Wednesday, February 29, 2012

Monchou-taart!

Monchoutaart is bij veel mensen favoriet. Het is ook makkelijk te maken en een groot voordeel, hij hoeft niet in de oven. E-nummervrij een monchou-taart maken valt niet helemaal mee. Het kan wel, maar...
Als je geen klopfix gebruikt stijft de taart moeilijk op. Hij moet dan minimaal een nacht in de koelkast blijven om goed op te stijven. En dan nog wordt hij niet echt stijf. Maar je hebt 'm dan wel zonder rode e-nummers. Als je toch stevigheid wilt kun je klopfix toevoegen. Hierin zit 1 E-nummer E341, volgens CG oranje, volgens MN rood.


Monchou-taart


Ingredienten:
Bodem: 1 pak biscuitjes (bijv. chocolate-chip-cookies) van 200 gram, verkruimeld in de keukenmachine of met de deegroller fijngeplet, 125 gram roomboter of 3-4 el abrikozenjam.


Bodem (24 cm doorsnee) van de bakvorm bekleden met bakpapier.

Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer het mengsel goed door elkaar en verdeel over de springvorm. Druk goed aan. Als je geen roomboter hiervoor wilt gebruiken kun je het ook doen met abrikozenjam. Je bodem blijft hiermee wel wat pikkerig, maar het is wel lekker! De bodem 10 minuten laten opstijven in de koelkast.


Vulling: 2 pakjes (stevige) monchou, 250 ml slagroom, 1 zakje of 1 eetlepel vanillesuiker, 75 gram witte basterdsuiker


Slagroom stijfkloppen met de vanillesuiker (en evt. 2 zakjes klopfix voor de stevigheid).
Monchou fijnprakken met de witte basterdsuiker en flink opkloppen zodat je geen klontjes krijgt. Mengen met de geklopte slagroom en dit mengsel over de bodem verdelen en een paar uur laten opstijven in de koelkast.


Meestal wordt de monchoutaart bestreken met kersenvlaaivulling. Deze vulling is verkrijgbaar van HAK, hier zitten zover we kunnen zien geen E-nummers in, alleen staat er onder ingredienten 'aroma'. Wat er onder aroma verstaan wordt is maar de vraag. Je kunt echter ook zelf kersenvulling maken van een pot kersen (even kijken of deze echt e-nummervrij is, AH excellent bijv. wel en bij de natuurwinkel is ze ook te koop). Deze pot verwarm je met een eetlepel suiker. Maak ondertussen een eetlepel maizena aan met wat koud water en roer dit lepeltje voor lepeltje door de kokende kersen. Zodra het begint te binden vuur uitdraaien en af laten koelen. Als de vulling is afgekoeld over de monchoutaart strijken.
Je kunt de monchoutaart ook versieren met vers fruit zoals aardbeien. Helaas zijn deze alleen 's zomers verkrijgbaar (als je ze alleen van eigen bodem wilt eten :-) )


Tips:
*E-nummervrije koekjes/biscuitjes koop ik bij de natuurwinkel. Maar de supermarkt heeft misschien ook wel een aantal E-vrije varianten. Chocolate-chipcookies geeft de monchoutaart wel een heel andere smaak door de kleine stukjes chocola. Lekker!

0 comments:

Post a Comment