Thursday, November 24, 2011

Biscuitbodem

Sommigen van jullie weten misschien al dat ik heel veel bak. Veel taarten, cupcakes etc. Dit doe ik met name op bestelling en geef ik ook workshops taart bekleden (met marsepein/fondant).

Een basis van zo'n taart is een biscuitbodem. Dit is een luchtige taartbodem die je naar smaak kunt vullen. Deze bodem kun je ook heel goed invriezen. Verpak hem dan goed in een plastic zak. Zo kun je hem al een tijdje van tevoren maken en heb je altijd een goede basis op voorraad.

Een lekkere, luchtige biscuitbodem maak je zo:

Nodig voor een bakvorm van 24 cm: 270 gr. suiker, 5 eieren (even in warm water leggen), 180 gr. bloem, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 dl kokend water.

Suiker en eieren samen 15 a 20 minuten mixen. Bloem en bakpoeder zeven. Dan de mixer op laagste stand zetten, en lepel voor lepel de bloem erdoor. 1dl kokend water erdoor mixen, heel eventjes. 20 min op 160 graden, dan 15 min. op 180 graden. Je kunt testen of de bodem gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan is hij gaar. Test dit regelmatig na 25 baktijd, is de bodem te gaar dan wordt hij te droog.

Als hij gaar is, meteen de zijkanten losmaken en op z'n kop op een rooster zetten. Dan zakt hij in zijn geheel een cm. in. Heb je een 5 cm hoge heerlijk luchtige taart.

Tip: Om een mooie strakke taart te krijgen gebruik ik de onderkant als bovenkant!

Als de taart is afgekoeld kun je de taart 1 of 2 keer doorsnijden en vullen met wat je lekker vindt. Een mousse, slagroom, jam, banketbakkersroom, tokkelroom, mokka, tobleronemousse (staat ook op mijn blog), verse vruchten in een laagje slagroom, etc. Erg lekker is bijv. op de eerste laag een laagje frambozenconfiture (bonne maman) en op de 2e laag slagroom (gezoet en geklopt met klopfix) waarin je frambozen (vriezer AH) duwt, vervolgens smeer je de taart af met slagroom.

Als de taart is gevuld kun je hem afsmeren met slagroom of botercreme en de bovenkant/zijkant versieren met wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld: zijkant met hagelslag, nougatine, amandelschaafsel, bovenop slagroom of mokkatoefjes met vruchten, chocolaadjes, chocoladeraspt, suikerfiguurtjes, letters van gespoten van gesmolten chocolade etc.

Succes!

0 comments:

Post a Comment