Tuesday, October 8, 2013

Fase 1: Wat eet je?

Fase 1 van ontgiften is de voorbereidingsfase.

In deze fase eet je gewoon 'normaal'. Het is absoluut NIET de bedoeling dat je honger hebt. Ik zeg het wel vaker, honger (of trek) hebben is niet nodig, want dat zorgt ervoor dat je sneller de neiging hebt om te gaan snaaien. En dat is vaak niet iets gezonds ;-) In deze fase geldt dat dus ook. Je kunt normaal eten, maar wel volgens onderstaande richtlijnen.

Wat eet je?
Voedsel dat onbewerkt is, voedsel wat leeft, en veel licht bevat. Dat is het volgende voedsel:

Verse groenten
Vers fruit
Noten
Zaden
Kiemgroenten
Kokosolie/Olijfolie
Vis
Quinoa
Evt. Eieren

Puur nature producten zonder bewerking. Deze mogen wel in combinatie met elkaar gegeten worden, dus je kunt nog steeds heerlijk eten. Je kunt ook alle kruiden gebruiken die je maar wilt, zoals peterselie, bieslook, rozemarijn, tijm, keltisch zout, kurkuma etc.

Wat laat je staan?
Koffie, alcohol, nicotine, zuivel, vlees, tarwe, suiker (ook geen suikervervangers als honing/palm e.d.).

Wat drink je?
Water met citroensap, met keltisch zout, of bijv. munt of naturel.
Japanse groene thee of een andere pure kruidenthee.
Pure groentesappen als bietensap, wortelsap, zuurkoolsap.

Voorbeeldmenu:
Ontbijt: Bij het opstaan op nuchtere maag een glas (lauw) water met een lepel verdunt keltisch zout (solé). Een groene smoothie (aangevuld met zaden), fruitsalade, groentesap of een combi.

Tussendoor: handje noten of een stuk fruit.

Lunch: Salade van groenten en zaden met een dressing van olijfolie met citroensap, keltisch zout en peper of een lekkere groentesoep met verse groenten en bouillon (liefst zelfgetrokken, maar mag ook van een bouillonblokje als deze maar 'puur' is).

Tussendoor: Een zacht gekookt eitje of een stuk fruit, handje noten, rauwkost etc.

Avond: Groenten, quinoa, stukje vis, je mag alles kruiden met natuurlijke kruiden (geen kruidenmixen met overmatige hoeveelheden zout e.d.) evt. met een portie rauwkost.

Evt. later op de avond: Noten, rauwkost, fruit.

Ik blijf nog steeds mijn visolie slikken en daarbij slik ik chlorella. Dit deed ik altijd al 2x per jaar in de lente en in de herfst. Nu start ik daar weer mee en ga daar een maand of 1,5 mee door. Sommigen slikken dit dagelijks, zelf hou ik het gewoon bij een kuurtje 2x per jaar.

En verder?
Naast 'puur' eten is het belangrijk dat je deze weken goed beweegt. Je kunt gaan sporten, maar ook wandelen, fietsen, alles telt mee! Als je maar lekker beweegt en in de buitenlucht komt.
En zorg voor een aantal ontspan momenten in je dag. Dat is sowieso aan te raden, maar vooral als je aan het ontgiften bent. Gewoon even 'niets' doen, even let op je ademhaling, diep in- en uit ademen, even van de laatste zonnestralen genieten, etc! Ontspannen is belangrijk, het leven om ons heen is al te veel gehaast, helaas.

De voorbereidingsfase duurt ongeveer 1 week. Daarna starten we met het sapkuren/sapvasten. Deze duren 3 dagen. Hier hoop ik vrijdag wat meer over te schrijven.

Voor diegene die meedoen: Succes! En laat gerust weten hoe het gaat!

Fijne dag!

Liefs, Williene







0 comments:

Post a Comment