Tuesday, March 27, 2012

Sauzen: Groentesaus, Kaassaus, Witte wijnsaus!

Ik kreeg behoorlijk wat aanvragen voor sausjes bij groenten. Kaassausjes, groentesausjes etc.
Gewoon een lekkere saus bij de bloemkool, broccoli, witlof etc.


Smaken verschillen, dus wat je waarbij doet is ook een beetje afhankelijk per persoon. Broccoli eten wij bijv. graag met pasta, worst/gehakt met knoflook en geraspte kaas http://smakelijck.blogspot.com/2010/07/broccoli.html maar als ik het met aardappels eet vind ik het heerlijk met een champignonsaus http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/champignonragout-saus-soep.html. Witlof eten we weer graag met een kerriesaus en cashewnoten http://smakelijck.blogspot.com/2011/03/champignonragout-saus-soep.html etc.



Ik geef hier een basisrecept voor witte saus. En daarna wat suggesties voor groentesaus, kaassaus en witte wijnsaus.


Je neemt gelijke delen roomboter en (spelt)bloem. Voor een saus ong. 30 tot 50 gram van elk. Ik doe meestal 2 el roomboter en dus ook 2 el (spelt)bloem. De roomboter smelt je in een pan, als deze helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit goed op laag vuur met een garde. Dit laat je ongeveer een minuut pruttelen.

Nu voeg je heet water toe. Scheutje voor scheutje en blijf daarbij goed roeren. Steeds de klontjes wegroeren en dan pas nieuw vocht toevoegen. Je kunt ook half water half melk gebruiken. Stop met het toevoegen van vocht als je de saus dik genoeg vindt.


Nu maak je de saus op smaak met bouillonpoeder (Dr. Vogel, 1 theelepeltje of meer/minder naar smaak), zout en peper en een scheut slagroom* voor de romigheid.


De basis is klaar. Deze saus kun je prima als groentesaus gebruiken over je groenten. Voeg evt. wat extra kruiden toe. Dat kan verse peterselie zijn, of bieslook maar ook gedroogde kruiden naar smaak of wat extra bouillonpoeder.


Voor een kaassaus laat je de slagroom weg en voeg je ongeveer 100 gram geraspte kaas toe. Deze laat je rustig smelten en je blijft goed roeren. Evt. nog wat vocht/melk toevoegen als het te dik is. Het is lekker om je kaassaus op smaak te brengen met nootmuskaat. In een kaassaus is het ook lekker om meer melk dan bouillon te gebruiken. Maar voor de pittigheid wel de bouillonpoeder toevoegen.


Wil je witte wijnsaus dan blus je de roux af met een flinke scheut witte wijn. Verder maak je de saus af met bouillon, zout en peper, slagroom en evt. fijngesnipperde bieslook. Dit is zo heerlijk met witte asperges! Mmm!


*Sinds kort hebben ze bij de AH biologische slagroom! Hier zitten geen E-nummers in.

0 comments:

Post a Comment