Tuesday, November 29, 2011

Hachee!

In mijn vorige blog schreef ik al over hachee in combinatie met rode kool.
Maar hachee is ook heerlijk bij bijvoorbeeld hutspot of met friet!

Hachee is stoofvlees. Voor stoofvlees geldt over het algemeen, hoe langer je het laat stoven, hoe lekkerder het wordt. Neem hier dus echt de tijd voor!

600 gr. hacheevlees, de een gebruikt hiervoor runderlappen, ik gebruik klapstuk. Mooi mals vlees, perfect om te stoven.
Paar eetlepels roomboter, 2 eetlepels bloem, zout en peper, 6 uien in halve ringen, 2 laurierbladeren, 6 kruidnagels, rode wijn.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen (belangrijk!) en snijd het in blokken. Bestrooi het met zout, peper en bloem. Laat roomboter smelten in een stoofpan (bij voorkeur van gietijzer) en bak hierin het vlees rondom bruin.
Voeg de uien toe en bak even mee.
Voeg nu zoveel heet (belangrijk!) water en rode wijn (ik gebruik ong. 2 glazen rode wijn) toe tot het vlees net onder staat. Doe de laurier en de kruidnagels erbij en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet de pan op het kleinste pitje op het allerlaagste vuur.

Laat het vlees minimaal 3 uur, maar liever nog 5 a 6 uur stoven. Het vlees moet zo mals zijn dat het uit elkaar valt. Roer regelmatig door en zorg dat er genoeg vocht in de pan blijft. Voeg anders wat heet water of wijn toe. Breng het op het laatst op smaak met peper en zout, en vind je het te dun/waterig kun je het binden met maizena.

Wil je geen wijn gebruiken in je stoofvlees, voeg dan een paar lepels azijn toe. Stoofvlees heeft zuren nodig om zacht te worden.

0 comments:

Post a Comment