Tuesday, November 15, 2011

Rijsttafel deel 3: Mini loempia's met zoetzure saus

En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij de loempia's is het erg lekker!

De mini loempia's:
1 pak filodeeg, handje mihoen, 1 winterwortel geschild en in luciferdunne reepjes gesneden, 3 bosuitjes ook in dunne reepjes gesneden, klein stukje vlees in reepjes gesneden, olie.

Laat de filodeeg ontdooien maar pas op voor uitdroging. Mihoen even laten weken in kokend water en daarna afspoelen met koud water. Wortels even heel kort (lees: ong. 2 min.) laten koken en laat op het laatst de bosui even meekoken. Afgieten en ook afspoelen met koud water.

De gare mihoen mengen met de wortel en de bosui en het vlees. Je kunt hiervoor een stukje hamlap gebruiken, wat ham o.i.d. Net wat je hebt/lekker vindt. Je kunt het nog op smaak brengen met zout, soyasaus o.i.d. Ik vind het niet nodig omdat je het eet met de saus.

Halveer de vellen filodeeg, leg er een plukje van het mengsel op, bestrijk de randen van het deeg met olie, vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg strak op. Plak de loempia's dicht met wat olie.

Frituur de miniloempia's in een frituurpan op 180 graden tot de mooi goudbruin van kleur zijn.

Zoetzure saus:
2 dl ananassap, 2 el tomatenpuree (de Rit, natuurwinkel), 1 el tomatenketchup (natuurwinkel), 2 el wittewijn azijn, 1 el citroensap, 2 el palmsuiker, 2 el soya (Yakso, natuurwinkel), 1 el olie, 2 cm verse gember (geraspt), 1 teen knoflook (uitgeknepen), 1 el maizena, 2 el water, 1 el sherry.

Verhit de olie, fruit hierin zacht de gember en de knoflook. Voeg alle overige ingredienten toe, behalve de maizena en het water. Breng het aan de kook, maak van de maizena en het water een papje en maak hiermee de saus op gewenste dikte.

0 comments:

Post a Comment