Monday, November 25, 2013

Banaan-havermout koekjes!



Er is steeds meer vraag naar lekkernijen die glutenvrij zijn. Nu ben ik van mening dat, tenzij je er uiteraard echt last van krijgt, we prima tegen gluten kunnen, alleen niet in de hoeveelheid die we gewend zijn te eten. Als je bij alle maaltijden (denk aan ontbijt, lunch en avondmaaltijden maar ook tussendoor) gewend bent (veel)granen te eten, tja, dan is de kans groot dat je er teveel van krijgt in verhouding tot andere belangrijke voedingsbronnen (groenten, fruit en noten bijvoorbeeld).

Als je echter met mate gluten eet in de vorm van (biologische) spelt, boekweit, amaranth, rogge, etc. dan kan dit een uitstekende aanvulling zijn van voedingsstoffen (denk bijv. aan b-vitaminen en voedingsvezels). Belangrijk is dat je varieert in granen! Als je 's ochtends of 's middags een broodmaaltijd vervangt door bijv. fruit/groenten in de vorm van een salade of soep, en tussendoor veel noten/zaden/groenten/fruit eet, én 's avonds een kleine schep aardappels/(spelt)pasta/zilvervliesrijst eet en verder veel groenten dan is volgens mijn mening niets mis met het nuttigen van granen. Variatie is wél belangrijk, zo krijgt je lichaam verschillende voedingsmiddelen binnen. En dat geldt niet alleen voor granen, maar voor álle voeding die je eet.

Maar bij deze tóch een recept dat glutenvrij is, maar ook suikervrij én zuivelvrij! En dan ook nog eens heel gemakkelijk te maken!

Banaan-havermout koekjes!
Ingredienten voor 12-15 stuks:
100 gram (glutenvrije) havermout, 2 rijpe bananen, 35 gram hazelnoten (of andere noten naar keuze), 20 gram geraspte kokos, 3 eetlepels biologische honing, 35 gram rozijnen, snufje kaneelpoeder

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen fijn met behulp van een vork tot het puree is. Hak de noten grof. Meng dan alle ingredienten met elkaar tot een beslag. Maak met behulp van een lepel koekjes op een vel bakpapier en maak ze mooi plat. Bak de koekjes in de oven bruin en gaar in 20 -25 minuten.

Tips:
*Je kunt met deze koekjes lekker varieren door verschillende noten toe te voegen.
*Voeg eens cranberry’s toe in plaats van rozijnen!
*De koekjes worden lekker fris als je kleine stukjes appel toevoegt!

Eet Smakelijck en een fijne dag!

Liefs Williene

Ps: heb jij al op Smakelijck gestemd voor de beste foodblog award? Klik hier linksboven op de banner en vul het formulier in! Dankjewel!

0 comments:

Post a Comment