Wednesday, May 16, 2012

Appelkruimeltaart met volkorenmeel, palmsuiker en agavesiroop!

Met het regenachtige weer van gisteren hadden m'n zoontje en ik echt zin om iets lekkers te gaan bakken na schooltijd. Ik besloot om m'n favoriete appelkruimeltaart eens te gaan uitpoberen in de 'gezonde versie' ;-) Ik moest wennen aan de nieuwe look (donkerbruin) maar de smaak was boven verwachting. Ik heb nu de cakebodem met gewone bloem gemaakt maar de kruimellaag met volkorenmeel. In combinatie met de palmsuiker (donkerbruin) werd het erg bruin maar wel een lekkere smaak, het proeft een beetje naar bastongekoeken... Vind je volkorenmeel nog een stap te ver gaan kun je natuurlijk ook gewone bloem voor de kruimellaag gebruiken maar je proeft er maar weinig van, alleen de kleur is anders. Verder had ik de taart nog gepimpt met noten, cranberry's en rozijnen. Zeker het proberen waard!

Appelkruimeltaart:

Cakebeslag:
80 gram roomboter, 50 gram agavesiroop, snuf zout, 2 eieren, 1 el melk, 115 gram bloem, 1 el bakpoeder, citroenrasp van een halve citroen.

Verwarm de oven op 190 graden.
Mix alle ingredienten tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 26/28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.

Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels (bijv. elstar), in blokjes gesneden. Meng deze met een handje rozijnen, een handje cranberry's en een handje fijngehakte pecannoten. Meng dit met 2 theelepels (of meer/minder naar smaak) kaneel en de rasp van een halve citroen. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag.

Voor het kruimeldeeg:

115 gr. koude roomboter, 115 gr. palmsuiker, 165 gr. volkorenmeel, snuf zout, citroenrasp van een halve citroen.

Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg en strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de taart in de oven voor ong. 45 minuten.

0 comments:

Post a Comment