Wednesday, October 10, 2012

Pittige Pompoensoep!

Ze zijn volop in het seizoen en het zijn prachtige groenten. Pompoenen! Toen ik ze voor het eerst at moest ik erg aan de smaak wennen. Ze smaken een beetje melig, en je moet het echt goed op smaak brengen om de soep of het gerecht lekker te maken. Gisteren heb ik 'm gemaakt met wat wortels erdoor, verse kurkuma, en 2 rode pepers. Lekker pittig van smaak. Bij het serveren een lekkere lepel creme fraiche erdoor! Mmm!

Pittige pompoensoep!

Ingredienten:
Ong. 1 a 2 el milde currypasta (patak's), 2 knoflooktenen, 1 grote ui, 1 pompoen van ong. een kilo, 1 rode peper, 400 ml kokosmelk, zout en peper, evt. chilivlokken

Verwam de oven voor op 200 graden. Hak de pompoen in grove stukken en verwijder de draden en zaden. Leg de stukken op de bakplaat met de tenen knoflook erbij en besprenkel met wat olie en zout. Schuif in de oven voor een half uur tot 3 kwartier. Als je de pompoen nu uit de oven haalt is hij zacht geworden en kun je heel gemakkelijk de schil verwijderen. Wel even laten afkoelen voordat je hieraan begint :-)

Fruit de gesnipperde ui samen met wat knoflook aan in wat olie. Verwijder de zaadlijst uit de rode peper en snipper deze fijn. Voeg toe bij de uien, samen met de stukjes geroosterde pompoen. Voeg de kokosmelk toe, samen met 1 lepel currypasta en nog 250 ml water. Breng dit aan de kook en laat het op laag vuur nog 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of blender en maak hem op smaak met zout, peper en evt. nog wat currypasta of chilivlokken (let op: pittig!)
Vind je de soep nog te dik, voeg dan nog wat water toe. Blijf proeven tot je de gewenste smaak hebt!

Serveer de soep met bijvoorbeeld lekker geroosterd brood!

Tips:
*Je kunt wat wortels toevoegen aan de soep om 'm wat zachter en zoeter van smaak te maken. Rooster de wortels dan mee met de pompoenen zodat ze al lekker zacht worden en een lekkere smaak krijgen.
*Voeg wat fijngesnipperde koriander toe bij het serveren.
*Voeg wat geraspte gember of verse kurkuma toe voor wat meer pit.
*Serveer de soep met croutons.
*Voeg een theelepel kurkuma toe, zo wordt je soep nog gezonder!
*Serveer de soep met een lepeltje creme fraiche voor een frisse smaak.

Ps: Ik heb een foto van dit gerecht, maar die is al een paar jaar oud en niet goed genoeg bevonden... Als ik weer eens de pompoenenstrijd aanga dan zal ik een nieuwe foto plaatsen. Die houden jullie dus nog tegoed ;-) 15 oktober 2012: En inmiddels geplaatst!!

0 comments:

Post a Comment