Wednesday, November 16, 2011

Rijsttafel deel 4: Nasi en Bami

Dit is het recept voor hele makkelijke nasi en bami. Het is vergelijkbaar met de nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen, alleen dan zonder Ve-tsin oftewel E621, waar de chinees nogal scheutig mee is :)

Het recept van de Nasi was al eerder te vinden op mijn blog, maar om 'm bij het geheel van de rijsttafel te krijgen hier nog een keer. Deze nasi/bami is een beetje 'saai' om hem zonder iets te eten, dus er 'moet' wel echt een bijgerecht zoals babi pangang o.i.d. bij.

Nasi:

Je neemt een ong. 4 a 5 kopjes gekookte witte rijst. Dit kan rijst zijn van een dag oud of rijst uit de vriezer. (Je kunt restjes gekookte rijst heel goed invriezen, tot je weer een portie hebt!)Je snippert een ui en 1 prei. Fruit de ui in wat olie en doe hier de prei bij als de ui glazig is. Roerbak dit een paar minuten en duw het mengsel aan de kant in je pan. Kluts 2 eieren en doe dit in de pan aan de 'schone kant' en blijf roeren met een houten spatel. Het ei gaat stollen en je zorgt dat je eistukjes krijgt. Beetje voor beetje roer je het preimengsel weer door het ei totdat je alles hebt gemengd. Meng nu de gekookte rijst erdoor en klein gesneden blokjes ham (vleeswaren). Even goed doorverwarmen en je hebt de nasi zoals je die bij de chinees krijgt! In principe is de nasi al zout genoeg door de ham, maar je kunt er evt. iets zout bij doen.

Bami:

Het recept voor bami is bijna hezelfde als voor de nasi.
Bak voor bami een hamlapje gaar en snijd deze in hele fijne stukjes.
Kook mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de mie is afgegoten spoel 'm dan goed na met koud water. Zo wordt de mie niet plakkerig.
Snipper een ui en 1 prei en fruit deze in de pan tot hij glazig ziet. Duw het mengsel aan de kant, voeg 2 geklutste eieren toe zoals bij de nasi beschreven. Voeg de mie, een ons gesneden ham in blokjes en de fijngesneden hamlap toe en meng het goed.
Evt. op smaak brengen met zout en evt. een scheutje ketjap manis (Yakso).

Eet smakelijk!

0 comments:

Post a Comment