Friday, November 30, 2012

Erwtensoep!


Een recept voor echte ouderwetse erwtensoep. Heerlijk op een koude winterdag. Het is even wat werk, vooral het snijden van de groenten, maar ik vind het de moeite waard. Dit recept levert voldoende soep om van te eten, uit te delen of in te vriezen ;-)

Erwtensoep:

Ingredienten voor 5 a 6 liter soep:
500 gr. spliterwten, soepvlees naar wens (schenkel, spek, hamschijf o.i.d.), halve knolselderij, 3 preien, 3 aardappels, 2 of 3 winterwortels, 4 uien, bouillonpoeder, evt. worst (biologisch)

Bereiding:
Vul een grote pan met 3 liter water en voeg het vlees toe. Breng het aan de kook en schuim het af. Voeg de spliterwten toe en laat het 1,5 uur pruttelen. Roer af en toe door.
Snij ondertussen de prei in ringen, de winterwortel, knolselderij en aardappel in blokjes, de ui in stukjes. Als de erwten gaar zijn en uit elkaar vallen kun je de groenten toevoegen. Als de erwten nog wat hard zijn haal dan het vlees even uit de pan en pureer de soep even met een staafmixer. Voeg het vlees weer toe en de groenten. Er zit namelijk nogal wat verschil in spliterwten. Het ene merk is snel zacht gekookt maar er zijn er ook die na 4 uur koken nog wat hard zijn, en dat is niet zo lekker in je erwtensoep...*
Laat de soep met de groenten opnieuw 1,5 tot 2 uur pruttelen. Maak ondertussen de soep op smaak met bouillonpoeder (naar smaak ongeveer 1 a 2 theelepels), zout en peper. Voeg water toe als de soep te dik is. Haal een half uur van tevoren het vlees uit de pan en snij deze in kleine stukjes. Gooi de botten weg. Doe het vlees terug in de pan en voeg ook de rookworst toe. Deze heeft ongeveer 20-30 minuten nodig om gaar te worden.

Eet smakelijck!

*Je kunt de erwten ook een nacht in water zetten om te weken. Dit maakt ze sneller zacht bij het koken.

0 comments:

Post a Comment