit recept net zo goed gebruiken voor een rozijnenbrood een speculaasstaaf of een appeltaart.

Ingredienten voor amandelspijs (ruim voldoende voor 2 staven):
250 gram amandelen, 200 gram (riet)suiker, geraspte schil van een citroen, 1 a 2 eieren.

Maal de amandelen met de suiker en de citroenschil helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg een ei toe en draai tot een kneedbare massa. Duw het mengsel af en toe naar beneden zodat alles goed meedraait. Zet het spijs in de koelkast en laat het 1 a 2 dagen afgedekt staan zodat de smaken goed intrekken. Afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken kun je er voor gebruik nog een ei doorheen mixen om het spijs smeuig te maken. Voor deze amandelstaven doe ik dat wel.

*Voor de 'gezonde' versie van amandelspijs vervang je de suiker door 200 gram honing.

Om hiervan een roomboterstaaf te maken heb je bladerdeeg nodig. Het liefst vers bladerdeeg, want dat is een grote rol en dus makkelijker te verwerken tot een staaf. Tante Fanny heeft E-vrij bladerdeeg.

Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd van het bladerdeeg een lap van zo'n 20 bij 30 cm. Verdeel hierover wat amandelspijs en vouw dicht. Werk net als bij bijv. de gehaktstaaf of saucijzenbroodjes. Leg de staaf met de naad naar onderen en bestrijk met geklutst ei. Druk evt. wat hele amandelnootjes in de staaf en bestrijk nogmaals met ei. Schuif in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.

Gooi de restjes bladerdeeg niet weg! Hiervan kun je leuke zoutjes maken! Ik zal dit donderdag laten zien.


Friday, October 12, 2012

Chocolade-frambozen brownies (gluten- en suikervrij)!


Brownies (of chocoladetaart) zonder meel en met gezonde suikers. Inmiddels is dit mijn succesrecept. Ik bak ze erg vaak en ze vallen altijd goed in de smaak. Wij zijn dol op de combinatie met chocolade en framboos, maar je kunt er natuurlijk ook bijv. pecannoten over strooien. Als je het beslag in een lage 28 cm vorm giet dan heb je de hoogte zoals op de bovenstaande foto afgebeeld. Giet je het in een vorm van bijv. 20 cm. dan krijg je echt een taart idee zoals op de onderstaande foto. Oventijd scheelt niet veel van elkaar, als je er een prikker droog uithaalt is de taart gaar. Hij mag wel een beetje vochtig zijn vanbinnen, dat maakt 'm juist zo lekker!

Ingredienten:
175 gram roomboter, 175 gram pure chocolade, 75 gram palmsuiker, 50 gram agavesiroop*, 175 gram amandelmeel, 6 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten), frambozen

Verwarm de oven op 170 graden.
Smelt de roomboter met de chocolade au bain marie. Klop de eidooiers romig samen met de palmsuiker en de agavesiroop. Laat het gesmolten chocolade/botermengsel wat afkoelen. Voeg de amandelmeel toe aan de romige ei/suikermassa en voeg ook het chocolademengsel toe. Meng dit met elkaar en zet even aan de kant. Klop de eiwitten stijf in ongeveer 5 minuten tot je mooie zachte pieken hebt. Voeg het chocoladebeslag toe en mix tot het voldoende gemengd is. Schenk het beslag in een ingevette bakvorm, bestrooi met (bevroren) frambozen en bak de taart 55-60 minuten gaar in de oven.

Eet smakelijck!

*Je kunt deze brownies natuurlijk ook met gewone (riet)suiker bakken, gebruik dan 175 gram suiker.



Wednesday, October 10, 2012

Pittige Pompoensoep!

Ze zijn volop in het seizoen en het zijn prachtige groenten. Pompoenen! Toen ik ze voor het eerst at moest ik erg aan de smaak wennen. Ze smaken een beetje melig, en je moet het echt goed op smaak brengen om de soep of het gerecht lekker te maken. Gisteren heb ik 'm gemaakt met wat wortels erdoor, verse kurkuma, en 2 rode pepers. Lekker pittig van smaak. Bij het serveren een lekkere lepel creme fraiche erdoor! Mmm!

Pittige pompoensoep!

Ingredienten:
Ong. 1 a 2 el milde currypasta (patak's), 2 knoflooktenen, 1 grote ui, 1 pompoen van ong. een kilo, 1 rode peper, 400 ml kokosmelk, zout en peper, evt. chilivlokken

Verwam de oven voor op 200 graden. Hak de pompoen in grove stukken en verwijder de draden en zaden. Leg de stukken op de bakplaat met de tenen knoflook erbij en besprenkel met wat olie en zout. Schuif in de oven voor een half uur tot 3 kwartier. Als je de pompoen nu uit de oven haalt is hij zacht geworden en kun je heel gemakkelijk de schil verwijderen. Wel even laten afkoelen voordat je hieraan begint :-)

Fruit de gesnipperde ui samen met wat knoflook aan in wat olie. Verwijder de zaadlijst uit de rode peper en snipper deze fijn. Voeg toe bij de uien, samen met de stukjes geroosterde pompoen. Voeg de kokosmelk toe, samen met 1 lepel currypasta en nog 250 ml water. Breng dit aan de kook en laat het op laag vuur nog 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of blender en maak hem op smaak met zout, peper en evt. nog wat currypasta of chilivlokken (let op: pittig!)
Vind je de soep nog te dik, voeg dan nog wat water toe. Blijf proeven tot je de gewenste smaak hebt!

