Monday, November 18, 2013

Bruine bonensoep!



Heerlijk op een koude winterse dag. Bruine bonensoep. Het recept voor deze soep is vegetarisch, maar met een kleine aanpassing uiteraard met vlees te maken. Er komt nogal eens de vraag of er E-nummervrije rookworst te koop is. Helaas is dit erg moeilijk, maar het kan wel. Sommige slagers verkopen rookworst E-nummervrij. Dit zou je zelf even moeten navragen.
 
Bruine bonensoep
Ingrediënten:
2 potten bruine bonen (natuurwinkel) of 500 gram gedroogde bruine bonen (zie tips), 1 prei, 2 winterwortels, ½ knolselderij, 3 aardappels, 2 uien, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, 1 liter groentebouillon, 1 eetlepel tomatenpuree, roomboter, Keltisch zout
Snijd de groenten en de aardappels in stukjes of fijne blokjes. Smelt de roomboter in een ruime pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de rest van de groenten en aardappels toe en fruit even aan. Voeg de tomatenpuree toe en de groentebouillon. Voeg de laurier met de kruidnagels toe en laat de soep één tot anderhalf uur pruttelen op laag vuur. Maal de bonen met vocht grof in de keukenmachine en voeg toe aan de soep. Laat de soep nog een half uur tot uur door pruttelen.
Als je de soep 's ochtends maakt en 's avonds opwarmt is hij nog lekkerder!
 
Tips:
*Prik de kruidnagels in het laurierblad, dan hoef je ze er niet uit te 'vissen'.
*Als je vlees wilt toevoegen kun je een schenkel of soepvlees toevoegen bij het fruiten van de uien en dit later verwijderen en evt. fijnsnijden.
*Wil je gedroogde bruine bonen gebruiken? Week de bonen (500 gram) dan zo'n 12 uur voor in ruim water. Kook ze 30 minuten voor en maal dan grof in de keukenmachine met een kopje kookvocht.
 
Eet smakelijck!
 
Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment