Friday, March 16, 2012

Chocoladepasta en Dulce de leche!

De favoriete chocoladepasta :-) Het kadootje is verloot en voor degene die staan te springen om het zelf te gaan maken hierbij het recept. Het is niet moeilijk, maar je hebt wel een keukenmachine nodig.
Chocoladepasta:
Ingredienten voor ongeveer 3 jampotten van 450 ml:
225 gram (gepelde) hazelnoten, 300 gram pure chocolade (min. 70% cacao), 300 ml gecondenseerde melk (Friesche Vlag), 3 a 4 el kokosolie, snuf zout, 10 el heet water.
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de hazelnoten even 8 minuten roosteren op een bakplaat. Laat de noten even iets afkoelen en maal ze dan in de keukenmachine tot een bijna gladde pasta.
Smelt de chocolade samen met de kokosolie en de gecondenseerde melk au bain marie. Roer het glad en voeg toe aan de hazelnootpasta. Voeg een snuf zout toe en maal het geheel goed door in de machine.Voeg het hete water toe tot het een dikke smeerbare consistentie heeft.
Schep de chocoladepasta in schone steriele potten en draai de deksels erop.
Op een koele plek is dit zeker 2 weken houdbaar.
Gecondenseerde melk is in blikjes van ong. 300 ml verkrijgbaar in de supermarkt. Volgens mij staan ze in elke supermarkt op een andere plek, bij onze AH staat de gecondenseerde melk bij de kokosmelk etc.
Nog een heel erg leuk weetje: Met deze gecondenseerde melk kun je nog iets fantastisch maken. Namelijk dulce de leche. Dat is een soort caramelsaus die je kunt gebruiken op ijs, toetjes, taart etc.
Neem dan een blikje gecondenseerde melk, haal de wikkel eraf en doe het blikje (ja, blikje en al, dus niet openmaken) in een pan. Laat de pan helemaal vol lopen met water zodat het blikje helemaal onder staat. Breng dit in z'n geheel aan de kook en laat dit zo'n 3 a 4 uur koken. Controleer steeds of het blikje nog onder water staat, anders kan het blikje ontploffen. Haal na 3 a 4 uur het blikje uit de pan (pas op: heet!) en laat het iets afkoelen. Maak het open en doe de caramelsaus in een schone pot. Mmm, smullen maar!

0 comments:

Post a Comment