Wednesday, April 4, 2012

E-nummervrij Gourmetten!

Met de feestdagen komt er bij velen het gourmetstel weer uit de kast! Het is makkelijk en de kinderen genieten er vaak enorm van. Hier tenminste wel :-) Zoonlief heeft Opa & Oma weken geleden al uitgenodigd om te komen eten. 'Gaan we dan lekker vleesjes bakken, Mam?' *smelt* Dat kun je niet weigeren toch?



Gelukkig kun je je gourmet heel goed E-nummervrij maken. Hieronder wat tips en ideeen om neer te zetten voor het gourmetten:


*Vlees: Koop gewoon vlees en snijd deze zelf in kleine stukjes. Koop het liefst biologisch en bij een slager die geen E-nummers gebruikt. Dan kun je kiezen voor gemarineerd vlees. Anders kun je het vlees zelf marineren*.
Zelf kies ik voor 4 personen: 2 speklapjes, 1 varkenshaas, 1 runderslavink (deze snijd ik in plakken zodat je mooie vleesrolletjes krijgt), 1 snitzel, 2 rundersteaks of biefstuk, 2 hamburgers (snijd ik in 4-en), gehaktballetjes en evt. kipfilet.
*Vis: Stukjes zalm, gamba's, witvis, etc.
*Versgebakken (stok)brood met kruidenboter: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/salade-5-kruidenboter.html
*Op tafel zet ik in bakjes cherry-tomaatjes, plakjes komkommer, evt. een schaal rauwkost zoals wortels, courgette en komkommer in julienne gesneden.
*Salade, bijv. huzaren: http://smakelijck.blogspot.com/2011/12/huzarensalade.html of een gewone salade met sla, tomaatjes, noten, ei, etc.
*(Kwartel)eitjes om te bakken.
*Plakjes champignons, stukjes of reepjes paprika, plakjes courgette, uiringen, preiringetjes e.d. om te bakken.
*Voorgekookte krielaardappeltjes of schijfjes om te bakken, evt. met wat stukjes spek en ringetjes bosui.
*Gevulde champignons (met zelfgemaakte kruidenboter)
*Sausjes, bijvoorbeeld een warme sate-saus, champignonroomsaus, mayonaise, tomaten-ketchup (heinz), knoflooksaus etc. (recepten zijn te vinden op mijn blog).
*Beker met pannenkoekenbeslag voor degene die pannekoekjes wil bakken in z'n pannetje :-) http://smakelijck.blogspot.com/2012/01/pannenkoeken.html
*Schaal frietjes
*Evt. gekookte groenten zoals worteltjes/peultjes/tuinerwtjes of groene asperges die j ook nog even op de plaat kunt grillen.




*Zelf je vlees marineren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Leg je vlees een paar uur van tevoren in de koeling in de marinade. Voorbeelden voor marinades:

-2 el rode wijn, 1 el balsamicoazijn, 2 el olijfolie, wat tijm, zout en peper
-2 el soyasaus (yakso), 1 el chilisaus (yakso), 1 el gembersiroop, snuf kerriepoeder, snuf chilipoeder
-2 el soyasaus, 1 el honing, 1 el sherry, 1 el olijfolie
-2 el ketjapmanis(yakso), 1 el olijfolie, 1 el chilisaus, uitgeperste knoflook, zout en peper

0 comments:

Post a Comment