Thursday, November 28, 2013

Zuurkoolschotel!


Het winterseizoen is voor veel mensen het ideale seizoen voor stamppotten, goed gevulde soepen en ovenschotels. Héérlijk, maar in verhouding vaak veel aardappels en weinig groenten. Omdat ik sinds kort groot fan ben van de zoete aardappel kwam ik op het idee om mijn zuurkoolovenschotel om te bouwen naar een ovenschotel met zoete aardappels. En die combinatie was erg lekker. Zoete aardappels zijn erg gezond en smaken lekker zoet. Het is een beetje te vergelijken met een wortel/pompoensmaak. Verrassend lekker in combinatie met de zuurkool. Maar je kunt deze schotel uiteraard ook maken met gewone aardappels. Zoete aardappels kun je vinden in een uitgebreide supermarkt, natuurwinkel en bij de toko zijn ze waarschijnlijk het voordeligst!

Zuurkoolschotel met zoete aardappels!

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
2-3 zoete aardappels (bataten), 200/250 gram zuurkool, 200 gram biologisch rundergehakt, 2 uien, 2 tomaten, zout en peper, geraspte biologische kaas, evt. paneermeel (zelfgemaakt van bijv. speltbrood)

Schil de zoete aardappels en snijd deze in grove blokjes. Kook deze in wat water in 10-15 minuten gaar. Giet de aardappels af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels met een stamper en voeg wat van het kookvocht toe om de puree wat smeuïg te maken.

Snipper de ui en fruit in wat boter of olie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Maak op smaak met zout en peper.

Bouw nu je ovenschotel op. Begin met het gehaktmengsel. Verdeel hierover de zoete aardappelpuree en verdeel de zuurkool erover heen. Bestrooi met wat geraspte kaas en evt. wat paneermeel.

Zet de ovenschotel een half uur in de oven op 180 graden.

Tip:
Je kunt ook nog plakken tomaat bovenop de zuurkool leggen voordat je 'm bestrooit me kaas! Ook erg lekker.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment