Tuesday, December 17, 2013

Lam uit de oven met gegrilde groenten en rode wijnsaus!


Lam uit de oven met gegrilde groenten
Ingrediënten voor 3-4 personen:
1 lamsrack, 3 aardappels (met schil), 2 winterwortels, 2 pastinaken, 2 rode uien, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels olie,  (keltisch) zeezout, ½ theelepel tijm, boter
Marinade voor de lamsrack: 2 eetlepel honing, 1 eetlepel mosterd, 1 teen knoflook, 3 eetlepels olie, 1 theelepel tijm, (keltisch) zout en peper

Bereiding:
Meng voor de lamsmarinade de honing, mosterd, olie, tijm, de uitgeperste teen knoflook en wat zout en peper door elkaar. Wrijf de lamsrack in met de marinade en zet afgedekt in de koelkast en laat daar een aantal uur marineren.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de groenten schoon en snijd in repen en parten. Doe in een kom en meng met wat olie, honing, zout en rozemarijn. Meng de groenten goed met elkaar en spreid ze uit over een bakplaat. Schuif in de oven. De groenten hebben ongeveer een uur nodig om te garen.
Braad de lamsrack in wat boter of ghee om en om bruin. Haal de lamsrack uit de pan en gaar hem verder in de oven. De lamsrack heeft 20-30 minuten nodig om verder te garen, met 20 minuten is hij nog rood van binnen, 25-30 minuten is hij mooi rosé. Afhankelijk van hoe je de lamsrack wilt serveren voeg je deze 20-30 minuten voordat de groenten klaar zijn toe bij de groenten.
Serveer de lamsrack met een lekkere rode wijnsaus en bij de groenten een lekkere zelfgemaakte mayonaise!

Rode wijnsaus

Deze rode wijnsaus kan natuurlijk bij veel meer vleessoorten, dan alleen lam. Dus serveer je een ander stuk vlees, bijv. wild, ook dan komt deze saus goed van pas!

Ingrediënten voor 3-4 personen:
25 gram roomboter, 3 sjalotten, 2 takjes rozemarijn 2 takjes tijm, 300 ml rode wijn, 2 lepels ijskoude boter, 1 eetlepel balsamicoazijn, zwarte peper, maizena
Bereiding:
Smelt de boter in de pan. Snijd de sjalotten fijn en fruit in de boter. Voeg de kruiden toe. Laat even 5 minuten op laag vuur meebakken. Voeg de rode wijn toe en laat ongeveer 20 minuten op laag vuur inkoken. Zeef de saus (evt. door een doek). Verwarm opnieuw en klop de balsamicoazijn en de koude boter door de saus. Maak op smaak met de peper. Serveer de saus bij een gerecht naar keuze.
Vind je de saus te dun, wat op zich mag bij deze volle saus, dan kun je ervoor kiezen om 'm wat te binden met maïzena. Verdun dit altijd eerst met water en voeg dan beetje bij beetje toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
 
Fijne dag!
 
Liefs, Williene

0 comments:

Post a Comment