Wednesday, December 12, 2012

Kerststol!



Tja, de tijd gaat zo snel, dat ik nog niet echt door had hoe snel het al weer Kerst is... Maar over 2 weken is het al weer zover!
Dus komende recepten staan daarom een beetje in het teken van Kerst.

Vandaag de Kerststol. Daar hoef je niet mee te wachten tot het kerst is, want daarvoor is hij ook heel erg lekker ;-) Ik geef je voldoende tips om je brood weer elke keer anders en/of gezond te maken! Zo kun je lekker varieren.

Ingredienten voor 2 kerststollen:
200 ml melk of water, 500 gram (spelt)bloem, 20 gram verse gist of 7 gram droge gist, 50 gram + 2 el (palm)suiker, 150 gram rozijnen, zout, 300 gram roomboter, 1 ei,  100 gram gehakte hazelnoten, 150 gram poedersuiker.

Bereiding:
Zeef de bloem in een kom en voeg lauwwarme melk toe samen met de gist en de 2 eetlepels (palm)suiker. Meng dit tot een deeg, het blijft misschien wat kruimelig, maar dit komt later goed met het toevoegen van de andere ingredienten. Voeg geen extra vocht toe in dit stadium, anders moet je straks weer meel gaan toevoegen ;-) Dek de kom af en laat een half uurtje rijzen op een warme plaats. Laat ondertussen de rozijnen een kwartier wellen in heet water en laat ze daarna uitlekken.

Voeg de rest van de suiker, een snufje zout, 150 gram(!) roomboter (op kamertemperatuur) en het ei toe aan het deeg. Kneed het mooi glad en meng de noten en de rozijnen erdoor. Laat het een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed het deeg nogmaals door en deel het in 2 stukken en vorm er 2 stollen van. Laat de stollen opnieuw 20 minuten rijzen en bak ze af in de oven. Verlaag na een kwartier bakken de temperatuur naar 175 graden en laat de stollen dan nog een kwartier bakken.

Smelt de andere helft van de roomboter in een pan en bestrijk hiermee de stollen als ze uit de oven komen. Bestuif met poedersuiker. Laat de stollen afkoelen en bestuif dan opnieuw met poedersuiker.

Tips:
*Je kunt de stol zo 'gezond' maken als je wilt. Je kunt volkorenmeel of speltbloem gebruiken maar ook gewone bloem. Je kunt gewone suiker, rietsuiker of palmsuiker gebruiken. Let wel op dat de stol anders kleurt met volkorenmeel en met palmsuiker.
*De poedersuiker kun je ook weglaten als je wilt letten op je suiker-inname. Je kunt de stol dan 1 keer afstrijken met gesmolten boter voor een mooie glans en evt. nog bestrooien met wat amandelschaafsel.
*Vervang de hazelnoten door amandelen.
*Voeg voor een frisse smaak de schil van een biologische citroen of sinaasappel toe.

*Vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s.

*Laat de rozijnen wellen met een paar eetlepels rum.

*Voeg voor een kruidige smaak een halve theelepel kaneelpoeder toe.

*Wil je een stol met amandelspijs? Rol deze dan tussen het brood bij het vormen van de stol. Amandelspijs maak je met dit recept.



0 comments:

Post a Comment