Friday, September 27, 2013

Speculaas-perentaartje!



Het weer wordt kouder en de eerste nachtvorst is in aantocht! Lekker weer om binnen te zitten, bij de warme kachel, kaarsjes aan én dan iets lekkers bij de koffie ;-)

En als dat lekkers dan ook nog eens verantwoord is, dan is het helemaal smullen! Deze heerlijke speculaastaart vind hier gretig aftrek. De combinatie van de speculaas met peer is erg lekker. Daarbij de smaak van de amandelen, héérlijk! Laat de winter maar komen!

Speculaas-perentaart!

Ingrediënten voor een taart van ong. 20 cm doorsnee:
Ong. 150 gram amandelspijs*, 125 gr. speltmeel (of volkoren), 50 gram amandelmeel, 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 100 gr. roomboter, 75 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker, 1 eetl. speculaaskruiden, snuf zout, 3 kleine peren, handje amandelschaafsel

Doe het speltmeel met het amandelmeel, bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar. Kneed tot een soepel deeg (als het deeg te droog is voeg je een lepel water toe tot het deeg soepel is), en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Je kunt het deeg ook prima een dag van te voren maken als dat beter uitkomt. Hetzelfde geldt voor het amandelspijs.

Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en verdeel het in de vorm, let op dat het een lage taart is, een soort van gevulde speculaas. Klop de amandelspijs luchtig. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Verdeel de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Schil de peer en snijd doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de peer in mooie plakjes. Duw de halve peren iets in de speculaas taart. Bestrooi de taart met wat amandelschaafsel en bak de gevulde speculaastaart in de oven af in ongeveer 45 á 50 minuten.

*Maal hiervoor 100 gram amandelen fijn met 75 gram honing of kokosbloesemsuiker en wat citroenschil. Maal net zo lang tot je een fijne spijsachtige substantie hebt. Voeg een half ei toe tot je een mooie smeuïge massa hebt.

Eet smakelijck en een fijne dag!

Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment