Wednesday, November 7, 2012

Gevulde speculaas!


Ik vond het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik werd overspoeld met vragen over gevulde speculaas! En ja, wat is vroeg, het is herfst, het is koud, het is er gewoon tijd voor! Je kunt de speculaas zo 'gezond' maken als je zelf wilt. Wil je bloem (of zelfrijzend bakmeel*) gebruiken, dan kun je de volkorenmeel vervangen, je kunt ook de palmsuiker vervangen voor rietsuiker, net wat je zelf wilt. Ik wil een 'suikervrije' speculaas, dus vandaar mijn keuze voor palmsuiker. Wil je liever geen melk gebruiken of heb je een lactose intolerantie, vervang dan de melk door soya of door bijv. amandelmelk.

*Met het gebruik van zelfrijzend bakmeel kun je de bakpoeder weglaten.

Gevulde speculaas

Ingredienten voor ongeveer 20 stukjes:
Ong. 400 gram amandelspijs, 250 gr. volkorenmeel, 2 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 150 gr. roomboter, 125 gram palmsuiker, 2 eetl. speculaaskruiden, 60 ml melk, snuf zout, losgeklopt ei, handje amandelen.

Maak amandelspijs volgens dit recept. Doe het volkorenmeel met de bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar en voeg de melk toe. Begin met 50 ml melk, als het deeg nog te droog is voeg je het laatste scheutje toe. Kneed tot een soepel deeg en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Minimaal een half uur, maar het kan ook een dag van te voren.
Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en drapeer het in een vorm. Klop de amandelspijs luchtig en als het te droog is, voeg dan nog een ei toe. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Verdeel wat amandelnoten over de gevulde speculaas en bestrijk het geheel met het ei. Bak de gevulde speculaas in de oven af in ongeveer 50 a 55 minuten.


0 comments:

Post a Comment