Serveer de soep met bijvoorbeeld lekker geroosterd brood!

Tips:
*Je kunt wat wortels toevoegen aan de soep om 'm wat zachter en zoeter van smaak te maken. Rooster de wortels dan mee met de pompoenen zodat ze al lekker zacht worden en een lekkere smaak krijgen.
*Voeg wat fijngesnipperde koriander toe bij het serveren.
*Voeg wat geraspte gember of verse kurkuma toe voor wat meer pit.
*Serveer de soep met croutons.
*Voeg een theelepel kurkuma toe, zo wordt je soep nog gezonder!
*Serveer de soep met een lepeltje creme fraiche voor een frisse smaak.

Ps: Ik heb een foto van dit gerecht, maar die is al een paar jaar oud en niet goed genoeg bevonden... Als ik weer eens de pompoenenstrijd aanga dan zal ik een nieuwe foto plaatsen. Die houden jullie dus nog tegoed ;-) 15 oktober 2012: En inmiddels geplaatst!!

Monday, October 8, 2012

Bouillon van de Maggiplant!



 
's Zomers is het heerlijk om wat blad van de maggiplant (Lavas) in je soep te doen. Die heerlijk kruidige smaak laat iedereen ruiken dat je een lekkere soep aan het koken bent! In de winter sterft deze plant helaas helemaal af, om in de zomer weer uit te groeien. Om nu in de winter ook van deze heerlijke smaakmaker te genieten las ik de volgende tip:

Als je maggiplant begint lelijk te worden en de blaadjes bruin, snijd dan de hele plant af, was deze goed en trek er een bouillon van. Dus gewoon de stengels in de pan, flink water erbij tot ze onderstaan en een uurtje of wat laten trekken. Daarna giet je de bouillon door een zeef, liefst nog door een doek zodat je een mooie heldere bouillon hebt. Laat afkoelen en giet de bouillon in ijsblokjesbakjes of zakjes en vries in. Voor een soep gebruik je 2 of 3 blokjes en je hebt die heerlijke geur en smaak toch in je soep, ondanks dat het winter is!

Ik heb hier z'n 130 blokjes in de vriezer, dus ik kan nog heel wat soep koken deze winter ;-)

Thursday, October 4, 2012

Zongedroogde tomaatjes op olie!

Dit recept had ik van de winter al beloofd aan een van de lezers. Zelf zongedroogde tomaatjes maken die lang houdbaar zijn. Als je ze veel eet dan kun je ze beter kopen is mijn advies, want qua prijs (biologisch) maakt het vrij weinig uit  met de winkelprijs. Je hebt de oven een hele dag aanstaan, dus je gebruikt heel veel energie, daarnaast zijn biologische tomaten en biologische extra vierge olijfolie ook aan de prijs, dus wat dat betreft ;-) Maar het is wel heel gemakkelijk en leuk om eens te proberen, voor als je een hele dag thuis bent!


Gedroogde tomaatjes op olie!

Verwarm de oven voor op 80 graden.
Je neemt tomaten, was deze en snijd ze in kwarten. Van ongeveer 6 grote tomaten heb je een klein potje vol gedroogde tomaatjes. Meng de tomaatparten met wat olie, zout en peper en wat kruiden naar smaak. Bijv. rozemarijn en knoflook. Schik de tomaten op een bakplaat met de gesneden kanten naar boven. Zorg dat de tomaten in een enkele laag op de bakplaat liggen.
Schuif de bakplaat in de oven, zet de ovendeur op een kier, eventueel met een pollepel ertussen om het vocht te laten ontsnappen zodat de tomaatjes gaan drogen ipv koken.

Laat de tomaatjes zo 6 tot 8 uur drogen in de oven tot ze mooi droog zijn. Laat ze even iets afkoelen en doe ze vervolgens in brandschone potjes. Schenk hier een goede extra vierge olijfolie over tot ze onderstaan, evt. nog wat kruiden of knoflook erbij en dan de potjes stevig dichtdraaien en bewaren op een koele donkere plaats.

De olie uit de potjes kun je natuurlijk daarna ook weer hergebruiken, hier zit dan een heerlijke tomaat/kruidensmaakje aan. Lekker over een crostini of een salade. Extra vierge olijfolie wel koud gebruiken!

Monday, October 1, 2012

Groenten uit het seizoen... Oktober!

En weer een nieuwe maand is aangebroken! We gaan nu echt richting de wintergroenten!

Nog even de voordelen van seizoensgroenten op een rij:
*Deze groenten zijn verser
*Komen vaak uit eigen land en hoeven zo dus niet de halve wereld over te reizen
*Ze zijn goedkoper!

Groenten:
Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergines, Bietjes, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Champignons, Chinese kool, Courgettes, Groene kool, Knolselderij, Komkommer, Koolraap, Koolrabi, Kropsla, Paksoi, Paddenstoelen, Paprika, Pastinaak, Pompoen, Prei, Prinsessenbonen, Raap, Raapstelen, Radijs, Rammenas (zwarte radijs), Rode biet, Rode kool, Rucola, Savooie kool, Schorseneren, Selderij, Snijbonen, Sojascheuten, Spinazie, Sperziebonen, Spitskool, Spruiten, Taugé, Tomaten, Uien, Veldsla, Venkel, Warmoes/Snijbiet, Winterwortel, Witlof, Witte kool, Waspeen/Bospeen/Wortelen, Zuurkool

Fruit:
Appels, Peren, Bramen, Frambozen, Bananen, Mandarijnen, Druiven