Thursday, December 27, 2012

Citroentaart!

 
 
Je moet er van houden. Citroenen. Het zijn heerlijke smaakmakers, maar toegegeven, ze zijn behoorlijk zuur. Omdat ik ook nog eens gebruik maak van natuurlijke suikers (en dus minder zoet dan gewone suiker) is deze taart best wel zuur. Ik denk dus niet dat de kinderen hiervan zullen smullen, maar zelf hou ik wel van zuur... Wil je gewone suiker gebruiken dan vervang je de honing door witte basterdsuiker (40 gr), wil je gewone bloem gebruiken vervang je het speltmeel door bloem (170 gr). Ook in de citroenvulling kun je de honing vervangen door suiker (125 gr).
Hou je liever van een echt zoete taart, kijk dan nog eens bij mijn taart van vorig jaar, de Champagnetaart met witte chocolade en frambozen!
 

Citroentaart (suikervrij)

Ingredienten voor ong. 12 stukjes:

Voor de zanddeegbodem:
210 gram speltmeel, 60 gram honing, merg van een half vanillestokje, snuf zout, 115 gram roomboter, 1 ei, 1 eiwit

Voor de citroenvulling:
2 eieren, 1 dooier, 165 gram creme fraiche, geraspte schil van 2 citroenen, 140 ml citroensap, 125 gr. honing, evt. poedersuiker voor de garnering

Klop de boter samen met de honing, meel, vanillemerg en zout tot een kruimelig deeg. Meng het ei erdoor tot een deeg. Pak het deeg samen in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Let op: het deeg vorm zich niet echt een bal, het blijft wat zacht, het moet dus echt stevig in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een lap en verdeel deze in een ingevette bakvorm van 22cm doorsnee. Bak deze 10 minuten blind* voor. Verwijder de blindvulling en bak nog eens 10 minuten. Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem met losgeklopt eiwit.

Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden.

Klop voor de vulling de eieren met de dooier en de honing tot een romig mengsel. Voeg de creme fraiche toe en blijf mixen. Voeg de citroen rasp toe en het sap. Laat het mengsel even rusten zodat de luchtbellen verdwijnen. Giet het beslag dan voorzichtig over de taartbodem en zet in de oven. Bak de citroentaart in ongeveer een uur gaar.

Laat de taart helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer. Doe wie het zuurste kan kijken ;-)

*Blind bakken doe je door een vel bakpapier te leggen op de bodem van de taart en deze te vullen met een blindbakvulling. Dit kunnen erwten zijn, droge bonen, linzen, speciale blindbakknikkers etc. Na het bakken verwijder je deze weer met behulp van het bakpapier en kun je ze een volgende keer opnieuw gebruiken. Als je erwten, bonen of linzen gebruikt, je kunt ze niet meer eten als je ze hebt gebruik om blind te bakken. Ik heb dus een speciale doos met bruine droge bonen staan die ik gebruik voor dit soort dingen.

0 comments:

Post a Comment