Monday, April 2, 2012

Jus!

Nog een recept waar veel vraag naar is. Want hoe maak je een lekkere jus? Heel makkelijk en je kunt het prima af zonder zakje.

Jus maak je als volgt:

Je haalt het gebraden vlees uit de pan, aanbaksels met het overgebleven vet losroeren en een uitje in fruiten (je kunt ook al een uitje of sjalot meefruiten met het vlees). Aanmaken met wat bouillon, evt. een scheutje rode wijn/port/sherry, en het vocht wat laten indampen. Breng de jus op smaak met kruiden en zout en peper. Evt. wat indikken met een maizena papje.

Tips:
*Breng de jus eens op smaak met een schepje mosterd.
*Een lepel tomatenpuree of ketchup is lekker voor een volle smaak en een mooie kleur.
*Soyasaus in de jus geeft een mooie donkere kleur.
*Gembersiroop maakt de jus wat zoeter en stroperiger.

Toevoeging:
Vandaag heb ik eens jus gemaakt zonder braadvocht. Dit ging prima moet ik zeggen.
Ik heb het als volgt gedaan (ook geschikt voor vegetariers):

Maak een roux van gesmolten roomboter met wat bloem (gelijke delen). Voeg wat bouillon toe, bijv. van dr. Vogel. Maak op smaak met wat peper, evt. een gebakken uitje en voeg een scheutje soya-saus (yakso) toe voor een mooie bruine kleur. Pas op dat de jus niet te zout wordt!

0 comments:

Post a Comment