Wednesday, November 28, 2012

Speculaasjes!


In speculaaskruiden zit vaak een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gember, anijs. Deze kruiden zijn een heerlijke winterse mix van anti-oxidanten. Anti-oxidanten helpen ons lichaam schoon te houden van giftige stoffen. Helaas worden speculaaskruiden vrijwel altijd gebruikt in combinatie met veel suiker en witmeel. Denk aan gevulde speculaas, pepernoten (of kruidnoten), speculaasjes etc. Ik heb jullie laten zien dat je deze recepten ook heel goed in de gezonde versie kan maken. Zo kun je toch genieten van deze zoete lekkernijen zonder je lichaam te schaden.

Speculaasjes!

Ingredienten voor ongeveer 20 koekjes:
125 gram spelt of volkorenmeel, 60 gram palmsuiker, 80 gram roomboter, 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden, mespuntje zout.

Bereiding:
Meng alle ingredienten met elkaar tot een deeg. Dit kan met een mixer met deeghaken, maar ook met je handen. Soms moet je het deeg even een handje helpen omdat het anders te kruimelig blijft.

Rol het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit. Je kunt hier ook een speculaasplankje voor gebruiken.

Bestrijk de koekjes met wat losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.

Bak de koekjes 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden.

0 comments:

Post a Comment