Thursday, October 4, 2012

Zongedroogde tomaatjes op olie!

Dit recept had ik van de winter al beloofd aan een van de lezers. Zelf zongedroogde tomaatjes maken die lang houdbaar zijn. Als je ze veel eet dan kun je ze beter kopen is mijn advies, want qua prijs (biologisch) maakt het vrij weinig uit  met de winkelprijs. Je hebt de oven een hele dag aanstaan, dus je gebruikt heel veel energie, daarnaast zijn biologische tomaten en biologische extra vierge olijfolie ook aan de prijs, dus wat dat betreft ;-) Maar het is wel heel gemakkelijk en leuk om eens te proberen, voor als je een hele dag thuis bent!


Gedroogde tomaatjes op olie!

Verwarm de oven voor op 80 graden.
Je neemt tomaten, was deze en snijd ze in kwarten. Van ongeveer 6 grote tomaten heb je een klein potje vol gedroogde tomaatjes. Meng de tomaatparten met wat olie, zout en peper en wat kruiden naar smaak. Bijv. rozemarijn en knoflook. Schik de tomaten op een bakplaat met de gesneden kanten naar boven. Zorg dat de tomaten in een enkele laag op de bakplaat liggen.
Schuif de bakplaat in de oven, zet de ovendeur op een kier, eventueel met een pollepel ertussen om het vocht te laten ontsnappen zodat de tomaatjes gaan drogen ipv koken.

Laat de tomaatjes zo 6 tot 8 uur drogen in de oven tot ze mooi droog zijn. Laat ze even iets afkoelen en doe ze vervolgens in brandschone potjes. Schenk hier een goede extra vierge olijfolie over tot ze onderstaan, evt. nog wat kruiden of knoflook erbij en dan de potjes stevig dichtdraaien en bewaren op een koele donkere plaats.

De olie uit de potjes kun je natuurlijk daarna ook weer hergebruiken, hier zit dan een heerlijke tomaat/kruidensmaakje aan. Lekker over een crostini of een salade. Extra vierge olijfolie wel koud gebruiken!

0 comments:

Post a Comment