Monday, March 11, 2013

Over (riet)suiker en gezonde suikers!

Nog steeds denken veel mensen dat ze er beter aan doen om rietsuiker te gebruiken in plaats van gewone suiker. Je betaalt helaas veel meer voor precies hetzelfde. Rietsuiker is namelijk precies eenzelfde suiker als witte suiker. Zonde van je geld en je denkt dat je goed bezig bent terwijl je hetzelfde binnenkrijgt.

Hier een leuke uitzending die weer eens laat zien hoe je moet oppassen met wat je koopt en dat rietsuiker dus hetzelfde is als gewone witte suiker.

Keuringsdienst van Waarde: Suiker

Welke suikers kun je dan het beste gebruiken?

Ten eerste heb je veel natuurlijke stropen en siropen. Honing, agave, ahorn, rijststroop, tarwestroop etc. Al deze stropen zijn zgn. natuurlijk, maar zijn wel suikers. Doordat het van de vezels is ontdaan of dat nu het vruchtvlees is of de raat (van de honing) worden deze siropen snel opgenomen in ons bloed wat onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Mijn mening is dat je deze siropen wel kunt gebruiken, maar wel met mate. Agavesiroop is een lastige. Er is veel negatiefs (het zou te veel fructose bevatten) over te vinden, maar ook bronnen die beweren dat het wel meevalt. Ik gebruik het niet meer en neem het zekere voor het onzekere.

Verder zijn er nog de palmsuiker en de kokosbloesemsuiker. Deze 2 zijn een goed alternatief voor gewone suiker. Ze zijn helaas wel wat prijziger, maar bezitten nog mineralen en voedingsstoffen en doordat ze minder bewerkt zijn hebben ze een lage glycemische index.

De Glycemische index (GI) bepaald de waarde hoe snel de suikers worden opgenomen in de bloedbaan. Des te hoger de GI des te meer je dus moet oppassen met dit voedingsmiddel. Patat heeft bijvoorbeeld een hogere GI dan witte suiker. Als voeding veel vezels, vitaminen en mineralen bevat (zoals bijv. fruit) dan worden de suikers langzamer opgenomen in ons bloed. De vezels en vitaminen en mineralen vertragen de opname van de suikers. Stropen en siropen zijn ontdaan van de vezels en dus worden ze hierdoor sneller opgenomen.

Vermijden:
Suiker, basterdsuiker, rietsuiker, oerzoet, glucose-fructosestroop, maisstroop, agavesiroop, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.

Met mate gebruiken:
Honing, ahornsiroop, appelstroop, diksap, rijststroop.

Veilig:
Pure Stevia (let goed op de samenstelling), kokosbloesemsuiker, palmsuiker.

Met mate gebruiken daar bedoel ik mee dat je bijv. in het weekend een plak cake of een mueslireep eet die je gezoet hebt met ahornsiroop of met honing.

Als je nagaat dat de gemiddelde Nederlander per week minimaal een halve kilo tot een kilo (witte) suiker eet, en we daardoor steeds dikker worden, steeds meer welvaartziekten, hart en vaatziekten en verouderingsziekten als staar, alzheimer e.d. krijgen dan kan een lichaam wat gezond eet, veel vezels eet prima een eetlepel honing of ahornsiroop (per week) verwerken. Zorg er wel voor dat je lichaam niet afhankelijk is van suikers. Zodra je lichaam snakt naar zoetigheid, snoep en koek ben je verslaafd en raad ik je aan om voorlopig radicaal te stoppen met suikers. Eerst je lichaam weer laten wennen aan de pure smaken en onbewerkte voeding.

En als laatste: Vergeet de verborgen suikers niet! Suiker zit ook in tomatenketchup, saladedressings, sauzen, kant en klaar maaltijden e.d.

Succes!



0 comments:

Post a Comment